Helyi közélet

2015.10.16. 17:05

Fizu

<em>Amikor már évente csak 5–6 matektanár végzett az egyetemeken az egész országban, felemelték a pedagógusok fizetését, és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki a tanárnak készülő fiatalok számára. Amikor már nem csak egy-két orvos és ápoló hagyta itt az országot az alacsony fizetések miatt, történt valamennyi emelés. Igaz, ez nem volt elég a marasztaláshoz.</em> Hegyi Erika jegyzete.

Amikor már évente csak 5–6 matektanár végzett az egyetemeken az egész országban, felemelték a pedagógusok fizetését, és ösztöndíjprogramot dolgoztak ki a tanárnak készülő fiatalok számára. Amikor már nem csak egy-két orvos és ápoló hagyta itt az országot az alacsony fizetések miatt, történt valamennyi emelés. Igaz, ez nem volt elég a marasztaláshoz. Hegyi Erika jegyzete.

Most pedig, amikor a legtehetségesebb egyetemi hallgatók nem a tudományos pályát választják, mert a vállalatoknál háromszor-négyszer annyi fizetést kapnak, mint egyetemi tanársegédként, megszületett a döntés: felemelik az egyetemi oktatók fizetését, első körben a tanársegédi és adjunktusi béreket.

Ma egy tanársegéd, aki általában az oktatás mellett doktori tanulmányait is elkezdi, nettó 114 ezer forintot keres. Ezt akarják 40 ezer forinttal felemelni. Arról mindenki bölcsen hallgat, hogy bruttó 40 vagy nettó, de feltételezem, hogy bruttóról van szó. Akkor tehát nem 114 ezret fog keresni a tanársegéd, hanem körülbelül 140 ezret. Nem tudom, kit motivál majd ez az összeg, de az valószínű, hogy valaki nagyon nem ért a diplomás emberek „beárazásához”. A parlamentben ülőkéhez viszont nagyon is. Van alapbér, pótlékok, költségtérítés, koszt és kvártély. Összejön a havi több százezer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában