Helyi közélet

2015.09.08. 18:15

Együtt a természet alkotóerőivel

Miskolc - A fa lelkét meglátva alkotja meg szobrait Kavalecz Lajos.

Miskolc - A fa lelkét meglátva alkotja meg szobrait Kavalecz Lajos.

Kavalecz Lajos életét mérnökként is a művészetek iránti érdeklődés határozta meg. A Miskolcon élő és alkotó 55 éves művész költőként tagja volt a ’90-es években a Kelet irodalmi alkotócsoportnak. Magyarország első önálló, független országos képzőművészeti alkotóközösségnek, a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76-nak tagjaként pedig számos kiállításon vett részt szoborkölteményeivel.

Szentandrási-Sós Zsuzsanna művészettörténész mondatai ékesen foglalják össze Kavalecz Lajos művészetét: „Alkotásainak titka maga a művészet, a fából előbújó asszociatív vagy antropomorf formák, amik csak a művész szemei előtt tárulnak fel s ő képes azoknak kibontására, megjelenítésére”. Munkássága együtt lélegzik a természet alkotóerőivel. Összefogás a Teremtővel, a szobrokba való újrateremtésben.

Az ismert szobrászművész Gáll Gregor írta egy korábbi kiállításának vendégkönyvébe: „A legkiemelkedőbb művészek formavilágát is meghaladó szobrokat hozott létre”.

Kavalecz Lajos fából faragott alkotásai mellé 2014-től felsorakoztak bronz kisplasztikái és a rakacai márványból faragott szobrai is.

ÉM-SZB


Folytatjuk

A negyven éves Diósgyőri Képzőművész Stúdió ‚76 bemutatása összeállításunkkal nem fejeződött be: a Horváth Zoltán képzőművésszel készült interjúnkat később közöljük. A 70 éves művész is szorosan kötődik az alkotócsoporthoz, de mint mondta, el-elváltak útjaik, de mindig visszatért.


Miskolc - Negyvenedik születésnapját ünnepli a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ’76. Interjú Kletz László Lajossal. tovább »

Miskolc - Milyen lehetőség kínálkozik az amatőr alkotói közösség számára a képzőművészeti életbe való betagozódásra? tovább »

Miskolc - A cél az volt, hogy az amatőr művészeknek is legyen lehetőségük kiállítani. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában