Helyi közélet

2015.08.28. 09:04

Mennyi az annyi?

<em>Sokszor hallhatjuk ezt a kérdést hétköznapi beszélgetések során, például a piacon, amikor az évek vásárlásai során már-már baráttá avan­zsált zöldségestől kérdezzük a számla végösszegét, vagy amikor mérleget vonunk egy esemény/rendezvény kapcsán</em>. <strong>Uri Mariann jegyzete</strong>.

Sokszor hallhatjuk ezt a kérdést hétköznapi beszélgetések során, például a piacon, amikor az évek vásárlásai során már-már baráttá avan­zsált zöldségestől kérdezzük a számla végösszegét, vagy amikor mérleget vonunk egy esemény/rendezvény kapcsán. Uri Mariann jegyzete.A tréfás kérdés többnyire baráti környezetben, oldott hangulatban hangzik el, ám ezekben a napokban-hetekben sok civil szervezet számára véresen komoly a dolog. A tét ugyanis nem kevés, a jövő évi működésük, s ezzel együtt a létük múlhat azon, hogy mennyi is az annyi.

Az adó 1 százalékokról van szó, ami az alapítványok és közalapítványok többségénél az éves költségvetés jelentős részét adja. És bizony minél nagyobb egy szervezet, és minél aktívabban tevékenykedik, annál nagyobb költségei vannak. Az ismertség pedig önmagában nem elég a több tízmilliós (vagy akár ennél is nagyobb) működés finanszírozásához. Az adó 1 százalékok ugyanis az esetek többségében pár száz, vagy legfeljebb néhány ezer forintokból adódnak össze.

Nem véletlenül izgulnak hát a civilek képviselői, hamarosan azonban kiderül, hogy mennyi az annyi, s ezzel együtt az is kiderül, mire lesz elég…


Miskolc - Ebben az évben csak az a szervezet részesülhet az szja 1 százalékos felajánlásokból, amely 2014-ben kedvezményezettként regisztráltatta magát, a regisztrációját a Nemzeti Adó-és Vámhivatal elfogadta, és nyilvántartásba vette. tovább »

Miskolc - 2015. január 1-jétől a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) részére is biztosított az úgynevezett egyablakos bejelentkezési rendszer, így a közvetlenül a NAV-hoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettség megszűnt. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában