Helyi közélet

2015.08.11. 19:46

Csak térerő legyen

<em>Csak egészség legyen, meg térerő! – az Emil Rulez, mára szállóigévé vált mondata jutott eszembe, amikor néhány borsodi település polgármesterével beszélgettem. Olyanokkal, akik évek óta azon munkálkodnak, hogy valahogy háziorvost csábítsanak a falujukba. Munkálkodásuk azonban nem jár sok sikerrel, mondhatnám, sikertelen. Néhány praxisjog ugyanis ingyen sem kell. Addig, amíg ez a helyzet, a szomszédos településről – már ha ott praktizál valaki – jár át az orvos. Ez heti egy, jó esetben két alkalmat jelent. Miközben beteg meg akad bőven</em>. Szántó Rita jegyzete.

Csak egészség legyen, meg térerő! – az Emil Rulez, mára szállóigévé vált mondata jutott eszembe, amikor néhány borsodi település polgármesterével beszélgettem. Olyanokkal, akik évek óta azon munkálkodnak, hogy valahogy háziorvost csábítsanak a falujukba. Munkálkodásuk azonban nem jár sok sikerrel, mondhatnám, sikertelen. Néhány praxisjog ugyanis ingyen sem kell. Addig, amíg ez a helyzet, a szomszédos településről – már ha ott praktizál valaki – jár át az orvos. Ez heti egy, jó esetben két alkalmat jelent. Miközben beteg meg akad bőven. Szántó Rita jegyzete.

A kormány évek óta próbál megoldást találni erre a helyzetre, próbálja valamilyen módon segíteni, hogy a nem szeretem háziorvosi helyek is elkeljenek. A siker az ő esetükben sem elsöprő. A helyiek már a mostani kormányzati segítségben sem bíznak. Igaz, az orvosok 6-tól 10 millió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha egy betöltetlen helyre pályáznak, de vállalniuk kell, hogy négy évig ott is maradnak. A helyiek szerint józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető, ez az intézkedés sem jelent valós segítséget. Hiszen miért jönne valaki a világvégére, miért küzdene a gyakori betegségekkel – sárgaság, rüh, ótvar, hepatitisz –, ha külföldön, mondjuk, Angliában havi egymillió forintért normális körülmények között élhet a családjával?

Egészség tehát egyáltalán nincs, egyelőre sok helyen gyógyító sem. Ha baj van, majd hívnak máshonnan orvost, ahogy eddig is. Csak persze térerő legyen.


Miskolc - A háziorvos nélkül maradt településeken segítene az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közelmúltban kiírt pályázata. Az országban ugyanis csaknem 300, míg megyénkben 34 betöltetlen praxis van. tovább »

Baktakék, Szalaszend - Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában