Orvosolni próbálják az orvosi helyeket Borsodban is

Akt.:
Orvosolni próbálják az orvosi helyeket Borsodban is
Baktakék, Szalaszend – Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak.

Baktakéknek még csaknem egy évig van háziorvosa, utána, aki most praktizál, nyugdíjba megy, és kereshetik az utódját. Szalaszenden már rosszabb a helyzet, ott december 1-től betöltetlen az állás, a háziorvosi ellátást helyettesítéssel oldják meg. „A korábbi orvos elment a Dunántúlra, itt hagyta a praxisát” – ezt dr. Nagy Boglárka, Baktakék és Szalaszend jegyzője mondta lapunknak. Ő abban bízik, Baktakékre könnyebben találnak majd utánpótlást, hiszen a háziorvos kapott egy lakást az önkormányzattól, cserében vállalta, hogy a praxisát ingyen adja át az őt követő orvosnak. A jegyző szerint ez valamennyire vonzóvá teheti a baktakéki háziorvosi praxist.

Ha ez nem segítene, akkor talán a Magyar Közlönyben a közelmúltban megjelent kormányzati rendelet jelenthet megoldást. Ennek értelmében az orvosok 6-tól 10 millió forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha egy betöltetlen helyre pályáznak.

40 betöltetlen

A pénzt ingatlan- és autóvásárlásra, vagy akár a diákhitel visszafizetésére is fordíthatják. Az országban egyébként közel 300 – megyénkben csaknem 40 – olyan körzet van, ahol helyettesítésre van szükség, mert a praxist nem sikerül értékesíteni.

„A kormányzati rendelet segíthet, de már próbáltunk mi is idehozni háziorvost, de a település adottságai, a lakosság összetétele nem teszi vonzóvá ezeket a területeket” – mondta Nagy Boglárka. Hozzátette azt is, hogy a sárgaságos megbetegedések számában sajnos élen járnak, sok a rühes, ótvaras, hepati­tiszes eset is. Az egyik háziorvostól azt is megtudtuk, a fiatalok nem szívesen vállalnak állást itthon, ha tehetik és jól beszélik a nyelvet, akkor külföldre mennek, ahol a támogatás többszörösét megkeresik.

ÉM-NSZR


Milliókat is adnának egy háziorvosnak

Miskolc – A háziorvos nélkül maradt településeken segítene az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közelmúltban kiírt pályázata. Az országban ugyanis csaknem 300, míg megyénkben 34 betöltetlen praxis van. tovább »
hirdetés


hirdet�s