Helyi közélet

2015.08.04. 20:26

Német fesztivál az ondi horgásztó partján

Szerencs-Ond - Ragaszkodnak a hagyományaikhoz a német nemzetiségiek.

Szerencs-Ond - Ragaszkodnak a hagyományaikhoz a német nemzetiségiek.

Nem igazán lehet tudni – bár táblák jelzik –, hol végződik Szerencs és hol kezdődik Ond. Nem mintha ennek lenne bármi különösebb jelentősége, hiszen régóta együtt emlegetik a két települést. Ond már nem falu, hanem inkább Szerencs városrésze – és ha két település ilyen közel van egymáshoz, ez így is van jól.

Jókedv

Az ondi határban lévő Árpád-hegyi horgásztónál nagy a jókedv, a Szerencsi Német Nemzetiségi Önkormányzat tart találkozót tagjainak és barátainak. Ezen a napon elfelejtődik az, hogy hetven évvel ezelőtt Szerencsen, Ondon és a szintén nagyon közeli Rátkán összegyűjtötték a német nemzetiségiek nagyját, hogy elhurcolják őket amolyan „jóvátételként” egy kis málenkij robotra, ahonnan sokan haza sem tértek. Emlékezni erre is szoktak, de a mostani alkalom nem ennek szól, hanem annak, hogy a magyar állampolgárságuk mellett német nemzetiségüket is nyíltan vállaló emberek eltöltsenek egymással egy kellemes délutánt.

Családi program

– Évek óta ezen a helyszínen rendezzük a találkozót, amely már hagyományosnak számít – mondja Árvay Attila, a Szerencsi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője. – A kivételt a tavalyi év jelentette, mert akkor Szerencs volt a vendéglátója a Megyei Német Nemzetiségi Találkozónak, és azt a várban rendeztük. Ez a tó egy olyan hely, ahol minden generáció jól tudja érezni magát, az idősebbek el tudnak vonulni az árnyékosabb részekre egy kicsit beszélgetni, de aki családostól érkezik, az is talál magának programokat. Igyekeztünk úgy szervezni az eseményt, hogy a gyerekek egy pillanatig se unatkozzanak, a tűzoltó-bemutató után felemelkedhettek a magasba egy tűzoltóautó kosaras darujával, vagy belevethették magukat a habpartyba. Úgy gondolom, szükség van az ilyen jellegű eseményekre, hiszen ha komolyan gondoljuk a közösségépítést, akkor az ilyen rendezvények erre kiváló lehetőséget nyújtanak.

Szerettük volna megtudni az érintettek közül a legfiatalabbak véleményét is, miként érzik magukat, de a megszólított kislány figyelmét a tűzoltók által elővarázsolt egyre növekvő habtenger vonta magára és bele is szaladt a közepébe, hogy a többi hasonló korú gyermek társaságában kacarásszon meglehetősen lelkesen. Innentől olyan nagy szükség már nem is volt arra, hogy firtassuk, a gyerekek hogy érezték magukat az ondi találkozón.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában