Helyi közélet

2015.08.12. 18:44

Háziorvospraxist vegyenek! Megéri, most pénz is jár mellé…

Miskolc - Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak.

Miskolc - Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak.

A háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására az idén 250 millió forint áll rendelkezésre, az elnyerhető maximális összeg 4 millió forint. Ezen­felül az állam törekszik arra is, hogy elősegítse a betöltetlen, helyettesítés útján ellátott háziorvosi körzetek ellátását, ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár erre is kiírt egy pályázatot, amelynek keretösszege 500 millió forint. Ez a huzamosabb ideje – több mint 12 hónapja – betöltetlen háziorvosi praxishelyek esetében jelenthetne segítséget.

Mindezt dr. Asztalos Ágnes, a megyei kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztályának vezetője mondta lapunknak.

34 körzet ellátatlan

Megyénk 504 felnőtt háziorvosi, házi gyermekorvosi és vegyes praxisából jelenleg 34 körzet ellátása csak helyettesítés útján biztosított.

„Ezek egy részében néhány hete történik a helyettesítés, és várhatóan hamarosan betöltik. Azon körzetek esetében, amelyek a megye aprófalvas területein találhatóak, ahol a háziorvosi körzethez több település is tartozik, illetve a nagyobb településektől, járási székhelyektől távolabb helyezkednek el, előfordul, hogy több éve helyettesítéssel oldják meg az ellátást. A legtöbb ilyen körzet az ózdi, putnoki, gönci, encsi, szikszói, szerencsi, cigándi járásban van” – sorolta Asztalos Ágnes. A pályázattal elnyerhető összeg többek között infrastrukturális feltételek biztosítására, például gépkocsi vásárlására is fordítható, amely a megyében lévő aprófalvas körzetek ellátásához segítséget nyújthat – fogalmazott a főosztályvezető.

Azt is megtudtuk: tavaly is volt hasonló pályázat, amelynek segítségével több betöltetlen körzetbe került orvos, így azt remélik, az ideivel is sikerül a régóta megüresedett helyek jó részét betölteni.

Nem bíznak benne

A kistelepülések polgármesterei azonban már nem ilyen bizakodóak, mint lapunknak korábban elmondták, nem bíznak benne, hogy ez a pénz segíthet, hiszen, ha külföldön próbál szerencsét egy fiatal orvos, akkor ennél jóval többet megkereshet. Volt olyan kisközség, ahonnan a közelmúltban a Dunántúlra költözött a háziorvos, ott például azóta sem találnak utánpótlást. Ezen háziorvosi praxisokat nem teszi vonzóvá a település adottsága, a lakosság összetétele és a sok-sok betegség, például sárgaság, rüh, amit el kell látniuk – fogalmazott egyikük.

ÉM-NSZR


Ennyire pályázhatnak

  • Legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: nettó 6 millió forint
  • Legalább 24 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: nettó 7 millió forint
  • Legalább 36 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: nettó 8 millió forint
  • Legalább 48 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: nettó 9 millió forint
  • Legalább 60 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: nettó 10 millió forint
  • A pályázati feltétételek az OEP honlapján megtalálhatók.


    Miskolc - A háziorvos nélkül maradt településeken segítene az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közelmúltban kiírt pályázata. Az országban ugyanis csaknem 300, míg megyénkben 34 betöltetlen praxis van. tovább »

    Baktakék, Szalaszend - Milliókat kaphatnak azok a háziorvosok, akik a betöltetlen praxisokra pályáznak. tovább »

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában