Helyi közélet

2015.08.08. 13:29

Fertőző kevésvérűség - A fertőzött állatot megölik

Encs - „Az új esetek felderítése nem a járványveszély növekedésének következménye.”

Encs - „Az új esetek felderítése nem a járványveszély növekedésének következménye.”

Fertőző kevésvérűség (FKV) gyanús lovat találtak a napokban Encsen is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az állat és további négy ló a megadott tartási helyen jelenleg forgalmi korlátozás alatt áll.

„A fertőzöttséggyanús ló vérvizsgálatát az állat azonosításához tartozó eljárás keretében a ló tulajdonosa kérte. A lóútlevél kiállításához szükséges vizsgálatok során az állatban egy román sorszámú chipet találtak. A tulajdonos elmondása szerint a lovat Magyarországon vette. A járványügyi nyomozás még folyamatban van” – tájékoztatták lapunkat.

A hatóság a napokban végezte el a fertőzöttség megerősítéséhez szükséges második vérvételt, ennek eredményének függvényében történnek majd további intézkedések.

Mi lehet az oka, hogy egyre több alkalommal találtak fertőzött állatot hazánkban és 11 településen karantént rendeltek el? – kérdeztük. „Az idei évben összesen 12 ló esetében állapították meg a fertőzést. Az üllői Lóklinikán elaltatott beteg lóhoz kapcsolódik további 5 ló fertőződése, míg másik 6 esetet külön-külön, földrajzilag is elkülönült esetnek kell tekinteni. További 4 állat, köztük az encsi ló is fertőzöttségre gyanús státuszban van. Az új esetek felderítése nem a járványveszély növekedésének következménye, hanem a tavalyi évhez képest 30 százalékkal megnövekedett a vizsgálatok száma. Az első félévben több mint 20 ezer ló került vizsgálatra. A megemelkedett vizsgálatoknak köszönhetően szűrtük ki a fertőzött lovakat az egészséges állatok közül” – válaszolták.

Azt is megtudtuk: a betegség nem gyógyítható, a fertőzött állat élete végéig üríti a vírust, ezzel veszélyeztetve az egészséges állományt, éppen ezért a fertőzött és beteg állatokat – a rendelet értelmében – állami kártalanítás mellett le kell ölni.

ÉM-NSZR


Encs - Fertőző kevésvérűség (FKV) fertőzöttség gyanúja merült fel egy Encsen tartott ló esetében, a július 30-án elvégzett szerológiai vizsgálat során – közölte közleményében a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal. Az állat tartási helyén forgalmi korlátozás van érvényben. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában