Helyi közélet

2015.08.25. 13:02

Ezermester nyújt házi segítséget az időseknek Hernádnémetiben

Hernádnémeti - Hernádnémetiben egyedi formájában is működik a házi segítségnyújtás.

Hernádnémeti - Hernádnémetiben egyedi formájában is működik a házi segítségnyújtás.

Orosz Imre nem éppen a klasszikus formájában dolgozik házi segítségnyújtóként. A hernádnémeti önkormányzat egészen speciális munkakörben alkalmazza, hogy az idős emberek segítségére legyen. Ház körüli munkákat végez el a szépkorú hernádnémeti lakosoknak, amire már nem képesek, vagy nem értenek hozzá. Igazi ezermester, bármilyen javítási munkát elvégez, így az elmúlt három évben ő lett az idősek Imréje, akihez fordulhatnak, ha valami gondjuk van.

Amire szükség van

Nem ismeretlen Orosz Imre számára a „bármit megcsinálni, ami akad munkakör”. A Lenin Kohászati Művekben 16 évig géplakatos és hegesztőként dolgozott, majd jött 14 év a bőcsi sörgyárban, ahol már mindenesként alkalmazták, ha valamit javítani kellett, akkor azt ő végezte. Talán éppen ez a gyakorlat – no és persze az, hogy jól ismerték a településen – tette őt alkalmassá, hogy némi munkanélküli lét után a polgármester kezdeményezésére a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központhoz hívják dolgozni, hogy az idősek segítségére legyen.

„Gyakorlatilag bármilyen kisebb javítási munkát elvégzek, amire szükség van. Eleinte volt egy-két néni, aki kicsit bizalmatlan volt velem szemben, ami érthető, hiszen sok rosszat hallanak az egyedül élő idős emberek az idegenekről. Mostanra azonban ők ragaszkodnak hozzám a legjobban és rögtön jelzik, ha valami segítségre van szükségük. Vészhelyzet – csőtörés, elromlott zár – esetén este, vagy hétvégén is elmegyek segíteni” – mondja.

A szükséges javításokról minden nap megkapja a listát, eszerint indul útjára. Hétfőn reggel is a központból indul el a közeli utcába egy zárprobléma miatt: a kapuban nem akar elfordulni a kulcs. Az idős hölgy már várja, és rögtön mondja mi a gond. Orosz Imre azonnal munkához is lát, bár azt gyanítja, zárcserére lesz szükség, mégis szétszedi, hátha javítható, és nem lesz szükség egy új vásárlására.

„Szívesen csinálom ezt, nagyon könnyen belerázódtam. Ez a típusú munka egyébként sem állt tőlem távol, az pedig nagyon jó, ha közben másoknak segíthetek” – teszi közben hozzá.

ÉM-HI


Valóban szinte mindent

Dugulás elhárítás, csapcsere, cserépcsere, ha beázik a tető, redőnyjavítás, zárak javítása, cseréje, mind beletartozik Orosz Imre munkájába. Téliesíti a kerti csapokat, víz­órákat, fát hord be, gyújtóst vág, havat takarít. Több idős embernek ő szerelte be a településen a kapaszkodókat a fürdőszobába, vagy éppen a beforgatószéket a mozgáskorlátozottaknak. Ha éppen ilyen munka nincs, akkor a település kisbuszával szállít, de a kastélyban is ő végzi a javítási munkákat. Az időseknek a szolgáltatásért nem kell fizetni, csupán a felmerülő anyagköltségeket. Az igényeket az alapszolgáltatás munkatársai mérik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában