Helyi közélet

2015.08.06. 15:32

„Először azt kérdezem, mi megy a legjobban”

Miskolc - Pótfelvételi idején csupa tanácstalan fiatal keresi meg az egyetem vezetőit.

Miskolc - Pótfelvételi idején csupa tanácstalan fiatal keresi meg az egyetem vezetőit.

Nemcsak céltudatos fiatalok léteznek, vannak olyanok is, akik még felnőttkoruk küszöbén vagy azon túl sem tudják eldönteni igazán, milyen pályát válasszanak.

Dávid például (kérte, teljes nevét ne írjuk meg), aki a 8. osztály után egy szakközépiskolában kezdte el a tanulmányait. Itt változó lelkesedéssel tanult, de kiderült, hogy az informatika nem az ő világa, így nem maradt az iskolában a technikusi képzésen. Nagyon érdekelte viszont a történelem, így elhatározta, egyetemre jelentkezik. Csakhogy a „történelmes” szakokon magas volt a ponthatár, a műszaki szakokon viszont alacsony. Dávid megpróbálkozott hát a mechatronikával, tanult is szorgalmasan, de az egyik tárgyból sehogyan sem tudott levizsgázni. Ekkor úgy gondolta, mégis jobb lesz neki valamelyik OKJ-s szakma. Végül az egyik évben, a nyári diákmunka alkalmával találta meg az igazit. Rájött, hogy ő vendéglátónak született. Elvégezte az ehhez kapcsolódó képzést, ma már jól érzi magát a bőrében.

Merre tovább?

Tanácstalan fiatalokkal a Miskolci Egyetem szakemberei is találkoznak, főleg a pótfelvételi időszak idején. Fekete Sándor mesélt nekünk erről, aki az intézmény tanulmányi szakreferense, és gyakran találkozik bizonytalan diákokkal. A tanácsot kérő fiatalok egy részében még nem alakult ki erős érdeklődési kör, így könnyű őket befolyásolni, a szülők által irányítani. Másik részük viszont azért akar bekerülni az egyetemre, hogy kicsit függetlenedjen a szüleitől. Kollégiumra vágynak és önállóságra, ez számukra a legfontosabb.

Sikerek

Néhány konkrét esetet is említett Fekete Sándor. Az egyik diák műszaki pályán szeretett volna továbbtanulni, de nagyon rosszul sikerült a matek érettségije. Tanácsot kért, hol tanuljon tovább. A szakreferens azt javasolta neki, hogy kezdje el a Gazdaságtudományi Kar egyik felsőoktatási szakképzését. A diák így is tett, ma már megvan az alapdiplomája, és a mesterképzést is gazdasági szakon kezdi szeptembertől.

A másik sikertörténet egy encsi fiatalemberé, aki azzal nyitott, hogy ő roma, nem túl jók a tanulmányi eredményei, de szeretne egyetemre járni, mert példát akar mutatni a saját közösségének. Ő szintén felsőoktatási szakképzésen kezdte el a tanulmányait. Az idén sikeresen elvégezte az első évet, kapott kollégiumot és van ösztöndíja is, így tulajdonképpen szülői segítségre sincs szüksége.

Kérdeztük Fekete Sándortól azt is, hogy lehet tanácsot adni egy olyan fiatalnak, akinek elképzelése sincs a jövőről. Mint mondta, ő mindig azzal kezdi, hogy megtudakolja, a középiskolában melyik tantárgy ment a legjobban. Ha a történelem, akkor valamilyen humán szakot javasol. Ha a matek és a fizika, akkor a műszaki vonalon érdemes elindulni, ha pedig a biológia és a kémia ment jól, akkor az Egészségügyi Karon lehet szakot keresni.

ÉM-HE


Felemás pályaválasztás

A szakreferensnek az a tapasztalata, hogy a pályaválasztásra az egyes középiskolák nagy gondot fordítanak, mások viszont egyáltalán nem segítik a fiatalokat: az az érdekük, hogy a diákok ott maradjanak szakmát tanulni. Az egyetem vezetői igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a diákok kellőképpen tájékozódjanak. Nyílt napokat tartanak, és nagyon sok középiskolába eljutnak a jelentkezés előtt. Még Kárpátaljára és a Felvidékre is.


Miskolc - Augusztus 10-ig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy akik az idén nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. Segítünk, hogy te se maradj le a Miskolci Egyetem pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzéseiről! tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában