Helyi közélet

2015.07.22. 14:29

Nemzetközi botrány az antropológia miatt

Miskolc - Egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás amiatt, hogy a magyar kormány a jövő évtől meg akarja szüntetni a kulturális antropológia alapszakot.

Miskolc - Egyre nagyobb a nemzetközi tiltakozás amiatt, hogy a magyar kormány a jövő évtől meg akarja szüntetni a kulturális antropológia alapszakot.

A rövidtávú megfontolásról beszélő britek után most a világ legnagyobb antropológiai szakmai szervezete is azt kéri Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől: vonja vissza a döntést.

Mint arról korábban írtunk, az alapszak megszüntetése miatt a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézete, valamint a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság petíciót fogalmazott meg, melyet mára nemzetközileg elismert, külföldi szakemberek is aláírtak. Kotics Józseftől, a miskolci Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézet igazgatójától megtudtuk, az antropológiai társasággal együtt tárgyalást kezdeményeznek a fenntartókkal, mert érvelni szeretnének az alapszak létjogosultsága mellett. Hozzátette: a miniszterelnökség nemrég kiadott egy közleményt, melyben a szakra jelentkezők számának csökkenésével indokolják az alapszak megszüntetését. A csökkenés valóban igaz, jelezte az igazgató, de ez csupán a pillanatnyi helyzet, és nem indokolja a nemzetközileg elismert tudományág ellehetetlenítését.

ÉM-HE


Budapest, 2015. július 16., csütörtök (MTI) - Magasabb szinten kívánja erősíteni az antropológiai képzést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkársága. tovább »

Miskolc - Nyílt levelet írt a brit antropológiai társaság igazgatója, André Singer Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, amelyben nem jó ötletnek nevezi, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. tovább »

Nem jó, hogy ez történik, és hogy velünk történik. Veszteség, és annak is érezzük. Bujdos Attila írása. tovább »

Miskolc - Petíciót fogalmaztak, és várják az aláírásokat az antropológusok. tovább »

Miskolc - Csak a Miskolci Egyetemen volt kulturális antropológia alapszak. Most már itt sem lesz. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - A diákok megdöbbentek azon, hogy szakokat akarnak megszüntetni. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában