Helyi közélet

2015.07.28. 11:27

Kiemelkedő minőségű a búza Dél-Borsodban

Harsány, Miskolc, Szentistván - Még az állatok is malmi minőségű, vagyis „kenyérbúzát” ehetnek Dél-Borsodban.

Harsány, Miskolc, Szentistván - Még az állatok is malmi minőségű, vagyis „kenyérbúzát” ehetnek Dél-Borsodban.Túl vannak az aratáson Dél-Borsodban, ahol az elmúlt évek legjobb minőségű búzája termett – tudtuk meg Koncz Györgytől, a Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatójától. Mint mondja, az őszi árpa és a búza tekintetében is meg lehetnek elégedve a minőséggel és a mennyiséggel is, de például a repce, vagy a borsó is igen jól termett.

„A búza 90 százaléka malmi minőségű és 10 százalék takarmány, ez elég változó szokott lenni, ami sok mindentől függ, de most elmondhatjuk, hogy az állatok is malmi minőségű búzát ehetnek” – jegyezte meg az elnök hozzátéve, hogy az egész megyében jól sikerült az idei termés, bár a minőség tekintetében területenként nagy lehet a szórás, sőt egy táblán belül is találni más minőségű búzát. A Zrt. ötezer hektáros területéről learatott búzának a sikértartalma 18 és 42 között van, ami szintén igen jónak mondható.

Az időjárás nagyban szokta befolyásolni a kalászosok mennyiségét és minőségét, most a betakarítást még száraz időben tudták befejezni, bár Koncz György szerint jó lett volna egy kis eső, az azonban csak a végére érkezett meg, ami így is jókor jött például a napraforgónak, ami már igencsak igényelte. A jó termést elsősorban a talaj tápanyagfeltöltésének és az alkalmazott technológiának tudják be Dél-Borsodban. Az aratás eredményére az egész megyét érintő adatokkal még visszatérünk.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában