Helyi közélet

2015.07.14. 18:31

Kiállításra készülnek a szikszói „csodaautóval”

Szikszó - A szikszói önkormányzat munkáját is megkönnyíti az elektromos autó, ráadásul gazdaságos is.

Szikszó - A szikszói önkormányzat munkáját is megkönnyíti az elektromos autó, ráadásul gazdaságos is.

Beszámoltunk róla: Szikszó Magyarországon elsők között saját beruházásban önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állított a város szolgálatába nemrégiben. A Nissan Leafet a Business Lease Hungary Kft. biztosítja az önkormányzat számára.

– Csak pozitív tapasztalataink vannak az autóval kapcsolatban. Helyben mozog főleg, de a környező településeken is feltűnik ügyintézés céljából – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Vizes Tibor, a szikszói önkormányzat egyik cégének vezetője. – Az önkormányzati munkát nagyban megkönnyíti, szeretik is a kollégák. Nem véletlenül: gazdaságos, ráadásul felfigyelnek rá az emberek.

Százszázalékosan elektromos energiával működik az autó, amely nem hibrid, ugyanakkor nulla emisszióval járja az utakat.

Egy feltöltéssel 130 kilométer​

– Egy feltöltéssel 130–150 kilométert tudunk vele megtenni, de ez függ a forgalomtól, a terepviszonyoktól, az időjárástól és függ a pilótáktól is – árulta el Tibor. – Az autó szabadidejében töltőn van. Jelen pillanatban egyébként három helyen tudjuk tölteni: sima hálózati töltővel, van egy nemrégiben telepített gyorstöltőnk az inkubátorháznál, illetve a hivatal udvarán is kialakításra került egy töltő, ez utóbbi 100 százalékosan napelemmel működik.

A szikszói önkormányzat szeretné bővíteni e-autói számát. Megvárják a törvényi „hozzáigazítást”, ugyanis a Jedlik Ányos Terv több kedvezményt kidolgozott az elektromos autók számára (például radikális áfakulcscsökkentés ezekhez a járműtípusokhoz és az infrastruktúra telepítéséhez, parkolási és útdíjkedvezmények meghatározása, vagy éppen buszsávok használatának engedélyezése).

– Nagyon megnézik az emberek, és nem csak a matricázás miatt. Büszkék vagyunk arra, hogy elsők vagyunk az országban az e-autóval, így meghívtak minket ősszel egy kiállításra, a SUSCO Expóra Budapestre – mondta Vizes Tibor. – Kérték, hogy mutassuk be és számoljunk be a tapasztalatokról. Szívesen megyünk!

Schubert Lajos is a szikszói önkormányzat munkatársa. Ő arról mesélt ottjártunkkor, hogy tőlünk nyugatabbra már létezik elektromosautó-bontó is. Kiderült az is: május elsején mutatták be az autót a városnak, amely a helyi majálison nagy sikert aratott, büszkék is rá a szikszóiak, akik ki is próbálhatták.

ÉM-JLI


”A csodaautó”

A Nissan Leaf elektromos meghajtású, ferde hátú, ötajtós autó, amit a Nissan autógyár fejlesztett ki és bocsátott piacra 2010-ben. Magyarországi forgalmazásának kezdetére, 2013 tavaszára világszerte már 54 000 példány közlekedett. Az autó hatótávolsága a gyártó szerint 199 kilométer, amit a vezetési stílus befolyásol. A Leaf indulóára 8 780 000 forint.


Szikszó - A Nissan Leafet kollégáink is kipróbálhatták. Nekünk nagyon tetszett az összhatás. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában