Helyi közélet

2015.07.14. 16:58

Elhűlve

<em>Milyen is az ember? Először is félős. Fél az ismeretlentől. Másodszor fantáziálós. Szereti továbbképzelni, felnagyítani, kiforgatni a valót. Hallja a susmorgást, hogy kígyó harapott meg egy embert. Aztán látja a jövés-menést, s összerakja, hogy erre bezzeg nincs felkészülve a kórház, nyilván nincs szérumuk ellene.</em> <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Milyen is az ember? Először is félős. Fél az ismeretlentől. Másodszor fantáziálós. Szereti továbbképzelni, felnagyítani, kiforgatni a valót. Hallja a susmorgást, hogy kígyó harapott meg egy embert. Aztán látja a jövés-menést, s összerakja, hogy erre bezzeg nincs felkészülve a kórház, nyilván nincs szérumuk ellene. Szalóczi Katalin jegyzete.

Aztán kiderül: az ember csak látni vélte a kígyót, rovar csípte meg. De persze jobb félni, mint megijedni. Sőt, a leghasznosabb, hogy próbáljuk megfigyelni, milyen is volt a bennünket megmaró hüllő, segítséget jelenthet az orvosnak, például, hogy érdemes-e beadnia a szérumot vagy sem, lehet, hogy méreg nélküli volt a kígyó, s az is lehet, a szakember a szérum kockázatát magasabbnak ítéli, mint a kígyómarásét.

Az újságírói kutakodásnak az eset kapcsán több hozadéka is volt. Kiderült, hogy vannak kijelölt intézmények, ahol kötelező szérumot tartani, s hogy megyénk mindkét ilyen intézményében eleget is tesznek az előírásnak.

No és kiderült számára az is, hogy egy szabálysértővel, sőt meglehet, egy bűnözővel él együtt. Egy nappal korábban ugyanis az ablakból nézte végig, hogy kedves kutyája megfog, majd el is fogyaszt egy kósza hüllőt. Egyet azok közül, amelyek veszélytelenek. Mégis, szinte naponta hallani, hogy a közelben egy-egy példány megijeszt valakit, aki aztán nagy sivalkodással riasztja a többieket, s együttes erővel agyonütik.


Miskolc - Nagy kavarodás volt a sürgősségin, amikor behoztak egy embert, akit kígyó mart meg, mondta egy szemtanú. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában