Helyi közélet

2015.07.04. 16:15

Drótosék végre új otthont kaptak, mi voltunk az első vendégeik

Miskolc - „Már az is reményt ad, hogy elmesélhetjük valakinek a történetünket.”

Miskolc - „Már az is reményt ad, hogy elmesélhetjük valakinek a történetünket.”Edit és családja péntek reggel már jóval kilenc óra előtt ott ültek a húszemeletes melletti parkban. Izgatottan várták a Miskolci Ingatlankezelő (MIK) Zrt. képviselőjét, aki pár perc múlva meg is érkezett, hogy átadja nekik az új lakásuk kulcsát. Editék boldogan követték a hatodik emeletre, és izgatottan várták, hogy aláírhassák a papírt, amely a bérleti szerződésről szól. A lakás átadása hosszúra nyúlt, addig nem mehettünk be, nem lehettünk ott az öröm első pillanataiban. A szabály, az szabály, így türelmesen vártunk a folyosón. Addig megpróbáltuk elképzelni, mit is jelent ez a nap a családnak és felelevenítettük, honnan is indultak, indultunk.

Lejárt a bérleti szerződés

Olvasóink talán még emlékeznek Drótosékra: nem olyan régen, februárban írtunk róluk. Ők azok, akik 16 évig a Tizedik utcában laktak, éppen a stadion napos oldala mögötti részen. Öt hónappal ezelőtt azonban kiderült, menniük kell, a terület ugyanis része a stadionrekonstrukciónak. Drótos János és felesége, Edit megkapták a felszólítást: február végéig költözzenek ki. Bérleti szerződésük lejárt, és tartozásuk nem volt, az ingatlankezelő még sem hosszabbította meg a szerződésüket. Hiába költöttek a 16 év alatt sokat a bérleményükre, ennek ellenére akkor úgy tűnt, utcára kerülnek. Utcára a négy gyerekkel: nekik három van, de hároméves korától ők nevelik a sógorékét is.

Azt, amit februárban átéltek, nem kívánják senkinek: minden este sírva feküdtek le, hiszen megtakarított pénzük nem volt, hogy lakást vegyenek, rokonokhoz nem tudtak menni, bérlakásra nem pályázhattak, mert nem volt meg az ahhoz szükséges jövedelmük. Úgy tűnt, utcára kerülnek két kiskorú gyermekükkel.

Lapunktól kértek segítséget, de első találkozásunkkor már semmiben nem bíztak. Annyit mondtak: „Már az is reményt ad, hogy elmesélhetjük valakinek a történetünket.”

Elmesélhették, elmeséltük

Nekünk elmesélhették és mi tovább adtuk olvasóinknak. És ezután elindult valami, az önkormányzat részéről is. Nem sokkal a cikk megjelenése után ugyanis Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezik a lakásrendelet módosítását, azért, hogy a törvénytisztelő, rendesen fizető bérlők, akiknek a számozott utcákban lejárt ugyan a szerződésük, máshol bérelhessenek szociális bérlakást. A frakcióvezető külön kiemelte a Drótos család esetét elmondva, hogy utánajárt, így tudja, jövedelmi viszonyuk megengedi, hogy sikeresen pályázzanak, és ígéretet tett, biztos, hogy nem kerülnek utcára.

A történet persze nem volt ilyen egyszerű, az elmúlt hónapokban voltak még akadályok. Ugyanis a kiírt pályázaton mégsem volt elegendő a jövedelem, így várni kellett a családnak. Miközben már jóval túl voltak a február végi kiköltözési határidőn. Lapunkkal folyamatosan tartották a kapcsolatot, hol jó híreket, hol rosszat meséltek. Mikor mélyponton voltak, próbáltuk biztatni őket, hogy minden megoldódik, hisz ígéret van, nem kerülnek utcára.

Pár héttel ezelőtt már boldogan telefonált Edit, hogy bent jártak a MIK-ben, megkapták a lakást, hamarosan a kulcs is a kezükben lesz. Megígérték, ha a szerződést aláírják, mi is ott lehetünk. És ott voltunk, igaz, csak a szerződés aláírása után mehettünk be Drótosékkal a lakásba.

Kigazdálkodják

A napfényes hatodik emeleti otthonuk pénteken még üres volt, de Edit boldogan mesélte, hol lesz a nappali és a fiúk szobája. A lakáson még van mit felújítani, festeni kell, a gázt visszakötni, vezetékeket átnézni, a főzőfülkében új padlót is le kell rakni, de hol vannak már ezek a februári gondokhoz képest.

„Minél hamarabb szeretnénk beköltözni, remélhetőleg augusztus közepére sikerül is. Azért is sietnénk, mert most még két lakás után kell a bérleti díjat fizetnünk. A Tizedik utcai 10 ezer forint, ez 14 ezer forint havonta” – sorolta Edit. De kigazdálkodják, mint ahogy a felújítás költségét is, ami a MIK szerint 309 ezer forint lenne, de Drótosék úgy vélik, megoldják azt olcsóbban is.

Van WC

A kilátás gyönyörű, a hatalmas ablakokon belátni Miskolc déli területeit. De a család mégsem erre fókuszál, sokkal inkább a fürdőszobának örülnek.

„16 évig éltünk egy olyan házban, ahol az udvaron volt a WC és hordani kellett a vizet. Egy avasi panelből költöztünk oda annak idején, akkor azt sem tudtam, hogy lehet így élni, de megszoktuk. Most már ilyenre nem lesz gondunk, ez óriási előrelépés számunkra” – mondták boldogan. Edit, mint háziasszony pedig már a praktikus dolgokra is gondolt, feltérképezte azt is, hogy sok bolt van a közelben, ahol könnyen be tud majd vásárolni a családnak.

Persze a kert, na az majd hiányzik Drótoséknak. Főleg Jánosnak, aki a Tizedik utcán madárlakot alakított ki a kert végében. Februárban büszkén és a hidegtől féltve mutatta meg nekünk kis állatait. Neki ez a hobbija, régen még postagalambot is tartott. Mára már nincs se postagalamb, se az öt hónappal ezelőtt bemutatott kedvenc. János elajándékozta őket, hiszen a bérlemények közt nem lehetett válogatniuk, most az volt a fontos, hogy ne kerüljön utcára a családja.

Azért a szeme felcsillant, amikor az új lakás egyik kis­szobájából meglátta, hogy egy polcos, spájz-szerű helyiség nyílik. Aprócska ablaktalan szoba, de János meglátta a lehetőséget és míg családja az új otthon berendezésével volt elfoglalva, addig ő megsúgta nekünk: a polcokon csak elfér majd egy-két díszmadár…


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A számozott utcákon élő rendesen fizető családok sorsa még mindig bizonytalan. tovább »

Miskolc - Drótosék segítséget kértek az Északtól. Úgy tűnik, már nem kell félniük, lesz hol lakniuk. tovább »

Miskolc - Drótoséknak menni kell, de továbbra sem tudják, hova. Ráadásul a kilakoltatási moratórium is lejárt. tovább »

Miskolc - A miskolci önkormányzat tavaly hirdette meg a telepfelszámolást, ami a számozott utcákat is érinti. Akkor csak találgatás folyt arról, hogy a telep elbontása a stadionrekonstrukció miatt vált sürgőssé. Februárban azonban megjelent a kormányrendelet, ez már több mint találgatás, hiszen kijelöli azokat a területeket, amelyek részei a fejlesztésnek, így a Tizedik utca is, ahol a Drótos család lakik. A tartozások melletti kipontozott rész kihúzva, vagy nulla van odarajzolva. A családnak mégis menni kell. Hogy hova, arra egyelőre nincs válasz. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában