Helyi közélet

2015.07.13. 09:18

A perecesi táborban már ehetnek a gyerekek

Miskolc - Még mindig kérdéses volt, Miskolc miért nem pályázott a gyermekétkeztetés támogatására.

Miskolc - Még mindig kérdéses volt, Miskolc miért nem pályázott a gyermekétkeztetés támogatására.A hátrányos helyzetű gyermekek nyári étkeztetésére hárommilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Megyénkből 230 önkormányzat pályázott és nyert, a legtöbbet Ózd kapta, ahol 900 gyermek után kapnak támogatást. Miskolc azonban nem pályázott. A miért nem kérdéssel többször próbálkoztunk az önkormányzatnál. Először azt a választ kaptuk: az adófizetők pénzét a Perecesi Napközis Tábor fenntartására fordítják, ahol a nyári időszakban is biztosított a gyermekek napközbeni felügyelete, a szabad idő hasznos eltöltése és ezzel együtt a napi háromszori étkezés, ami rászoruló gyermekeknek ingyenes.

De adódott a további kérdés, mi van azokkal a gyerekekkel, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek – a pályázat ugyanis az ő ingyenes nyári étkeztetésükre lett kiírva –, de nem vesznek részt a perecesi táborban. És kíváncsiak voltunk arra is, hányan kapnak ilyen támogatást Miskolcon.

Előrelépés

Dr. Kiss János alpolgármestertől a következő választ kaptuk, kérve lapunkat, szó szerint jelenjen meg, amit írt: „Miskolcon az elmúlt években hatalmas előrelépés történt a gyermekszegénység leküzdésében, 2006 óta 60 százalékkal csökkent a rászorultság miatt támogatásokat igénylő gyermekek száma: 2006-ban 11 395, 2010-ben 8597 gyermek részesült gyermekvédelmi segélyben, 2015-re a számuk 4544-re csökkent. A bölcsődébe és óvodába járó rászoruló gyermekek gyakorlatilag egész nyáron ingyenes, vagy kedvezményes étkeztetést kapnak a saját intézményükben. Az iskolások esetében, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy az intézményen kívüli egyszeri étkeztetésnél sokkal hatékonyabb a napi háromszori étkeztetést biztosító nyári napközis tábor, minden rászoruló gyermeknek ezt a lehetőséget ajánljuk. A perecesi napközis táborban egyszerre 250 gyermeket tudnak fogadni. A rászorulók számára ez a lehetőség ingyenes. A táborban a nyári hónapokban összesen átlagosan mintegy 700 gyermek ellátására nyílik így lehetőség”.

Alig jelentkeztek diákok

Az továbbra is kérdéses volt, Miskolc miért nem pályázott a minisztérium által kiírt lehetőségre. Az önkormányzatnál tovább érdeklődtünk, végül megtudtuk, tavaly igényeltek ilyen támogatást 400 gyermek után, de a rászorulók alig jelentkeztek erre a lehetőségre, így szakmai szempontból jobbnak látták, hogy a napi három étkezés mellett döntenek, ami a perecesi táborban megoldott.


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Megyénkből 230 önkormányzat pályázott nyári gyermekétkeztetésre, és nyert. Miskolc nem. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ózd és Arló kapta megyénkben a legmagasabb nyári gyermekétkeztetési támogatást. tovább »

Budapest, 2015. június 30., kedd (MTI) – Mintegy 144 ezer gyerek kap a nyári szünet idején napi háromszori étkezést a települési önkormányzatokon keresztül - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kedden Budapesten, Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. tovább »

Sárospatak - A magyar kormány által kiírt pályázaton sikeresen szerepelt Sárospatak is, így ennek köszönhetően 2,8 millió forintból 152 halmozottan hátrányos gyermek ehet napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet 44 napon keresztül. tovább »

Miskolc, 2015. április 11., szombat (MTI) - Meleg ételt osztott a rászorultaknak a Magyarországi Evangélikus Egyház szombaton Miskolcon, a város Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumának udvarán felállított asztaloknál négyszáz adag babgulyást tálaltak fel. tovább »

Miskolc - Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van Face­book-csoport vezetője túlzásnak tartja azt a napvilágot látott minősítést, hogy kaotikus lett volna az általuk hétfőn délután a miskolci Szent István térre szervezett élelem­osztás. tovább »

Miskolc - Kaotikus jelenetek alakultak ki a miskolci ételosztásnál, amelyet a rászorulók megsegítésére szerveztek. tovább »

Miskolc - Tiltakozásnak szánják a keddi miskolci ételosztást a szervezők. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában