Helyi közélet

2015.06.02. 15:22

Politika írta menetrend?

Miskolc - A VEKE bírálja az új menetrendet, a közlekedési vállalat szerint a valós utazási igényeket vették alapul.

Miskolc - A VEKE bírálja az új menetrendet, a közlekedési vállalat szerint a valós utazási igényeket vették alapul.

„A már sokszor megígért valódi, rendszer szintű hálózati reform helyett az MVK Zrt. által letett csomagban sok helyen csak a visszafejlesztések, a pazarló kirakatjáratok, és a szakmai megoldások helyett a politikai megfelelési kényszer az, ami látszik” – így kezdődik a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleménye, amelyet a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. június 15-től életbe lépő menetrendjével kapcsolatban fogalmazott meg. Az egyesület azt is elmondja, hogy javaslatcsomagjukat figyelmen kívül hagyták.

„Amióta az MVK Zrt. jelenlegi vezetője van hivatalban, minden szakmai párbeszéd megszűnt, sorozatban vonták vissza a bevezetett utasbarát és üzemi megtakarítást eredményező intézkedéseket, mára újra pusztulnak a buszok. Ki kell mondjuk, szakmailag ismét komoly lejtőre került a közlekedési cég. A miskolciak ennél sokkal jobbat érdemelnének” – írták.

Utazási igények

A menetrend-módosítást egyébként májusban fogadta el a miskolci testület. A VEKE szerint titokban, az utolsó pillanatban benyújtott előterjesztésben, a miskolciak megkérdezése és érdemi vita nélkül. Ehhez képest a közlekedési vállalat által kiadott közleményben az áll: „Az autóbusz-közlekedésben főleg az ez év tavaszán megtartott lakossági fórumokon elhangzott igények, utasok által tett észrevételek alapján, a valós utazási igényekhez igazodva vezet be változásokat…”

Az MVK Zrt.-t is megkereste lapunk, szerettük volna, ha a VEKE által felvetett, a járatok kapcsán tételesen megfogalmazott kritikákra, véleményekre reagálnak, de azt a választ kaptuk, hogy nem szeretnének ezzel foglalkozni. A menetrendváltozást bejelentő közleményükben azonban annyit megjegyeztek: a menetrenddel kapcsolatosan megtartott lakossági fórumokon az egyesület miskolci képviselője is jelen volt, de nem tett javaslatot, nem emelt kifogást.

Kevesebb a karbantartásra

Az egyesület azonban nem csak a menetrend változtatását bírálta élesen: „Különösen elkeserítő, hogy az elfogadott szerződés szerint az MVK Zrt. évi 30 millióval csökkenteni tervezi a karbantartásra és javításra szánt pénzt, pedig a járműkiadási helyzet már ma sem túl rózsás. Emellett az utasokon is spórolni szeretnének, hiszen csökkentik egyes bérletpénztárak nyitvatartási idejét… Hogy a végére legyen egy jó hír is: a Skoda villamosokra wi-fi szolgáltatás kiépítését tervezik, reméljük, hogy ez nemcsak egy újabb üres ígéret marad és a színvonala is meghaladja majd az Okos Pontét…”

ÉM-NSZR


Miskolc - Június 15-től nyári üzemmódba kapcsol az MVK Zrt., így az iskolaszünetre érvényes menetrend lép életbe. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában