Helyi közélet

2015.06.23. 16:37

Lovagi torna, Matyó Gála, rekordkísérlet, cuháré…

Mezőkövesd - Mindezek a programok zajlottak az I. Matyó Világtalálkozó szombati napján.

Mezőkövesd - Mindezek a programok zajlottak az I. Matyó Világtalálkozó szombati napján.

Kora délután, a Város Napi Ünnepséget követően Mátyás király lovagjai bár szakadó esőben, mégis látványos felvonulást mutattak be a Szent László tértől a Kavicsos-tóig, ahol a hagyományőrzők lovagi tornát, valamint fegyverbemutatót tartottak.

„Három blokkban”

Az este 7 órakor kezdődő gálán három blokkra bontva mutatkozott be a három matyó település, Mezőkövesd, Szentistván és Tard hagyományőrző csoportjai, táncosai. Az első blokkban a Matyó Nagymama Klub, az Eszterlánc Gyermek Néptáncegyüttes, a Rozmaring Hagyományőrző Csoport és a Felszállott a Páva országos vetélkedő mezőkövesdi résztvevője, Panyi Blanka lépett színpadra, aki népdallal szórakoztatta a közönséget. A második és a harmadik blokkban Szentistván és Tard néptánccsoportja és hagyományőrzői mutatták be népdalaikat, táncaikat.

A gála után vette volna kezdetét a Guinness-rekord-kísérlet, azonban az eső megzavarta a rendezvényt, így a program a Kavicsos-tó és Szabadidőparkból beköltözött a Városi Sportcsarnokba, ahol a rekordkísérletre érkező hitelesítők koordinálásával folytatták a programot. Az eső miatt megcsappant létszám miatt a csárdás rekordkísérlet helyett az egy vonalban vonatozók rekordját próbálták megdönteni. A kísérlet végén 676 ember ment át az úgymond számlálóponton, amely azonban nem volt elegendő a meglévő rekord megdöntésére. A hitelesítő biztos azonban elmondta, hogy objektíven nem állítottak fel Mezőkövesden rekordot, de szubjektíven mégis hatalmas összefogásról, „rekordról” lehet beszélni, hiszen 676 ember egyszerre jól érezte magát, együtt, közösen táncolt, boldog volt és fergeteges hangulat kerekedett ki az esős estén.

A szombat estét hajnalig tartó Matyó Cuháré zárta, ahol a Randevú Zenekar húzta a talpalávalót.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában