Helyi közélet

2015.06.19. 08:12

Hiába érveltek, mégis megszűnik az alapképzés

Miskolc - Csak a Miskolci Egyetemen volt kulturális antropológia alapszak. Most már itt sem lesz.

Miskolc - Csak a Miskolci Egyetemen volt kulturális antropológia alapszak. Most már itt sem lesz.A Miskolci Egyetemen 2016-tól már nem indul kulturális és vizuális antropológia alapszak, de akik az idén jelentkeztek erre a képzésre, még elkezdhetik tanulmányaikat (persze csak akkor, ha felvételt nyernek).

Mint arról korábban írtunk, nyilvánosságra hozták a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét. Ennek értelmében összesen 21 egyetemi alapszak szűnik meg 2016-tól, több képzés átalakul és újakat is bevezetnek.

Hogyan érinti mindez a Miskolci Egyetemet? – kérdeztük Horváth Zita általános rektorhelyettestől, aki elöljáróban jelezte: az intézményt csak a kulturális és vizuális antropológia alapképzés megszűnése érinti, a politológia szak esetében a névváltozás nem jelent tartalmi és strukturális változást.

Egyedülálló képzés

A rektorhelyettes jelezte: a Miskolci Egyetem az elmúlt hónapokban több fórumon is érvelt a kulturális antropológia szak megtartása mellett. A kulturális antropológia ugyanis nemzetközileg elismert, így az európai és a tengerentúli felsőoktatási intézményekben is művelt, oktatott tudományterület, amely azonban Magyarországon – mint alapszak – kizárólag a Miskolci Egyetemen indul (ugyanitt mesterszakos képzésen is elérhető). Nem meglepő tehát, hogy az ország szinte valamennyi tájáról érkeznek ide hallgatók, hogy kulturális antropológiát tanuljanak. Azzal tehát, hogy 2016-tól Miskolcon sem indulhat a képzés, lényegében elvész a felvételiző középiskolások lehetősége, hogy ilyen tudást szerezhessenek, és elvész a Miskolci Egyetem egy egyedülálló képzése, üde színfoltja is.

Mit mutat a DPR?

A rektorhelyettes rámutatott: az egyetem az előzetes egyeztetések során emellett arra is hivatkozott, hogy a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) eredményei szerint az antropológushallgatók elhelyezkedési mutatói egyáltalán nem rosszabbak, mint a más társadalomtudományi képzési területen induló szakok esetében regisztráltaké. A kulturális antropológia képzés során a hallgatók kortárs társadalmi jelenségekkel és problémákkal, így például a romák, a menekültek és más kisebbségi csoportok problémáival foglalkoznak, és elsajátítják a társadalomtudományi kutatás alapjait. Úgy gondoljuk, ezzel olyan flexibilis tudást szereznek, amely az élet számos terén hasznos és hasznosítható lehet.

Mindent meg fog tenni

A jövőben a Bölcsészettudományi Kar minden lehetőt meg fog tenni, hogy – például specializáció formájában más társadalomtudományi képzésein – 2016 után is megteremtse a lehetőséget a kulturális antropológia tanulására, hívta fel a figyelmet a rektorhelyettes. Ilyen módon természetesen az antropológus oktató kollégák továbbra is taníthatnak antropológiát alapszakon is. A mesterszakos kulturális antropológia képzés pedig, amelyet jelen döntés nem érint, a jövőben is megmarad.

– Végül fontos hangsúlyozni, hogy a képzés kivezetése 2016-tól történik, vagyis az idén jelentkező hallgatók még felvételt nyerhetnek, és megkezdhetik tanulmányaikat szeptemberben – hívta föl a figyelmet Horváth Zita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában