Helyi közélet

2015.06.30. 17:48

Függőleges kertek: elérhető valóság

Miskolc - Van, amikor a technika nem elpusztítja, hanem szolgálja a természetet.

Miskolc - Van, amikor a technika nem elpusztítja, hanem szolgálja a természetet.Ennek egyik érdekes formája az a svájci megoldás, aminek hazai képviselője lett a miskolci Északferr Kft.

A miskolci cég alapvetően emeléstechnikával, közlekedési vállalatok és vasút számára réz és bronz felsővezetékek valamint műanyagozott acélsodratok gyártásával – az autóipar részére – foglalkozik. Az emeléstechnikában a nagy cégeket ma már az Északferr látja el mindenféle műanyag és acél kötelekkel. Most egy érdekes, új területtel kezdenek el foglalkozni.

Élő falnak is nevezik

A svájci Jakob kötélgyártó cég egy nagyon izgalmas terméket fejlesztett ki: rozsdamentes drótkötelek segítségével olyan függőleges növényfalakat, valójában komplett kerteket hoz létre, amelyek akár egy épület homlokzata, tűzfala elé kerülhetnek, de akár egy belső udvar terét oszthatják meg több emelet magasságig. Ezzel az amúgy többnyire szűkös zöldfelületeket megsokszorozzák, akár egy szinte teljesen beépített nagyvárosi foghíjtelek esetében is.

Nem más ez, mint egy növényekből és rozsdamentes kötelekből álló rendszer amelyben biztosítva van a növények számára minden élettér: fény, víz, táptalaj, mindez egy önfenntartó, automatikus rendszerben. Élő falnak is nevezik, hiszen itt attól eltekintve, hogy statikailag néhány ponton rögzítik az épülethez, ez a háló önálló elem és struktúra, benne az öntözőrendszerrel, a táptalajt tartalmazó tartókkal. A rendszer víztakarékos és minden feltételt biztosít a növényzet számára, amelyet színben, formában változatosan telepíthetnek. A hatalmas felület amely így jön létre növényekből ideális módon használja ki a rossz fényviszonyokat is, így megfelelő fajtaválasztékkal a rosszul benapozott városi telkeken is zöld környezetet teremt.

A látványon és életérzésen túlmenően, amit egy zöld fal képes nyújtani, a beton és acél nagyvárosi környezetekben ez a megoldás védi a homlokzatokat és segít szabályozni a terek belső hőmérsékletét. Ez egyben energiatakarékosságot is jelent, illetve zajvédelmet, másrészt pedig a zöld falak megkötik a portartalmat a levegőből, ami így már nem jut a belső terekbe.

Az élő falak alapanyagát, tartószerkezetét a rozsdamentes drótkötelet külső és belső térben is láthatjuk, többek között lépcsők korlátaiként, válaszfalak rögzítőiként, tartókötelekként, sőt önálló térelválasztóként – a szemnek tetszetősen – alkalmazhatók. A rozsdamentes drótkötelekből készült hálók egyedi, különleges belsőépítészeti megoldásokat kínálnak. A zöld falak kifinomult rendszerét a cég a megtervezéstől a kivitelezésig komplett módon hozza létre a megrendelő számára.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában