Helyi közélet

2015.05.26. 13:38

Válogattak az ipari parkokban

Miskolc - Válaszok híján még mindig csak találgatjuk, hol lesz Miskolc új ipari parkja.

Miskolc - Válaszok híján még mindig csak találgatjuk, hol lesz Miskolc új ipari parkja.A miskolci közgyűlés májusi ülésén dr. Kriza Ákos felolvasta azt a kormányhatározatot, amelyben az Orbán Viktor miniszterelnök által megígért fejlesztéseket rögzítették felelősökkel, határidőkkel. A bejelentett 1000 hektáros ipari parkra vonatkozóan ebből sem derült ki konkrétum, már, ami a pontos helyet illeti, de az biztos, a földterület adásvételét a miniszterelnökség intézi. Lapunk már próbált utánajárni annak, hogy Miskolc közigazgatási határán belül hol van erre alkalmas terület, akkor egy építész segítségét kértük, aki szerint a Takata melletti vasútvonal másik oldala, azaz a Szirma és Martin-kertváros közötti földrész lenne erre a célra megfelelő. De arra is figyelmeztetett minket, hogy nem feltétlenül kell közigazgatási határon belül gondolkodni, elképzelhető, hogy Miskolc valamelyik környező településsel együtt alakítja ki új ipari parkját.

Miközben információkat gyűjtöttünk, eszünkbe jutott, hogy a Szirma és Martin-kertváros közötti területet már korábban is szerették volna ipari parkként hasznosítani. Igaz, éppen a másik oldalát, mint amire most az építész gondolt. De ennek már közel húsz éve.

Korábbi elképzelés

„1994-ben a város kiírt egy pályázatot, ami egy miskolci ipari park kialakításának előkészítésére vonatkozott, amit a SEM Zrt. nyert el” – mesélte lapunknak Sashalmi László, a nyertes cég tulajdonosa, ipari parkok kialakításában jártas szakember. „A Miskolci Egyetem által készített tanulmány tíz helyszínt jelölt meg, ebből első számú a Sajószentpéter közelében található, de Miskolchoz tartozó Csemetekert. A tervek szerint ennek az infrastrukturális fejlesztése több milliárd forintba került volna, de mivel akkor kapott nagyobb kormánytámogatást a város, esély sem volt, hogy erre is adjanak pénzt. Majd felmerült a BÉM területének megvásárlása, ez 150 hektár földterület, ideális lett volna ipari parknak, hiszen komoly vasúti összeköttetése is volt. De valamiért megbicsaklottak a tárgyalások. Később pedig a Szirma és Martin-kertvárosi terület is szóba jött. Az a rész, amely a volt hűtőház, húsipar felőli részt jelenti, ahol a vízközmű is található” – sorolta.

Azt is megtudtuk, ez azért lett volna ideális, mert aránylag messze esik a lakókörnyezettől, jól megközelíthető.

„A tervem az volt, hogy egy részvénytársaságot hozunk létre, így a földeket nem megvettük volna a tulajdonostól, hanem részesedést kaptak volna az ipari parkból. De akkor, 1997–98 között éles vitát váltott ki az ötlet, sokan ellenezték és a politika sem állt mellénk” – mondta.

Ma is alkalmas lehet ez a terület ipari parknak? – kérdeztük. „Igen, hiszen közel van az autópálya, közel a vasút, 500–600 hektár biztos van az a földterület” – válaszolta.

Nem áll módjukban

A miniszterelnökségtől érdeklődésünkre a következő választ kaptuk: „A projekt kidolgozása folyamatban van, ugyanakkor a beruházás jelenlegi szakaszában több információt nem áll módunkban szolgáltatni. Amint nyilvánosságra hozható fejlemény történik, azonnal tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”


Miskolc - Négy Mercedes gyár, vagy húsz Bosch, esetleg 30 Takata méretű üzem férhet el az új miskolci ipari parkban. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában