Helyi közélet

2015.05.28. 18:46

Valóban „hazatalálnak” az utcáról

Kazincbarcika – A városban folyó és hajléktalanokat segítő projekt nagyon jó tapasztalatokkal haladt az elmúlt hónapokban is.

Kazincbarcika – A városban folyó és hajléktalanokat segítő projekt nagyon jó tapasztalatokkal haladt az elmúlt hónapokban is.

Egyre otthonosabbá váló lakások, rendszeres jövedelem, jelentős életminőség javulás és felelősségtudat – talán ezek a legfontosabb ismérvei és eredményei a közel egy éve tartó projektnek. Eddig. Mert, hogy a tavaly júniusban 15 fővel elkezdődött és az „Utcáról haza” elnevezést viselő program még gőzerővel folyik.

A Kedvezményezett Kazincbarcika Város Önkormányzata, a program szakmai megvalósítója pedig a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ.

Megerősítés, beilleszkedés

Az intézmény munkatársai rendszeresen tudásmegosztó műhelyek keretében számolnak be az eddig elért eredményekről, osztják meg egymással tapasztalataikat, az esetleges gondokat.

István Zsolt szakmai koordinátor, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK) igazgatója a téma kapcsán így nyilatkozott:

- A projektben résztvevő emberek számára két nagyon fontos cél van: a lakhatás és a megélhetés megteremtése, majd hosszú távú fenntartása. Ehhez mentális megerősítésre ugyanúgy szükségük van, mint képzettség, munkatapasztalat megszerzésére. Így a számos tréningen, csoportos foglalkozáson vesznek részt az alanyok; ezzel segítjük a beilleszkedésüket, fejlesztjük személyiségüket, s önálló életvitelre tanítjuk őket.

Ennek jegyében kaptak számítástechnikai és kommunikációs alapismereteket, de havi egy alkalommal személyiségfejlesztő tréninget is tartunk nekik.

Számos közös kulturális és szórakoztató programon vettek már részt, színházban, koncerten, kirándulásokon jártunk. Talán ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a májusi esemény volt: egy egész napos kirándulás keretében először a Gödöllői Királyi Kastélyt látogatták meg a résztvevők, majd Budapest szépségeiben gyönyörködhettek. Jártak a Városligetben és a Hősök tere környékén. Este pedig a Madách Színházban a Fekete Péter című kis operett megtekintésével zárták a napot - mondta az igazgató.

Az „Utcáról haza” projekt csütörtökön ismét tudásmegosztó műhelyfoglalkozást tartott, melyen a még augusztusig tartó program legfontosabb elemeit is számba vették.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában