Helyi közélet

2015.05.19. 10:55

Egy keramikus, aki rocker

Homrogd - Meixner István kerámia­készítő 14 éves korától „űzi az ipart”. Sárospatakon tanulta ezt a szép mesterséget.

Homrogd - Meixner István kerámia­készítő 14 éves korától „űzi az ipart”. Sárospatakon tanulta ezt a szép mesterséget.

Ottjártunkkor is alkotás közben beszélgettünk a homrogdi Kézműves Házban.

– Munkanélküli voltam és az egyik ismerősöm ajánlotta a Kézműves Házat egy uniós pályázat kapcsán, ugyanis fazekasnak, fafaragónak, hímzőnek lehetett tanulni – mondta Meixner István. – Telefonáltam a polgármesternek, hogy van-e hely. Mondta, hogy jöhetek, üres a műhely, hiszen közben véget ért a program, elfogyott a pénz, és itt van egy komplett műhely. Persze voltak feltételek: például az, hogy ki kell hozni nullára, mert csak akkor tud működni.

Mindent készít Meixner István: dísztárgyakat, de főleg használati tárgyakat.

– A pálinkás- és boroskészleteket szeretik az emberek. De a kertbe való virágtartó edényekre is van komoly érdeklődés – magyarázta a keramikus, aki elárulta azt is, hogy 14 évesen a keramikus szakmában az alkotás „fogta meg”.

Továbbadni a tudást

– Az, hogy egy darab agyagból lesz valami – jelentette ki.

A családjában ugyanakkor nincs senki, akinek tovább tudta volna adni ezt a szép szakmát. Korábban szakkörökben adta tovább tudását, és úgy fest, Homrogdon is hamarosan lesz minderre lehetősége.

– Én a rockzenét szeretem szabadidőmben! A Deep Purpl­e-t, a Black Sabbath-ot, az Uriah Heepet és a többieket. Őket hallgatom és gyűjtöm a koncertfelvételeiket – tette hozzá búcsúzóul Meixner István keramikus.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában