Helyi közélet

2015.04.15. 15:17

A belváros a reménységé

Miskolc - A tavaly ültetett facsemeték megfogantak, néhány év múlva lesznek igazán szépek.

Miskolc - A tavaly ültetett facsemeték megfogantak, néhány év múlva lesznek igazán szépek.Vajon van-e elegendő növény (fák, virágok) a belvárosban? Ha már a villamosmegállókat teszteltük, gondoltuk, megvizsgáljuk a belváros növényzetét is. Botanikai ismereteink hagynak némi kívánnivalót maguk után, így azt nem tudjuk felsorolni, hogy hol milyen fát láttunk. De azt igen, hogy az újonnan ültetettek nagy része megfogant (a főutca burkolatának tavalyi rekonstrukciójánál ültettek el jó néhány facsemetét), és néhány év múlva igazán szépek lehetnek.

Vannak a belvárosnak egyébként olyan szakaszai, amik már most gyönyörűek. Ha kicsit tágabban értelmezzük a főutcát, akkor a Bajcsy-Zsilinszkyn már rácsodálkozhatunk a mélyrózsaszín japán birsekre. A Szinvapark mellett, a Szinva partján is egyre szebbek a fák.

Virág még nincs

A Centrum előtt és végig a főutca a reménységé, szép lesz, ha megnőnek a facsemeték. Hiányoljuk viszont a virágokat. Igaz, még korai, de reméljük, hogy nyárra kikerülnek a virágládák.

Egy-egy dézsa tuja, és egyéb zöldnövény azért díszíti a főutcát, de ez még kevés. Ezek sem tűnnek városi tulajdonnak, inkább üzletek, vendéglők helyezték ki őket bejárataik két oldalára.

A Szinva terasz a növények szempontjából csodaszép, az Erzsébet tér gyérebb, de aztán ott a Szent István tér. Ez utóbbi padjain sokan süt­tették magukat a kora tavaszi nappal tegnap délben. A parkban már idényvirágok, a múlt héten, az ételosztáson kitaposott rózsák nyomait alig láttuk.

Gondoltuk, elsétálunk még a város- és megyeháza irányába. A Széchenyi-szobor melletti hatalmas fenyőfa mellett árvácskákkal teli ágyást találunk. Kicsit továbbhaladva a platánfák tövében itt-ott tulipánszár zöldül vagy már a virág piroslik, de nem tűnik úgy, mintha mindez szakértő kertész munkája lenne.

ÉM-HM

Milyenek a facsemeték?

Tavaly írtuk: a Városház tér – Kazinczy utca közötti szakaszon 3-féle fát ültettek: a tavasszal szinte elsőként virágzó korai juhart, piros virágú és egybibés galagonyát. A Kazinczy utca és az Ady híd közötti szakaszon 8-féle fát ültettek: korai juhart, bordó levelű juhart, nyugati ostorfát, kőrist, cseresznyeszilvát, díszcseresznyét, japáncseresznyét és kínai, valamint kései körtefát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában