Helyi közélet

2015.03.07. 10:26

"Zölden" is lehet fűteni - Nyílt nap a MIHŐ-nél

Miskolc - Fűtőmű, erőmű, távfelügyelet, hőközpont. Nyílt nap volt pénteken a MIHŐ Kft.-nél.

Miskolc - Fűtőmű, erőmű, távfelügyelet, hőközpont. Nyílt nap volt pénteken a MIHŐ Kft.-nél.Védősisakot fel, kezdődik a kalandtúra! Idegenvezetőnk Smaus Novák János műszaki igazgató, aki a Mihő Kft. Tatár utcai Fűtőművét és Kombinált Ciklusú Erőművét mutatja meg nekünk és a többi érdeklődőnek. Erre csak ritkán van lehetőség, de tegnap délelőtt nyílt napot és kalandtúrát tartott a Mihő Kft. a távfűtés különböző üzemeiben.

Kezdődik a séta, elsőként az 1970-ben épült kazánházat mutatja a műszaki igazgató. Ez volt Miskolc régi fűtőműve. Megtudjuk, orosz gyártmányú, forró vizes kazánok működnek benne. Két kéménye 80 és 150 méteres. Az egyik érdeklődő meg is kérdezi, hogy miért ilyen magasak. Megtudjuk: a hagyományos fűtőműnek jelentős a károsanyag-kibocsátása, emiatt kellett a kéményeket magasra építeni.

2002-ben megépült gázmotoros erőmű, kalauzol bennünket tovább Smaus Novák János. Érdekessége, hogy itt 5 darab, 16 hengeres gázmotor termeli a hőt és a villamosenergiát.

– Ezek a motorok tulajdonképpen olyanok, mint az autó motorjai, csak gázzal működnek, és emiatt a környezetet sem szennyezi annyira, mint a régi fűtőmű – hívja fel a figyelmet a szakember.

A legmodernebb

Aztán megérkezünk a 21. századba, a 2007-ben átadott kombinált ciklusú erőműbe. Smaus Novák János úgy fogalmaz, ez az erőmű Miskolc büszkesége, hiszen korszerű, modern technológiával működik, ami nem szennyezi a város levegőjét. Az igazgató még hozzáteszi: a Mihő Kft. naponta 32 ezer lakás melegét és meleg vizét biztosítja. Majd azt tanácsolja a nyílt napon részt vevő középiskolásoknak, hogy tanuljanak jól, mert akkor ők is dolgozhatnak ilyen modern, automatizált üzemben.

A kalandnak vége, de aki rászánt egy napot, tegnap bejárhatta a hőszolgáltató minden üzemét. Mint Kaló Tamás is, aki lapunknak elárulta: azért jött el a nyílt napra, mert mérnökként nagyon érdeklik ezek az üzemek, erőművek. Eddig neki a kombinált ciklusú erőmű tetszett a legjobban, de a nap még biztos tartogat számára más érdekességet.

A kalandtúrán részt vevő diákokról kiderül, hogy a Fazola Henrik Szakközépiskola környezetvédelem szakos diákjai.

– Épp erről tanulunk az iskolában – mondja lelkesen Tóth Titanilla Ágnes. – És, mivel épp vizsga előtt vagyunk, az itt hallottak nagyon hasznosak. Nagyon érdekes itt minden, jó lenne hasonló helyen dolgozni – árulja el álmait Titanilla.

ÉM-HE

Kinyílt minden kapu

Az érdeklődők pénteken ezenkívül megtekinthették a Mihő Kft. okos megoldásokat alkalmazó távfelügyeletét, a Bioenergy-Miskolc Kft. faapríték-tüzelésű fűtőművét, melyben Palotás Árpád Bence, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja tartott „Meghökkentő” kísérleteket. De kinyílt a látogatók előtt a PannErgy Nyrt. Tatár úti Hőközpontjának kapuja is. A PannErgy Csoport Miskolci geotermikus projektjének köszönhetően Miskolc távfűtése használja ma Magyarországon a zöldenergiát legnagyobb arányban a távfűtésben. Miskolcon 2014-ben már 47 százalékban megújuló energiából kapták a fűtési célú hőenergiát a lakások és az egyéb fogyasztók, ezzel több mint 19 millió köbméter földgáz kiváltása történt meg, és több mint 36 ezer tonna széndioxid nem került a levegőbe.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában