Helyi közélet

2015.03.09. 11:39

Vasárnapi csiki-csuki

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zemplén néhány településére elvileg nem érvényes a vasárnapi zárva tartás.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zemplén néhány településére elvileg nem érvényes a vasárnapi zárva tartás.Miskolc, 2015. március 8., vasárnap reggel 7 óra 32 perc 40 másodperc. Ez elvileg folytatódhatna úgy, hogy „Stirlitz kinyitotta a szemét, aztán meg az ablakot”, de sokan már nem értenék, miről van szó, ezért folytatódjon úgy, „megállunk a Miskolc Felsőzsolca felőli részén található Auchan parkolójában”.

Közvéleményt kutatunk

Igyekszünk megkutatni a közvéleményt, vasárnapi vásárlóként ki miként viszonyul ahhoz, hogy a jelek szerint Miskolcon ez az utolsó vasárnap, amikor nyitva tartanak a nagyobb üzletek.

Kecskeszakállas középkorú férfi közeledik bevásárlókosarával.

– Nekem nem jön jól az intézkedés – mondja, miután megállapodunk, a nevét nem árulja el. – Budapesten dolgozom, csak a hétvégén vagyok itthon. Eddig kényelmesen be tudtam vasárnaponként vásárolni, most kénytelen leszek mindent beszorítani a szombatba.

Egy másik középkorú férfi, aki elárulja ugyan a nevét, de megegyezünk, nem írjuk le, kicsit árnyaltabban fogalmaz.

– Ritkán vásárolok vasárnap. Most csak azért vagyok itt, mert közbejött egy délutáni baráti összejövetel, arra vásároltam be. Eddig kényelmes volt számomra a vasárnapi nyitva tartás, mert ha hiányzott otthon egy kis tejföl, átugrottam ide Felsőzsolcáról. Mostantól majd gondosabban vásárolunk. Ami a törvény előtti vitában arra vonatkozott, hogy azért kell zárva tartani, hogy a családok tudjanak templomba járni, az most sem csorbul, hiszen azért is jöttem ilyen korán, hogy a délelőtt 10 órai misén ott tudjak lenni.

Harmadik kiszemeltünk a pénztártól való távozás után a számlát böngészi. Baranyi Imreként mutatkozik be.

– Tőlem aztán tényleg jótól kérdezi, mert szakmabeli vagyok, illetve voltam. Annak idején Tapolcán dolgoztam a sarki kisboltban, tudja, ott a végállomás közelében. Amíg az egész városban minden bolt bezárt szombaton kora délután, addig mi nyitva voltunk még vasárnap is, délután fél háromig. Most már nyugdíjas vagyok és most éppen ellenreklámot képviselek, hiszen azt vallom, a kereskedelemben dolgozóknak is igenis jár a vasárnap, miközben én is vásárolok. Akciós volt a kedvenc ásványvizem, de már csak három zsugorral találtam. Azt hallottam, hogy vannak olyan helyek, ahol továbbra is nyitva maradhatnak a boltok, ott viszont kapják meg a dolgozók a 100 százalékos pótlékot!

Zemplén nyitva

A világörökségi területek – így a Tokaji Történelmi Borvidék is – kikerültek a törvény hatálya alól. Szerettük volna megtudni a Tesco áruházak szóvivőjétől, hogy miután a cégnek Szerencsen és Sátoraljaújhelyen is van üzlete, tervezik-e a vasárnapi nyitva tartást továbbra is. A levelünkre rögtön válaszoltak, hogy nemsokára részletesen felelnek, az azóta eltelt egy hónap nem volt elég a válaszra, ezért személyesen érdeklődtünk a két áruházban. A vevőszolgálaton egybehangzóan azt mondták, március 22-én és az azt követő vasárnapokon is nyitva tartanak. Eddig 6 és 22 óra között voltak nyitva, de úgy tudják, a jövőben napi 24 órában várják majd a vásárlókat, azaz a dolgozók vasárnap többet fognak dolgozni adott esetben, mint eddig.

Továbbra is kíváncsiak voltunk, miért kerültek ki a világörökségi területek a törvény hatálya alól. A Világörökségi titkárságon a törvényalkotókhoz irányítottak minket és arra már nem válaszolnak, van-e esetleg véleményük a törvény ezen passzusáról. Írtunk e-­mailt a törvényt benyújtó Kereszténydemokrata Néppártnak, Har­rach Péternek, a KDNP vezetőjének, Rétvári Bencének, a KDNP országgyűlési képviselőjének és dr. Sója Szabolcsnak, a párt megyei vezetőjének, amelyben a miértre vártuk a választ. Egyedül dr. Sója Szabolcs megbízásából Szabó Károlyné küldött választ, hogy az elnök úr február 6-a után lesz elérhető. Ekkor válaszoltunk, hogy február 6-a után várhatjuk-e az elnök úr válaszát, de erre a mai napig nem kaptunk feleletet, így a világörökségi területeken dolgozó eladók és kereskedelmi dolgozók még nem tudják, meg fogja-e illetni őket a jog, hogy vasárnap ne kelljen dolgozniuk.

Vegyes érzésekkel

Ózdon vegyes érzésekkel fogadták a vasárnapi zárva tartást elrendelő intézkedést, nemcsak a helyiek, hanem a Felvidékről érkezők is. Számukra továbbra is kedvező a forint/euró árfolyam, ezért hétvégenként rengetegen utaznak az egykori kohászvárosba Rimaszombat és Tornalja térségéből. Ózdon egyébként a szombat délelőtt számít a fő bevásárlási időszaknak. Az évtizedes hagyományokkal rendelkező piac miatt, a helyiek döntő hányada ekkorra időzíti az alapvető élelmiszerek beszerzését. Ettől függetlenül kényelmi szempontból nem volt rossz a vasárnap sem.


Felkutatjuk a vasárnap is nyitva tartó üzleteket: arról szeretnénk képet kapni és olvasóinkat informálni, hogy milyen opcióink maradnak március 15 után, ha vasárnap intéznénk a bevásárlást. Tovább >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában