Helyi közélet

2015.03.07. 10:38

Messziről jött vendégek a vetélkedőn

Sátoraljaújhely-Széphalom - Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok a Magyar Nyelv Múzeumában.

Sátoraljaújhely-Széphalom - Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok a Magyar Nyelv Múzeumában.Az első alkalommal meghirdetett Játékos anyanyelv, anyanyelvi játékok vetélkedő megyei döntőjét rendezték meg pénteken a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában. Ezzel tulajdonképpen a verseny véget is ért, hiszen a Nemzeti Művelődési Intézet megyei intézete kimondottan a B.-A.-Z. megyei általános és középiskolások részére írta ki a versenyt kiegészítve a felvidéki iskolákkal.

Skype-on jutottak be

Az elő- és egyéb selejtezők után alakult ki az a kétszer négyes csoport, amely az általános- és középiskolások legjobbjait tömörítette. Mi az általános iskolások döntőjén jártunk, ahol rögtön egy „gyöngyszemre” bukkantunk a nagymegyeri Bartók Béla magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola csapatában. Nagymegyerről annyit kell tudni, hogy a megyénkkel még a határon sem kapcsolódik, lévén, hogy a kisváros a Csallóköz szívében, Komárom és Pozsony között található. De miután ők is jelentkeztek, ezért a tornaljai elődöntőben úgy vettek részt a nagymegyeriek, hogy beutaztak a Nemzeti Közművelődési Intézet győri irodájába, és onnan skype-on keresztül versenyeztek, olyannyira nagy intenzitással, hogy a legtöbb pontot szerezve jutottak a pénteki döntőbe, ahová már csütörtökön este megérkeztek.

– Korábban jártam már Sárospatakon, de Széphalomban most vagyok először, ami nekem és a gyerekeknek egyaránt nagy élmény – mondja dr. Kelemen Márta, a nagymegyeri diákok magyar tanára. – A gyerekektől egyáltalán nem áll távol ez a játékosság, hiszen az óráimon is igyekszem a játékon keresztül tanítani a nyelvtanra a diákokat, arra sokkal fogékonyabbak.

A csapat vezetője egyértelműen Sindler Martina.

– Minden pénteken délután nálam gyűltünk össze a többiekkel és gyakoroltuk azokat a feladatokat, amelyeket Márta néni megadott nekünk. Sokat készültünk erre a versenyre és nagyon örülünk, hogy idáig eljutottunk. Nálunk Nagymegyeren teljesen természetes a magyar nyelv használata, hiszen a város 85 százaléka magyarnak vallja magát, és ez az arány teljesen megfelel annak az aránynak, ami a Csallóközt jellemzi, hiszen valamennyi határon túli területet tekintve a Felvidéken nálunk a legnagyobb a magyarok aránya.

Martina még bevezet a szlovák iskolarendszer rejtelmeibe, azaz mindannyian kilencedikesek, ez az utolsó évük. Áprilisban lesz egy vizsgájuk, amelyen megmérettetnek arról, az ötödiktől kilencedikig tanultakat mennyire sikerült elsajátítaniuk, majd májusban lesznek a felvételik. Martinának már határozott elképzelései vannak a jövőről, a középiskola után vagy az ELTE, vagy a pozsonyi egyetem következik, mert középiskolai magyar tanár szeretne lenni.

A feladatok változatosak, egyvalami hiányzik belőlük, a száraz tananyag. Itt és most inkább a leleményesség, a kreativitás, a szókincs, a rokon értelmű szavak, a szinonimák ismerete kerül előtérbe, és egy-két kisebb megingástól eltekintve mind a tizenhat diák jól állta a sarat, azaz nincs még minden veszve, vannak olyanok, akik nem csupán birtokolják, de szeretik és használni is tudják anyanyelvüket.

ÉM-BG

A csapatok

  • Bartók Béla magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Nagymegyer

  • Sindler Martina, Podráczky Gergely, Kosár Réka, Rostás Vanessa

  • Kazinczy Ferenc Általános Iskola Jókai Mór Tagintézménye Sátoraljaújhely

  • Czili Orsolya, Matisz Blanka, Nagy Csenge, Szabó Ákos

  • Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola, Tiszaújváros

  • Takács Noémi, Nagy Nelli, Szabó Lili, Sallér Eszter

  • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika

  • Donát Brigitta, Molnár Boglárka, Kovács Kristóf, Sipos Mariann


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában