Helyi közélet

2015.03.03. 09:10

Három „Science” már megépült

Miskolc, Szeged, Győr, Debrecen - Győrben, Szegeden, Debrecenben már működik a miskolcihoz hasonló intézmény.

Miskolc, Szeged, Győr, Debrecen - Győrben, Szegeden, Debrecenben már működik a miskolcihoz hasonló intézmény.Megépülhet-e a Science Múzeum Miskolcon? (A projektről itt olvashatnak részletesebben.) A Science Múzeum az egyetem melletti fűtőműből épül. 1 milliárd 680 millió forint támogatást nyert rá a város az uniótól a TIOP Agora pólus pályázatán. A megvalósítása nem egyedi ötlet volt (erről ír az Észak-Agorán, lapunk internetes levelező fórumán Görömbölyi László), a pályázatot 2008-ban hirdették meg, s az öt kiemelt nagyváros közül négy (Debrecen, Szeged, Miskolc és Győr) pályázott rá. Három már kész.

A közlekedésre fókuszál

A győri intézmény készült el a négy közül leghamarabb, 2012 márciusában adták át, a nevük Mobilis Győr.

– 3000 négyzetméter alapterületű az intézmény, ebből 1200 négyzetméteren épült fel az állandó kiállításunk, ahol 74 interaktív nagyjáték található – magyarázta Rákosi Szabolcs, az intézmény rendezvény- és programmenedzsere. Egy hatalmas játszótérről van szó, amely Európában is egyedülálló abban, hogy a közlekedésre, mozgásra fókuszál. Rákosi Szabolcs hangsúlyozta, a kiállítás közérthető módon mutatja be a műszaki és természettudományokat, nem titkolt célja a pályaorientáció, a műszaki-mérnöki életpályákat kívánja megszerettetni. A kezdetektől az volt a cél, hogy a több mint 100 éves múltra visszatekintő győri gépjárműiparhoz, az autógyártáshoz kapcsolódjon az intézmény, továbbá ráirányítsa a figyelmet a győri járműipari életpálya által kínált lehetőségekre.

– A 2000-es évek derekán a győri Széchenyi István Egyetemen merült fel a projekt ötlete, végül az akkori pályázati környezetben az önkormányzatnak volt lehetősége pályázatot benyújtani: így valósulhatott meg a Mobilis Győr. Most nonprofit kft.-ként működnek – mondta a szakember. Hozzáfűzte, az egyetem az első számú szakmai partnerük.

Kérdeztük, mennyire fenntartható az intézményük. Rákosi Szabolcstól megtudtuk, több lábon állnak. A jegybevételeken túl maguk is aktívan „kimennek az emberek közé”: kiállításaikat, az említett interaktív nagyeszközeiket, természettudományos kísérleteiket gyakran adják bérbe külső helyszínekre, például cégekhez, fesztiválokra. Fontosnak tartják, hogy módszertani központ is legyen az intézmény az iskolák számára. Az épületben lévő konferenciatermük pedig multifunkcionális tér, amely különböző rendezvényekre bérbe vehető.

– Az önkormányzat mindemellett támogatja az intézményt. Felismerték ugyanis, hogy gazdaságélénkítő és -fejlesztő hatása van, így mint hosszútávú befektetéshez viszonyulnak hozzá.

Gyökerekkel rendelkezik

Szegeden 2012 szeptemberében adták át az intézményt, Szentgyörgyi Albert Agóra a neve. Orbán Hédi intézményvezetőtől megtudtuk, az ő „science”-ük kicsit másabb.

– Egy már meglévő önkormányzati intézményre, a Százszorszép Gyermekház nevűre épült a miénk.

Így megvoltak a gyökereik, nem kellett megismertetniük a látogatókkal: már ismerték.

– A központ 33 dolgozójából 15-en már húsz éve együtt dolgozunk – mondta. – Így azt csináljuk, amit korábban, csak jobb feltételek mellett.

Orbán Hédi hangsúlyozta, az is nagy előnyük, hogy a belvárosban van az épület. Szerinte nem mindegy, hogy hol található az intézmény, ez kihat a látogatottságra is.

A Szentgyörgyi Albert Agóra egy 5600 négyzetméteres épületben működik, és a közművelődési mellett tudományközvetítő feladatokat is ellát. 1000 négyzetméteren található az informatika történeti kiállításuk és egy látványlabor.

– Az elmúlt két évben beigazolódott, hogy működőképesek vagyunk – fogalmazott az intézményvezető. 2013-ban 44 ezer, 2014-ben 63 ezer látogatónk volt. Hozzáfűzte, ehhez hozzájárult az is, hogy nem volt konkurenciájuk, a saját létüket kellett beigazolni.

Csúsztak, de átadták

Debrecenben idén február elején adták át az Agóra Tudományos és Élményközpontot. „A létesítmény legalsó szintje egy óriási játszótér, ahol több mint harminc tudományos játékot, illetve interaktív eszközt lehet kipróbálni, emellett naponta háromszor izgalmas előadások, tudományos bemutatók és látványos kísérletek közül választhatnak az érdeklődők”, tudósított az átadóról a Hajdú-Bihari Napló. Az intézmény vezetőjétől még várjuk kérdéseinkre a válaszokat. Egy tény, a debreceni beruházás átadása is sokat csúszott, akárcsak a miskolci.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában