Helyi közélet

2014.12.06. 00:04

Nemi erőszak Miskolcon - Óvatosság és némi egészséges bizalmatlanság

Miskolc - Mindent meg kell tenni azért, hogy ne könnyítsük meg a bűnözők dolgát.

Miskolc - Mindent meg kell tenni azért, hogy ne könnyítsük meg a bűnözők dolgát.„A szexuális erőszak áldozatait a rendőrök soha nem tekintik vétkesnek a velük történtek miatt, és igyekeznek tapintatosan végezni a munkájukat”, szögezte le dr. Solymosi István nyugalmazott rendőr alezredes, kriminológus, a megyei rend­őr-főkapitányság bűnügyi osztályának korábbi vezetője, akinek rendőri praxisa során számos erőszaktevőt kellett felkutatnia.

Mint Solymosi István kifejtette, a sértett ma már általában választhat, hogy ki hallgassa ki, férfi vagy nő legyen az illető – rajta áll, kiben bízik meg jobban. A sértettek gyakran fájdalmasan élik meg a vallomástételt, hiszen részletesen el kell mondaniuk, mi történt velük, a „legintimebb” részletekbe is be kell avatniuk egy idegent. Úgy tűnhet, hogy a rendőr tapintatlan, de neki az a feladata, hogy minden részletet megtudjon. Cél az úgynevezett másodlagos viktimizáció elkerülése – vagyis hogy az áldozat mindannyiszor megélje a vele történteket, ahányszor csak elmeséli –, de nemcsak a nyomozás sikeressége, hanem az egész ügy megítélése múlhat a laikus számára apróságoknak tűnő momentumokon.

Solymosi István elmondta még, hogy megnézte a nők figyelmét a szexuális erőszak elkerülésére felhívó, vitatott filmeket, és bár valóban hiba azt állítani, hogy „tehetsz róla”, az tény, hogy a sértett valóban sokat tehet azért, hogy elkerülje az áldozattá válást. „Az egyik nőszervezet képviselője azt mondta, hogy ne a sértetteknek, hanem az elkövetőknek üzengessen a rendőrség. A rendőr nem üzen a bűnözőknek – legfeljebb hadat… A piacon is a potenciális sértettek figyelmét hívják fel arra, hogy miként nehezíthetik meg a zsebtolvajok dolgát”, mondta a kriminológus.

A lánynak ez volt az első szexuális élménye...

A nemi erkölcs elleni bűncselekmények zömét baráti, családi körbe tartozó személy követi el: férj vagy volt férj, barát. Ezekben az esetekben megelőzésről nagyon nehéz beszélni, de az utcai támadások során körültekintő viselkedéssel meg lehet nehezíteni az elkövető dolgát, mondta Solymosi István. „Volt egy ügyünk úgy 15 évvel ezelőtt. A 19 éves lány együtt bulizott a barátjával a Nagyavason, majd hazakísérte a fiút a Szentpéteri kapuba. Hajnali fél kettőkor egyedül indult haza az Avasra a sötét, kihalt városon keresztül. A Szendrőládról rablási szándékkal beutazó elkövető a Népkert környékén csapott le rá, késsel megfenyegette, és minden lehetséges módon közösült vele. A lánynak ez volt az első szexuális élménye – el lehet képzelni, mekkora traumát okozott ez számára”, mesélte Solymosi István, aki szerint az eset tanulságos: éjszaka senki ne közlekedjen egyedül, kerülje a kihalt, sötét városrészeket. A legjobb megoldás ilyenkor taxival vagy társaságban hazamenni. A férfi egyébként még három nőt erőszakolt meg hasonló módszerrel, mire sikerült megfogni, 12 évet kapott.

„Ilyenkor a laikusokban fel szokott merülni, hogy miért nem védekezett az áldozat, miért »hagyta magát«? Az áldozatok kivétel nélkül arról számoltak be, hogy az életüket féltették; annyira megrémültek, hogy inkább eltűrték az erőszakot, csak meg ne ölje őket a támadó”, tisztázta Solymosi István.

ÉM-SZP



Miskolc - Elrendelte a bíróság az erőszaktevő előzetes letartóztatását csütörtökön délelőtt. tovább »

Miskolc - Egy 60 éves nő megerőszakolása és kirablása után, a tetthely közelében fogták el. tovább »

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a 05010/7500/2014. bűnügyi szám alatt folytatott eljárásban visszavonta a Miskolcon történt szexuális erőszakkal kapcsolatos díjkitűzését. tovább »

Miskolc - A rendőrök által elfogott miskolci erőszaktevő beismerte tettét. tovább »

Miskolc - Egy hatvan éves nő megerőszakolása és kirablása után fogták el. tovább »

Miskolc - A hazafelé tartó húszéves lány hiába kiabált segítségért, azt hitték, csak a hajléktalanok verekszenek. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában