Helyi közélet

2014.12.08. 11:08

Nem tombolt a "bronzláz"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már a bronzvasárnap sem a régi, alig vásároltak az emberek karácsonyra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már a bronzvasárnap sem a régi, alig vásároltak az emberek karácsonyra.Néhány doboz műanyagtej, egy-két „zsugornyi” üdítőital – főleg ezek voltak a Miskolc határában lévő egyik nagy bevásárlóközpontból távozó vásárlók bevásárlókocsijaiban vasárnap. Bár az áruházban Kegye János fújta pánsípját kegyetlen szűnninemakarással, a karácsonyi bevásárlási láztól őrjöngő tömeggel nem találkoztunk. Jellemzően ugyanazokat az árucikkeket vették a vásárlók, amiket más vasárnapokon is szoktak, ajándékokkal megrakodva távozni senkit sem láttunk.

Simon Ferencné szerint ennek az lehet az oka, hogy sokan – mint ő is – csak a jövő héten kapják meg a nyugdíjukat. Az unokáinak már megvette az ajándékokat nyáron, amikor még nem kellett a rezsire is félretennie a nyugdíjából, már csak pár apróságot akar venni a fiának és menyének. „Nem szoktam vasárnap vásárolni, akár bronz-, akár arany-, akár normál vasárnapról is van szó. Ilyenkor ritkábban járnak a buszok is… Most is csak azért ugrottam be, mert vennem kellett egy kis kenyeret, és ha már itt voltam a temetőn, gondoltam, benézek az áruházba is”, mondta.

Rozsda marta, nem ragyog

Zemplénben kis túlzással egy kicsit rozsdás vasvasárnapnak is lehetett volna nevezni a bronzvasárnapot. Átlagos forgalom volt Sárospatak és Sátor­aljaújhely üzleteiben, még a Sátoraljaújhely határában lévő bevásárlóközpontokban sem taposták egymás sarkát az emberek.

Természetesen azért nem maradt üresen egy bolt sem, de a tapasztalatok alapján inkább ezüstvasárnapon indul meg a forgalom, ilyenkor csak azok látogatnak el a boltokba, akiknek már konkrét, kialakult elképzelései vannak, vagy egyébként is vasárnapra szokták tenni a hétvégi nagy bevásárlásokat.

Az újhelyi bevásárlóközpontok parkolóiban sok volt a szlovák rendszámú autó, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy valamennyi ilyen gépjármű a nagyon közeli határ túloldaláról érkezett volna, ám az egykori „gyaloghatáron”, a Ronyva-patakon átívelő hídon is sok magyar kelt útra a híd túloldalán lévő Szlovákújhelyre bevásárolni.

Hazajönnek vásárolni

Ózdon már érezni lehetett az ünnep közeledtét, hiszen valamennyi nagy bevásárlóközpontnál tömött parkolókkal találkozhatunk. A helyiek mellett sokan a Felvidékről érkeztek vásárolni, köszönhetően a számukra kedvező forint–euró árfolyamnak.

– Nemcsak karácsony előtt, hanem egyébként is Magyarországon szoktuk a nagybevásárlásunkat megejteni – mondta egy rimaszombati asszony. – Az üzletekben a kínálat számunkra megfelelő, és ha az üzemanyagköltséget leszámítjuk, akkor is jobban jövünk ki, mintha bármelyik otthoni üzletbe bemennénk.

Szombaton az ózdi piacon is nagy volt a tömeg, a bronzvasárnap ellenére sokan nem változtattak a jól megszokott programjukon. Negyven éve mindig a piacon szerezzük be, amire szükségünk van. Most itt is sokan vannak, de még mindig rövidebb a sor, mint az üzletekben – tette hozzá egy nyugdíjas ózdi férfi. – Természetesen már az ünnepekre is gondolunk, ajándékok után nézünk. Az ételek alapanyagát azonban csak később fogjuk megvásárolni, hogy friss áru kerülhessen a karácsonyi asztalra.

ÉM-Összefoglaló

Majd jövő héten...

Kondás Tamás a Géniusz könyváruházban arról beszélt, hogy bronzvasárnapon még nincs olyan nagy forgalom, mint később. A vevők folyamatosan jönnek, de ilyenkor ritkák alakul ki tumultus. A karácsonyi könyvvásárlók inkább később, ezüst- és aranyvasárnap indulnak felfedezőútra, illetve karácsony előtt egy-két nappal tetőzik a csúcs – ilyenkor sok olyan vásárló is bemegy a könyvesboltba, akinek elfogytak az ajándékozási ötletei, ugyanis a könyvekkel nem nagyon lehet melléfogni, azok még mindig értékes és elegáns ajándéknak számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában