Helyi közélet

2014.12.30. 08:13

Négy nap az egyetemen, egy a Boschban

Miskolc - Amit hétfőtől csütörtökig elméletben tanulnak, pénteken gyakorlatban alkalmaznak.

Miskolc - Amit hétfőtől csütörtökig elméletben tanulnak, pénteken gyakorlatban alkalmaznak.Hazánkban először a Miskolci Egyetemen választhattak mesterszakos hallgatók Lean menedzsment specializációt. (A lean menedzsment filozófia egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a cég minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait – a Szerk.) Ráadásul mindezt az eddig csak a középfokú oktatásban jellemző duális, vagyis gyakorlatorientált képzés keretében. Az első tapasztalatokról kérdeztük Veresné Dr. Somosi Mariannt, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánját és Uwe Mangot, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági igazgatóját.

- Szeptember óta egy új képzéssel, a Bosch Lean Akadémiával büszkélkedhet az egyetem.

Veresné Dr. Somosi Mariann: Egy új képzési forma, nevezetesen a logisztikai menedzser mesterképzés részeként megjelenő Lean specializáció honosult meg az intézményben. Ez a gazdaságtudományi kar mesterképzései között megjelenő képzés, amely mind a gazdasági területen végzett hallgatók, mind a műszaki alapszakos diplomával rendelkezők között népszerű.

- Hogyan működik?

Veresné Dr. Somosi Mariann: Ez év szeptemberében írtuk alá a Bosch Lean Akadémia szerződését, ám az előkészületi munkálatok közel egy éve tartanak, és ennek eredményeként a nyár folyamán meghirdettük a már bent lévő mesterszakos hallgatóink számára ezt a szakirányt. Szeptemberben indult a két félévet érintő képzés, melynek keretében a specializáció valamennyi tárgyának az elméleti ismereteit a hallgatók hétfőtől csütörtökig meghallgatják az egyetemen, a gyakorlati rész pedig péntekenként valósul meg a Bosch üzemeiben mentorok segítségével, komplex gyakorlati feladatok megoldásán keresztül. A tantárgyak értékelése pedig közösen történik.

- Hányan választották elsőként?

Veresné Dr. Somosi Mariann: A céggel történt egyeztetés alapján 15 főben maximalizáltuk a hallgatói létszámot, és ennyivel is indult el. Érdekessége, hogy a felvett hallgatók közül túljelentkezés volt, hatan már részt vettek korábban a Bosch gyakornoki programjában is.

- Vagyis ez egy tudatos karrierépítés a hallgatók részéről?

Veresné Dr. Somosi Mariann: Határozottan, aminek az lehet az oka, hogy jól kiegészíti ez a képzés a korábbi tanulmányaikat. Másrészt a képzés formája is vonzó, hiszen amit az egyetemen az elméleti szemináriumokon megtanulnak hallgatóink, azokat a módszereket azonnal kipróbálhatják valós termelési körülmények között is, így nyomon követhetővé válik a gyakorlati készségeik fejlődése. Nem véletlen, hogy a képzés iránti lelkesedés azóta sem csökkent, és a vállalat részéről is pozitív visszajelzéseket kapunk. Ráadásul az egyetemi oktatók is azt látják, hogy az elméleti órákon való kommunikációnak része lett a gyakorlati tapasztalatok visszacsatolása.

- Tizenöt hallgatóval indult el, mi lesz a folytatásban?

Veresné Dr. Somosi Mariann: A beiskolázás során fokozottabb érdeklődést tapasztaltunk az új oktatási forma iránt, így a Lean akadémia részeként minden hagyományos és keresztféléves képzésünkben ezzel a keretszámmal hirdetjük meg a specializációt a továbbiakban is. Nagyon fontos számunkra a Boschnak az a fajta támogató, mentoráló hozzáállása, ami a szakmai fejlesztésen túlmenően hallgatóink számára ösztöndíjat is biztosít a képzés idejére. Ez is fontos alapja az együttműködésünknek.

- Miért fontos a Bosch számára ez az újfajta együttműködés a Miskolci Egyetemmel?

Uwe Mang: Azért fontos számunkra, mert szükségünk van ilyen szakemberekre, és az egyetemmel, illetve a Lean Enterprise Institute (LEI) intézettel közösen úgy képezhetjük a hallgatókat, hogy a tanulmányok befejezte után a gyáregységünkben akár azonnal alkalmazni tudjuk ezzel a tudással. Az egyetem adja a műszaki oktatást, a LEI oktatóközpont a Lean eszközöket, metódusokat tanítja, mi pedig a gyakorlati oktatásban tudunk segíteni. A szakirány keretében olyan különböző módszereket tanulnak meg a hallgatók (olyan folyamatoptimalizáló, selejtcsökkentő módszerekkel, illetve eszközökkel ismerkednek meg például), amelyekre szükségünk van a mindennapi munkánk során.

- A Bosch tanszék évek óta működik, és kiváló az együttműködés a vállalat és az egyetem között. A Bosch Lean Akadémia hogyan illeszkedik ehhez?

Uwe Mang: A Bosch tanszéken az elméleti oktatást támogatjuk mind az infrastruktúrával, mind azzal, hogy a munkatársaink tanítanak, a Lean akadémia keretében pedig a gyakorlati oktatásra helyezzük a hangsúlyt.

- Hogy működik a gyakorlatban?

Uwe Mang: Azt az elméleti tudást, amit az egyetemen kapnak, péntekenként gyakorlattal támogatjuk. Kijelölünk egy termelősort a számukra, ahol ezeket az elméleti módszereket a gyakorlatban is alkalmazhatják annak érdekében, hogy javítsák, hatékonyabbá tegyék a folyamatokat – akár a dolgozók munkáját, akár az anyagellátást ezen a termelősoron. Ebben szakképzett kollégáink támogatják őket, mentorként segítenek nekik a problémamegoldásban, és itt azt is megtanulják, hogyan kell csapatban együttműködni. Ráadásul így elkerülhetik az úgynevezett gyakorlati sokkot is, hiszen itt megismerik, mit jelent az, hogy az elméletet a gyakorlatban alkalmazzák.

- A végzős hallgatóknak milyen lehetőségeket kínál a Bosch?

Uwe Mang: Nagyon örülnénk, ha ezek a hallgatók hozzánk jönnének, hiszen jól képzett szakemberekről van szó, de tudjuk, hogy máshol is kínálnak számukra állást. Látjuk a benne rejlő kockázatot, de meg kellett lépnünk, mert szüksége van az egyetemnek egy ilyen kiemelkedő programra, és nekünk kell annyira jónak lenni, hogy megnyerjük magunknak ezeket a végzős hallgatókat. Bízunk benne, hogy minket választanak majd. A megüresedő pozíciókra próbálunk olyan szakembereket felvenni, akik korábban már nálunk gyakornokoskodtak, igyekszünk vonzó munkalehetőséget kínálni számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában