2014.12.17. 19:23

Közlemény - Polgármesteri Hivatal: Nincsenek kirekesztve a területi tervező kamarák a miskolci pályázatokból

Miskolc - A Jobbik önkormányzati képviselője szerdai sajtótájékoztatóján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara és az Építész Kamara elnökének Dr. Kriza Ákos polgármesterhez írt nyilvános levelére hivatkozva azt állította, hogy Miskolcon, az intermodális csomópontok tervezésére kiírt pályázatban olyan részvételi feltételeket határoztak meg, amellyel a miskolci tervező irodákat eleve kizárták a versenyből.

Badány Lajos egyenesen úgy fogalmaz, hogy ”Már a szakma is tiltakozik a miskolciak kirekesztése ellen”.

Ezzel a rágalmazó kijelentéssel kapcsolatban az alábbi tényeket szögezzük le.

Az intermodális csomópontok (IMCS) tervezésének folyamatban lévő eljárása a „Városi és elővárosi kötött pályás közösségi közlekedési rendszerek fejlesztése Miskolc és térségében (KÖZOP 5.5.0-09-2010-0026)” projekt részeként került kiírásra. A részvételi feltételeket és a bírálati szempontokat a hazai és EU-s jogszabályok, ill. a közbeszerzési törvény határozza meg. Ebből következik, hogy a közbeszerzési eljáráson való részvétel feltételeit nem a városvezetés, tehát nem politikai szempontok, hanem jogszabályi előírás, vagyis szakmai szabályok határozták meg.

A feladat elvégzésére bárki jelentkezhet, aki megfelel a szükséges szakmai feltételeknek. Az pedig, hogy melyik tervező iroda, milyen nettó árbevétellel rendelkezik, üzleti titok, tehát a kiíró már emiatt sem zárhatott ki senkit.

Azt is leszögezzük, hogy a tervezési jogosultság a kamaráknál országos hatályú és nem területi elv alapján működik. Így bárki tervezhet más megyékben és városokban is, mint ahogy ezt teszik sokan jelenleg is.

A fejlesztési irányok meghatározásába a megvalósíthatósági tervet készítő konzorcium 2013. október 10-én szakmai együttműködést ajánlott fel a B-A-Z Megyei Építész Kamarának. Sajnos ezzel a lehetőséggel ők nem kívántak élni.

Ugyanígy, a nyilvánosság elvét a legmesszebbmenőkig szem előtt tartva, a tervezési folyamat társadalmi vitája is megtörtént. Ekkor sem élt senki a vélemény-nyilvánítás lehetőségével.

A Jobbik mindemellett titkolózással és elhallgatással is vádolja a városvezetést, miközben képviselőik maguk is részt vettek a projekt közgyűlési vitájában. Ha akkor nem találtak kivetnivalót a tervezetben, akkor most miért vádaskodnak?

(A tárgyalt anyagok egyébként mindenki számára nyilvánosak, megtalálhatóak a város honlapján, az alábbi linkeken:

- Polgármesteri Hivatal, Sajtó és Infokommunikációs Iroda -

Miskolc - Miközben a fideszes városvezetés a „helyi közösségépítés” kampányszólamával tévesztette meg a választópolgárokat, a valóságban a gazdaság minden területéről kétségbeesett segélykiáltásokat hallhatunk a miskolci vállalkozások egyre fokozódó kirekesztése okán, hangzott el a Jobbik szerdai sajtótájékoztatóján. tovább »

Miskolc - Városon kívüli cégek kerülhetnek előnybe az intermodiális csomópont tervezésénél. tovább »