Közlemény – Jobbik: Már a szakma is tiltakozik a miskolciak kirekesztése ellen

Miskolc – Miközben a fideszes városvezetés a „helyi közösségépítés” kampányszólamával tévesztette meg a választópolgárokat, a valóságban a gazdaság minden területéről kétségbeesett segélykiáltásokat hallhatunk a miskolci vállalkozások egyre fokozódó kirekesztése okán, hangzott el a Jobbik szerdai sajtótájékoztatóján.

Badány Lajos önkormányzati képviselő elmondta, pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mérnöki Kamara és az Építész Kamara elnöke nyilvánossá tett közös levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez, amiért az intermodális csomópontok tervezésére kiírt pályázatban olyan részvételi feltételeket határoztak meg, amellyel a miskolci tervező irodákat eleve kizárták a versenyből, ezzel is fokozva a helyi értelmiség egzisztenciális ellehetetlenítését, és elüldözését városunkból. Tévedésről nem lehet szó – tette hozzá Badány –, hiszen az érintett szervezetekkel történő minimális egyeztetésből felismerhető lenne, hogy a megkövetelt kritériumoknak egyetlen helyi vállalkozás sem képes megfelelni. Krizáék annyi esélyt sem adtak a miskolciaknak, hogy a bírálat során előnyös szempontként értékeljék azt, ha az ajánlattevő generál kivitelező minél több helyi tervezőt von be a projektbe.

A kamarai elnökök meglátása szerint a városvezetés egyértelműen kizárja őket a fejlesztési irányok meghatározásából, elutasítva a szakmai szervezetek azon magától értetődő kérését, hogy a csomópontok korábban elkészített tanulmányterveibe betekintést nyerhessenek. Ez a titkolózáson és elhallgatáson alapuló elképesztő gyakorlat egyben felveti az adófizetők pénzéből készített tanulmánytervek szakmai megalapozottságának kérdését is, véli a Jobbik képviselője.

Szerinte az elmúlt évek országos gyakorlattá tett mutyipolitikája mind kilátástalanabb helyzetbe sodorja a haveri körön kívül eső cégeket, növelve kiszolgáltatottságukat és elkeseredésüket. A pártfüggetlen szakmai szervezetek állásfoglalásai és a városban mindenki számára nyilvánvaló folyamatok eddig is azt igazolták, hogy a Jobbik nem hangulatkeltő szándékkal, hanem a tényszerű adatokkal alátámasztva, megalapozottan emelt szót a miskolci vállalkozások kirekesztése ellen.

– Jakab Péter, Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci frakcióvezetője –