Helyi közélet

2014.10.10. 14:28

Önkormányzat 2014 |Interjú Thürmer Gyulával, a Magyar Munkáspárt elnökével

Miskolc - „A gyűlölet megosztja a társadalmat – és ez nem jó, mert az azonos érdekűeket is szembefordítja egymással.”

Miskolc - „A gyűlölet megosztja a társadalmat – és ez nem jó, mert az azonos érdekűeket is szembefordítja egymással.”Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke volt az Észak-Magyarország szerkesztőségének vendége a napokban. A párt választási esélyeiről, a baloldal helyzetéről beszélgetett munkatársainkkal.

- Hogy látják a választási esélyeiket? Hol érhetnek el sikereket a párt jelöltjei?

Thürmer Gyula: Ezen a választáson az volt a célunk, hogy választási lehetőséget kínáljunk az embereknek. Ehhez van programunk, vannak lehetőségeink, de meg kellett találnunk a megfelelő jelölteket. Várhatóan a Munkáspártnak nehéz egyéniben bejutnia az önkormányzatba, de kompenzációs listán van esélyünk. Sokat változott a helyzet április óta is, és reméljük, hogy ebben a helyzetben a Munkáspártra irányul az érdeklődés. A Munkáspárt baloldali párt, nyilván a baloldali emberek fognak rá szavazni, és nem a Jobbik vagy a Fidesz „hívői”. Ma nagyon nehéz a baloldali választók döntése, látva, hogy mi történik a parlamenti ellenzéki pártok között.

- Miskolcon mind a húsz körzetben sikerült jelölteket állítaniuk. Könnyebben sikerült megtalálni a megfelelő embereket, mint a korábbi választások alkalmával?

Thürmer Gyula: Én magam is gyűjtöttem az ajánlásokat, azt tapasztaltam, hogy nem volt könnyű, mert az emberek meghasonlottak, belefáradtak az egész választási hercehurcába, és unják is, hogy már a harmadik választás van ebben az esztendőben. De sokat dolgoztunk és jól megszerveztük, akkor össze lehetett gyűjteni a szükséges ajánlásokat. Ezen a választáson a Munkáspártnak kétszer annyi jelöltje van, mint volt négy évvel ezelőtt, tehát mindenképpen előbbre léptünk. Olyan nagyvárosokban is van polgármesterjelöltünk, mint Miskolc vagy Debrecen.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett?

Thürmer Gyula: Ha Miskolcon a közgyűlésben lenne munkáspárti képviselő, már elégedett lennék.

- Sokan visszasírják a Kádár-rendszert, amiből logikusan az következne, hogy a Munkáspárt, mint a kádári örökséget magának valló politikai tömörülés, ebből profitál, azonban országos szinten nem olyan elsöprő a párt iránti érdeklődés.

Thürmer Gyula: Azok az emberek, akik megélték, szívesen emlékeznek vissza arra az időszakra, hiszen tudják, hogy veszítettek a rendszerváltással. Akik akkor voltak gyerekek, azok is hallottak valamit erről, talán a szüleik meséltek róla, így össze tudják hasonlítani a mai helyzetet azzal az időszakkal, és ez a mi javunkra szól, hiszen ma nincs munka, nincs megélhetés, bizonytalanság, félelem van. Nem a nosztalgia fogja eldönteni ezt a választást, hanem az élettapasztalat. Azt látom, hogy elindult egy fordulat, rengetegen írták alá olyanok az ajánlásokat, akik a ’80-as években születtek. A Munkáspártot nem a nyolcvanévesek fogják bárhová is bejuttatni, hanem azok a 40-50 évesek, akik valamit már tapasztaltak, és azt mondják: „kérem szépen, a szüleim jobban éltek, mint én, és én így soha nem fogok olyan jól élni mint ők, ezért változtatni akarok”. Vannak, akik csak az elementáris rendet kérik számon. Olyanok is aláírtak, akik Németországban dolgoznak, és azt mondták, hogy ott is kapitalizmus van, de ott nem lehet csalni, lopni, funkcionáriusokat megvásárolni, itt meg lehet. Ez ellen akarunk mi fellépni.

- A rendszerváltásnak bőven voltak vesztesei – ebből a körből a Munkáspárt kedvére meríthetne…

Thürmer Gyula: Meríthetnénk, ha csak mi „játszanánk” a politikai színtéren, de most mindenki manipulálni próbálja az embereket, félrevezetik, megfélemlítik valamivel. Ma kiállni a szocialista múlt mellett, az egyfajta bátorságot feltételez. Meg hát eltelt 25 év, és ennek is megvan a maga hatása. A fiatalokat pedig teljes mértékben megzavarták, hiszen otthon nem azt hallják, amit az iskolában. Mi mindenképpen azokra számítunk, akik valamit már tudnak a szocialista rendszerről, tudják, hogy az jó volt, és most azt látják, hogy veszítettek.

- Néhány hete azt írta a blogjában, hogy egymást gyűlöljük ahelyett, hogy a közös ellenséget, a tőkét gyűlölnénk. A Munkáspártnak van arra receptje, hogy lehet „rendszert” váltani, hogy ne a tőke határozza meg az életünket?

Thürmer Gyula: A gyűlölet megosztja a társadalmat – és ez nem jó, mert az azonos érdekűeket is szembefordítja egymással, holott minden mögött az a tény áll, hogy Magyarországon kapitalizmus van, és nem számít az ember, csak egyes egyedül a pénz számít.

- Azt is írta, hogy semmisítsük meg ezt a világot. Mi lenne ennek a módja?

Thürmer Gyula: Azt gondolom, hogy korlátozni kell a tőkét. Ennek pedig két útja van: vagy rájönnek a kormányok arra, hogy a saját érdekük is, hogy a gazdagokkal fizettessenek, vagy a tömeg fogja őket erre rákényszeríteni. A Fidesz-kormány tett jó lépéseket, mert elindult abba az irányba, hogy megfogja a bankokat, a nagy külföldi cégeket, de ez láthatóan kevés. Csányi Sándor még nem kért Putyintól orosz útlevelet azért, mert itt túl nagy adókat kell fizetni… Majd ha ez bekövetkezik, és valóban megadóztatják a milliárdosokat – ellenőrizhető módon – és nem a szegény emberrel fizettetik meg ennek az árát, akkor azt mondom, hogy igen, a tőkét megadóztattuk. A mostani intézkedéseket ellentmondásosnak érzem, mert azt, amit elvesz a kormány a bankoktól, a bankok visszaveszik a kisemberektől. Ha nem lesz olyan kormánya ennek az országnak, amelyik valóban megadóztatja a gazdagokat, szupergazdagokat, akkor az a 2-3 millió ember, akit ez a rendszer az út mellett hagyott, fel fog ébredni.

- Fölmerült-e, hogy együttműködjenek a választást megelőzően más pártokkal? Megkerestek-e más pártokat, hogy közös polgármesterjelöltet állítsanak?

Thürmer Gyula: Miskolcon nem merült fel ez a kérdés. Vannak települések, ahol megkerestek bennünket parlamenti ellenzéki pártok, hogy működjünk együtt, de mi nemet mondtunk. A mi alapvető álláspontunk, hogy egyik oldallal sem közösködünk, mert az emberek azt a következetességet becsülik bennünk, amit 25 éve képviselünk. Ha most elkezdenénk az ingünk színét és a meg­győződésünket hígítani, mi járnánk rosszul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában