Helyi közélet

2014.09.30. 13:08

Pénztelenség miatt dugta el az anyja holttestét

Taktakenéz - Nyolc hónapja vesztette életét az idős asszony, de fia nem temettette el. Ha kérdezték a fiút anyja felől, azt mondta, jó helyen van, pedig már régen halott volt.

Taktakenéz - Nyolc hónapja vesztette életét az idős asszony, de fia nem temettette el. Ha kérdezték a fiút anyja felől, azt mondta, jó helyen van, pedig már régen halott volt.„Könyvet lehetne írni az életemből”, kesergett Drahos László. A hatvan­éves férfi édesanyja, Irma néni februárban vesztette életét, de László nem temettette el, hanem alaposan becsomagolta a holttestet, majd a ház és a fészer közötti résben helyezte el.

– Nem volt pénzem a temetésre. Depressziós voltam és rosszul döntöttem – mondta az Észak-Magyarország munkatársának Drahos László, aki – miután megromlott a házassága – tíz éve költözött vissza az édesanyjához. – Én gondoskodtam róla, vittem neki a reggelit, ebédet – mesélte a férfi. – Amikor anyám meghalt, nem tudtam, mit csináljak vele. Egy hónapig még a házban tartottam, aztán becsomagoltam és hátravittem. Aztán már nem tudtam, hogy másszak ki ebből az egészből, szégyelltem bárkinek elmondani, mit tettem – magyarázta a férfi.

Felvetettük: a szomszédok azt mondták, Irma néni testét már kikezdték az udvaron kapirgáló tyúkok, mire Drahos László szinte büszkén jelentette ki: az nem lehet, mert alaposan becsomagolta. A szomszédok ennek ellenére arról számoltak be, hogy hosszú hetekig büdöset éreztek a ház körül, sőt, amikor kirabolták Drahos Lászlót, az elkövetők is azt mondták, nem bírták a szagot. Ami különös: a rablás miatt rendőrök lepték el a házat, de az idős asszony bomló testét akkor nem találták meg.

Rendőrök a halottas házban

– Két hónapja éppen a világbajnokság japán meccsét néztem a tévében, amikor valaki befeszítette az ablakomat. Hárman másztak be, megütöttek, de aztán nem sokkal később jöttek a rendőrök, és elfogták őket, meg egy negyedik fiút is. Most is benn vannak – mesélte a férfi, homlokán mutatva annak az éjszakának az emlékét, egy forradást, ami megfelelő szögben érkező fényben még látszik. A férfi szinte somolygott, amikor elismételte: a rablás miatt tényleg jártak rendőrök a házban és annak környékén.

A járőröket Erzsike néni, Drahos László tőszomszédja hívta ki, aki saját portájáról rálát a szomszéd udvarra, de álmában sem gondolta volna, hogy a két épület közötti csomag nem más, mint Irma néni. A rablás éjjelén Erzsike néninek tűnt fel a szokatlan zaj, ezért telefont ragadott.

– Amikor kiderült ez az egész, odahívtam Lacit a közkerítéshez. Mondtam neki: gyere csak ide, ezzel verem szét a fejedet, hát hogy lehetett ilyet tenni szegény anyáddal? – lengette meg a botját az idős asszony, aki elmesélte még: ő és a többi szomszéd is gyakran kérdezte Drahos Lászlót anyja hol- és hogylétéről, de a férfi mindig valami kitérő választ adott. – Irma nehezen járt már, tavaly tavasszal pedig kórházban is volt, gondolom, utána halhatott meg – summázta Erzsike néni.

– Anyámnak légzési nehézségei voltak, akkor bevittem a kórházba, de még aznap haza is hoztam. Nem abba halt bele, hanem hogy már öreg volt – mondta Drahos László, aki a történtek miatt még az eddiginél is magányosabbnak érzi magát. – Ilyen egyedül vagyok – emelte fel kisujját a férfi, akinek ugyan van két fia, de a válása miatt nem tartják a kapcsolatot. – Nagyon elrontottam mindent – kesergett.

Nyolc hónap késéssel

– A polgármester régi jó barátom, mondta, hogy ezt nem így kellett volna intézni. A temetkezési vállalkozóval is jóban vagyok, ő is azt mondta, másképpen is meg lehetett volna oldani… – mesélte Drahos László, akit arról faggattunk, mi igaz abból a pletykából, hogy nem az ő édesanyja az egyetlen a családjukból, aki csak jelentős késéssel kapja meg a végtisztességet. A faluban azt mondták, Irma néni testvérét sem temettette el azonnal a saját fia: betolta az ágy alá, és olyan sokáig tartotta ott, hogy közben a macska ráfialt a lábára… László élénken bólogatott, úgy történt, mondta – megnevezve unokatestvérét, aki hozzá hasonlóan járt el saját anyjával.

Irma néni hamarosan, az önkormányzat segítségével kapja meg a végtisztességet. Nyolc hónapot várt rá.

ÉM-SZP


Taktakenéz - Az idős asszony természetes halállal távozott januárban, de fiának nem volt pénze a temetésre. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában