Helyi közélet

2014.09.06. 14:22

Panelprogram: fél éve csúszik

Miskolc - Februárra lesz pénz, lesz pályázat – ezt ígérte a minisztérium tavaly. De egyik sincs. Miért?

Miskolc - Februárra lesz pénz, lesz pályázat – ezt ígérte a minisztérium tavaly. De egyik sincs. Miért?

„A pályázati feltételek kidolgozása előrehaladott, véglegesítés alatt áll” – ezt a választ kaptuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától februárban, amikor arról érdeklődtünk, mikor indul a panelprogram harmadik része. A kormány ugyanis februárra ígérte az új program startját, és azt is, hogy 500 milliárd forint lesz rá. Végül nem írták ki, pedig sürgető lenne, hiszen 2009-től nem volt ilyen pályázat. Ráadásul, az akkor beadott igénylésekről is később született döntés, így ezen épületek felújítását csak a közelmúltban tudták elkezdeni a lakóközösségek.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy az idén, február 16-án kiírják az új panelprogramot – ezt már Kiss Gábor, a pályázatírással foglalkozó Lizi London Kft. ügyvezetője nyilatkozta az Észak-Magyarországnak. A bejelentés után több miskolci társasház képviselője jelentkezett a cégnél, hogy érdekelné őket a program, de mivel a kiírás feltételei sem akkor, sem most nem ismertek, így a pályázatokat elő sem lehet készíteni – magyarázta.

Normál teher

Azt is elmondta, a pályázás egyre nehezebb lesz, hiszen a tehetősebb lakóközösségek már a korábbi panelprogramokba belevágtak. Akik eddig kimaradtak, azoknak kevesebb a pénzük, így nehéz lesz elindulniuk. Ennek ellenére sokan várják, hiszen ez lehet az igazi rezsicsökkentés, akár felére is csökkenhetnek a kiadások. A kamatmentes hitel pedig elfogadható terhet jelenthet a lakóknak – fogalmazott.

Miskolc egyébként jól áll a panelprogramban, az épületek 70-75 százalékát sikerült mostanáig felújítani. Az új kiírásra azonban 15-20 társasház még biztos jelentkezne. Az ügyvezető szerint igény lenne az ilyen programokra, példaként említette a tavalyi, téglaépítésű lakásokra kiírt pályázatot: 800 millió forint volt a projektben, de a pályázat megnyitása után egy nappal le kellett zárni, mert 3 milliárd forintnyi igénylés érkezett.

Miskolcon mostanában is látni felállványozott panelépületeket, ahol jelenleg is zajlik a felújítás. Ezek azonban még a 2009-ben beadott pályázatok eredményei. Az akkor indított program értékelése ugyanis a kormányváltás miatt elhúzódott, döntő többségük 2013-ban, de van, akik csak az idén kaptak értesítést a pozitív döntésről.

Voltak, akik nem várták meg a következő panelprogram kiírását, önerőből kezdtek neki a felújításnak. Ilyen például Miskolcon a Testvérvárosok 8-10. szám alatti épület, ahol 2011-ben kezdődtek a munkálatok és következő évben már kész is volt a komplex felújítás. Ezt Lévai Erzsébet koordinálta, aki jelenleg a Hámori Ingatlankezelő Kft. munkatársa. Az Észak-Magyarországnak elmondta: jó és fontos a panelprogram, de ha nincs, muszáj más megoldást keresni. Pénzhiány miatt azonban nem sok lakóközösség vállalja ezt be, ráadásul minden évben elmondják, hogy már kiírják a programot, így a lakók újra és újra reménykednek – sorolta.

Lévai Erzsébettől azt is kérdeztük, önerőből mennyibe kerül a rekonstrukció. „Pontos összeget nem lehet mondani, mert a társasház maga dönti el, mi az, amit megcsináltat, míg a panelprogram esetében megkötések vannak. A Testvérvárosok úti társasházban komplex felújítás volt, a pénzügyi tervezésnél az volt a cél, hogy a későbbi törlesztés ne legyen nagyobb a fűtésmegtakarítás összegénél, és ezt sikerült elérni” – válaszolta.

ÉM-NSZR

Miért nem? Mikor?

Újra megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, mert arra voltunk kíváncsiak, miért csúszik a program, februártól miért nem sikerült kiírni a pályázatot. Illetve arról is érdeklődtünk, hogy mikor indulhat el a harmadik panelprogram. „Magyarország 2014. június 7-én benyújtotta a 2014‒2020-as időszakra vonatkozó operatív programokat, köztük a Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Programot is (KEHOP). A KEHOP 5. prioritásában tervezett a lakosság támogatása.Az operatív programok egyeztetése és Európai Bizottság általi elfogadása folyamatban van. A 2014‒2020-as forrásokra tervezett támogatási konstrukciók meghirdetése ezt követően várható” – érkezett a válasz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában