Helyi közélet

2014.09.18. 11:17

Gomba és gombaárus ellenőrizve jó

Miskolc - Nemcsak a gomba szaporodik gombaszám, hanem a gombaszedők is. Ezzel a veszély is nő.

Miskolc - Nemcsak a gomba szaporodik gombaszám, hanem a gombaszedők is. Ezzel a veszély is nő.Szűcs Béla miskolci gombaszakellenőrt Gömörszőlősön értük utol telefonon, ahová épp e minőségében hívták meg előadást tartani. Ő is olvasta az Észak-Magyarországban, hogy augusztusban egy házaspár által a Búza téri piacon vásárolt császárgombák között megbújt egy gyilkos galóca is.

Szomorú és szerencsés

– Érdekes történet, szomorú, hogy ilyen előfordulhat, s nagy szerencse, hogy a vásárlóknak is volt annyi gombaismeretük: feltűnt a különbség az ehető és a mérgező „tojások” metszete között. Egyébként a piaci gombaellenőrök előírás szerint nemcsak azért felelnek, hogy az általuk bevizsgált gomba fajra, hanem hogy étkezési szempontból is megfelelő legyen. Gyakori, hogy az árusok, különösen egyes gombafajokat a frissesség fenntartása érdekében a pult alatti tejesládákban meg-megmártanak a vízben. Főleg a mezei szegfűgombával szokott előfordulni, ami tömegesen terem, ha eső után hirtelen bejön a nagy meleg. Nem is baj, ha egyszer megmártják, de az ötödik mártogatás után már elkezd lebomlani, így emberi fogyasztásra alkalmatlan, hiába vizsgálták be, mint ehető gombát. A piaci gombaellenőrök feladata az is, hogy folyamatosan felügyeljék a gombaárusokat, egyszersmind azt is kizárva, hogy egy kosár gombát ellen­őriztet valaki, s hatot akar értékesíteni. Vagy mint sejteni lehet a leírtakból: tudván, hogy védett gombafajról van szó, a császárgombát az árus be sem vizsgáltatta. (Először – mint a vásárló elmesélte – az árus letagadta, hogy az a kupac hozzá tartozik, aztán mégis lemérte, s elvette az árát – a szerk.) A szakellenőr által kiadott gombavizsgálati igazolólapon fel kell tüntetni az eladásra szánt faj mennyiségét is – hangsúlyozza Szűcs Béla.

– Az erdőtörvény végrehajtási rendelete kitér arra is, hogy gombát az egyéni szükségletet meghaladó mennyiségben csak az erdőgazdálkodó írásbeli hozzájárulásával lehet szedni, így véleményem szerint a piaci gombaellenőrnek ezt az engedélyt is el kellene kérnie. De hát minden jogszabály annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle. Hiába védett a császárgomba is múlt év őszétől (Magyarországon 58 gombafaj védett), mégis, idén augusztus tájékán bőven láttam árulni mind a két Búza téren lévő piacon, egészen addig, míg a NÉBIH is felfigyelt rá.

ÉM-SzK

Jogszabály szerint

Gomba (vadgyümölcs, gyógynövény) egyéni szükségletet meghaladó (...) gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható.

Az egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb 2 kg gomba (2 kg vadgyümölcs, 2 kg gyógynövény) gyűjtése minősül.

Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba (vadgyümölcs, gyógynövény) kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában