Gyilkos galóca a Búza téri piacról

Gyilkos galóca a Búza téri piacról
Miskolc – Eszébe se jutott, hogy ellenőrizze, van-e gombavizsgálói papírja az árusnak, annyira megörült a ritkaságnak.

– A párommal mi is szoktunk gombászni, de csak olyan gombát szedünk, amelyiket jól ismerünk. Császárgombát (császárgalócát) ugyan már ettünk, nagyon finom, de még sosem találtunk, csak azon az augusztusi pénteki napon, akkor is a piacon. A legtöbbje kinyílt, szép narancsos kalappal, de akadt pár, még fehér burokban lévő „tojás” is. Úgy megörültünk neki, nyomban megvettük – osztotta meg tanulságos történetét az Észak-Magyarországgal a Miskolci Egyetem docense. – A feleségemnek tisztítás közben feltűnt, hogy az egyik fiatal gomba felvágva belülről is fehér. Felhívott az egyetemen, mire abban maradtunk: megvárjuk a másnap reggelt, s elvisszük ugyanoda, a Búza téri piacra, a gombavizsgálóba. Akkorra már ki is nyílt a gyanús „tojás”, a gombavizsgáló három méterről, zacskón át is felismerte benne a gyilkos galócát. Egyszersmind azt is megtudtuk: a piacon miért ritkaság a császárgomba: mert védett. Meglehet, aki szedte, tudta, azért is nem vizsgáltatta be. Fájó szívvel kidobtuk az összes gombát… Azóta is figyelem, hátha meglátom azt a nőt, akitől a halálos gombát vettük, de hiába. Egyébként először azt állította, hogy a császárgomba nem az övé, csak megbízták, vigyázzon rá. Nem is tudja az árát. De amikor mondtuk, hogy mind megvennénk, „eszébe jutott”, hogy kilója 1600 forint, s le is mérte. Megjegyzem: olyan helyen árult, amely be van kamerázva.

Ragaszkodjunk a papírhoz!

Azon túlmenően, hogy utánanéztük: a védett gomba eszmei értéke 5 ezer forint, felhívtuk a Búza téri piac ominózus részét is üzemeltető Miskolci Piac Zrt.-t is. Levente Attila csarnokvezetőtől megtudtuk: ha a vásárló akkor őket is felkeresi, még lett volna esélye, hogy be tudják azonosítani a nőt, azonban általában 6 nap után önmagától törlődnek a felvételek. Az őrök bár odafigyelnek, de ahhoz nincsenek elegen, hogy zárttá tegyék a rendszert. S bár egy hónapja szigorítottak is, ideig-óráig olyan is befurakodhat a helypénzt kifizetett, név szerint rögzített árusok közé, aki nem fizetett, s nem vizsgáltatta be a gombát.

– Korábban „jószívűségből” megengedtük, hogy főleg az idősebb nénikék, bácsikák, pár csokor zöldséggel, megosztozzanak egy placcon, s olykor elnéztük, ha arra hivatkoztak, főleg a délutáni órákban, hogy a másiknál volt az engedély, de az illető már hazament. Ennek már vége – jelentette ki a csarnokvezető.

ÉM-SZK