Helyi közélet

2014.08.30. 12:01

Megőrültél, ott vennél házat?

Miskolc - Csalóka ingatlanos bűnügyi térkép, elavult adatokkal – ne ez alapján döntsön!

Miskolc - Csalóka ingatlanos bűnügyi térkép, elavult adatokkal – ne ez alapján döntsön!

Sajtóközleményben jelentette be az Otthontérkép, hogy honlapjukon elindult új fejlesztésük, a „Bűnözési térkép”. Mint írták, a „lakáspiac szempontjából leginkább releváns bűnözési kategóriákban” keresgélhetünk térképükön. Adataik a rendőrség hivatalos adatain alapulnak – írják – és 44 városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a „vizsgált időszakra vonatkozó” gépjármű-feltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket, illetve egy külön térképen az összes bűnesetet.

Óvatosan a számokkal!

Okos ötletnek látszik, hogy meggyőződjünk arról, milyen lehet a bűnügyi helyzet egy adott településen, mielőtt ott ingatlant vásárolnánk, azonban a statisztikai adatok önmagukban csalókák lehetnek. Az Otthontérkép saját interaktív, internetes térképe megszerkesztéséhez a 2013 márciusa és 2014 februárja közötti adatokat vette alapul.

A kimutatás szerint a bűn­ügyi szempontból leginkább fertőzött város Siófok, mert a maga 24375 lakosához mérten 1914 bűncselekmény történt, míg az ezer főre jutó betörések száma 78,52. Miskolc ebben az összehasonlításban az ötödik helyen van, mert az Otthontérkép szerint 166 823 lakosára 5843 bűncselekmény jut, az ezer főre vetített betörések száma pedig 35,93.

Az adatokból nem derül ki, hogy állandóan, vagy csak időszakosan lakott ingatlanokról van-e szó, pedig ez korántsem lényegtelen: ugyanis egy kalap alá veszi az olyan betörést, amikor a behatolók elviszik az ingatlantulajdonos minden értékes holmiját azzal, amikor egy hajléktalan felnyit egy hétvégi házat, hogy a legcudarabb téli hidegben meghúzza magát, mondta munkatársunknak egy neve elhallgatását kérő bűnügyi szakember.

Az sem szerencsés, hogy lakosságszámra kivetítve egyszerűsíti az adatokat, holott Siófok „lakossága” a nyári idényben többszörösére dagad, miközben nem csak a tisztességes pihenni vágyók, de a zavarosban halászók is a Balatonhoz gyűlnek.

Ha megnézzük a térképet, azt látjuk, hogy Miskolcon nem érdemes ingatlant venni, mert a bűncselekmények száma „sok”. Holott azzal mindenki tisztában van, hogy még egy pár száz lelkes község sem homogén bűnügyi tekintetben. Ahol a tehetősebbek élnek, ott a lakásbetörések és a lopások száma, ahol a lecsúszottak, ott a garázdaságok száma a magasabb. De csak azért, mert az utóbbi helyen kevesebb betörés van, kevésbé szívesen lennénk lakástulajdonosok.

ÉM-SZP


Van másik! Aktuálisabb

Ha ingatlanvásárlás előtt mindenképpen térképen szeretnénk látni, hogy alakul egy-egy területen a bűnügyi helyzet, akkor menjünk vissza inkább a gyökerekhez, és szerezzük meg az áhított információt első kézből. A police.hu oldalán majdnem naprakészen juthatunk hozzá az adatokhoz. Itt az elmúlt 30 nap bűncselekményei hiányoznak még, azonban akár egy évre visszamenőleg is kereshetünk vagy 14 bűncselekmény között. S ha már a police.hu-n vagyunk, nézzük meg a baleseti térképet is, hiszen mit érünk egy olyan ingatlannal, amit ugyan nem törnek fel, de életveszély nélkül képtelenség megközelíteni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában