Helyi közélet

2014.03.31. 13:26

Ki lesz a Kilátó díjas? - "Mindig újra be kell járnom az utat…"

Miskolc - Kislánya születése bearanyozta a színművész évadját a Miskolci Nemzeti Színházban. Interjú Rusznák András színművésszel.

Miskolc - Kislánya születése bearanyozta a színművész évadját a Miskolci Nemzeti Színházban. Interjú Rusznák András színművésszel.Gézagyerek, Hamlet, My Fair Lady, Kézről kézre, Sirály, Holdbeli csónakos. Előadások, szerepek feszes rendben a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színészének életében. Rusznák Andrásnak ma már a színház mellett egy újszülött kislány édesapjaként is helyt kell állnia az életben.

„Átalakult az életem kislányom megszületése óta. Természetesen mindenhová viszem magammal a gondolataimban, így a színház sem kivétel. El kellett teljen egy kis idő mire megszoktam, hogy az életemnek és a lelkemnek ekkora szeletét foglalta el. A My Fair Lady előadása közben például többször bevillant az arca és abban a pillanatban azt sem tudtam hirtelen, hogy hol vagyok. Nagyobb koncentrációval készülök előadás előtt és ezt már tőle kaptam."

Szoros kapcsolat a szereppel

Nem túlzás, hogy Rusznák Andrásnak „be kellett illesztenie" a gyermeke születését színészi munkája közé. Már a tavaly véget ért évadban is a sokat, sokrétűen foglalkoztatott miskolci teátristák közé tartozott, hiszen szerepet kapott A padlásban, A hideg gyermekben, A Gézagyerekben pedig egy nagyon komoly odafigyelést igénylő címszerepben tűnt fel, egy lelkileg sérült fiú megformálásával. És az évad végén jött a Hamlet, nem kevésbé nagy kihívás elé állítva az ifjú színészt, akiről sok helyen, sokszor leírták már, hogy „minden szerepével rendkívül szoros a kapcsolata". Ennek is köszönhető, hogy megértő visszhangra talál a közönség lelkében és felfogásában. És ez a színészi alázat olyan tulajdonság, amely a rendezőket is vonzza.

Az idei évadban megmaradt a sokszínűség a My Fair Ladyvel, aztán Csehov Sirályának „csarnokos" változatában Trepljev megformálásával, majd műfaji ugrást végrehajtva a Kézről kézre című bohózatban egy politikus „bőrébe bújással". Az idei i-re a pontot a Holdbeli csónakos tette fel, amelyben Vitéz Lászlót alakítja Rusznák András.

Válasz a miértekre

„Valamennyi próbafolyamat tartogat mélypontokat és csúcspontokat, és ezeket az ember igyekszik megélni. Állandó kérdések vannak bennem, hogy mit miért tesz meg valaki és miért azt teszi, miért nem valami homlokegyenest más dolgot. A megértés egy folyamat, rá kell szánni az időt és a próbák sora, különösen ilyen premiertempóban, amit itt diktálunk, ezt nem mindig teszi lehetővé.

„Minden szerepalakítás egy konfliktusos időszak számomra. Be kellett járnom az utat, hogy teljes egészében megértsem a szerepet. A rendező-színész kapcsolat alapja a bizalom. Én bízom Rusznyák Gáborban és mára már elhiszem, hogy ő is bízik bennem. Olyanfajta munkakapcsolat alakult ki köztünk, amely A Gézagyerektől kezdve, A padláson át a Sirályig folyamatosan fejlődött."

„Van, hogy nem a folyamatos próba, az újra és újra eljátszott, végigpróbált jelenetek hozzák meg a kívánt eredményt, hanem az, hogy az ember megmutatja, mit gondol abban a pillanatban, beszélünk róla, vitatkozunk a rendezővel. Aztán szünet. Nem erőszakoskodunk az anyaggal. Eltelik egy nap és a következő közös próbára új, magasabb dimenzióban elevenedik meg a dolog. Sokszor ez a hatékonyabb módszer."

Hatalmas kreativitással

Rusznák András idei utolsó bemutatója az előbb már említett Holdbeli csónakos volt. Az idő rövidsége, a stilizált mozgás, az élő zene, nagy koncentrációt, hitet és energiát igényelt mindenkitől a próbák alatt. Keszég László jól összecsavarozott darabjában élmény játszani. Hatalmas szabadságot kaptunk tőle, miközben a darab szerkezete és a rendezői irányok megakadályozzák, hogy kicsússzunk. Biztonságban érezzük magunkat a színpadon. Nagyon jó csapattá álltunk össze, hatalmas kreativitást hozott ki mindenkiből ez a feszes közös munka."

Ki lesz a Kilátó díjas?

Interjúsorozatunkban a Kilátó díjra jelölt színművészeket mutatjuk be. A Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén adják majd át az évad ifjú színészének a tavalyi évadban alapított Kilátó díjat. Az elismerésre a miskolci teátrum tizenkét fiatal művésze jelölt, azonban arról, hogy ki kapja meg a díjat, nemcsak a társulat dönt majd, hanem a publikum és az Észak-Magyarország olvasói is. Újdonság, hogy a tavalyi évadhoz képest idén nemcsak színészre, hanem bizonyos alakításokra is lehet voksolni.Kísérjék figyelemmel az interjúkat, és szavazzanak május végén!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában