Helyi közélet

2014.02.11. 20:07

Igazságosabb távhőszámlák

Miskolc - A következő fűtési idénytől kötelező lesz alkalmazni a költségosztás szabályait.

Miskolc - A következő fűtési idénytől kötelező lesz alkalmazni a költségosztás szabályait.Módosították a kormányrendeletet az előző év végén, így úgy tűnik, megoldódhat a társasházon belüli távhő felosztási arányok problémája. Sok távhővel fűtő család várt már erre a pillanatra, hiszen így talán vége az igazságtalan távhőszámláknak. Hogy miről is van szó pontosan? Lapunk évek óta foglalkozik az üggyel: a probléma a költségelosztóval rendelkező panelházak lakóit érinti. A fűtési szezon idején a lakók a közösség által meghatározott átalányt fizetnek, majd amikor a költségosztó cég leolvassa a ház fogyasztását, kapják meg a Mihőtől az elszámoló számlát. Előfordulhatott, hogy a helytelen költségelosztási arányok miatt egyes lakók – leggyakrabban a földszintiek – sokat fizetnek. Így eshetett meg, hogy egyes földszinti lakók akár többszáz ezres elszámolószámlát kaptak. Az ügyben próbapert indítók rendre vesztettek, a bíróság is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a költségosztásra vonatkozó kormányrendelet módosítása tehetné csak igazságosabbá a számlákat. Nos, úgy tűnik, ez történt most meg.

A részleteket Móricz Józseftől, a Mihő Miskolci Hőszolgátató stratégiai igazgatótól tudtuk meg – kedden az ügyben fórumot is tartott a cég a társasházak közös képviselőinek – a rendeletmódosítás szerint a költségelosztásra vonatkozó kötelező elemeket a következő fűtési idénytől (azaz szeptember 15-től) kell majd a társasházaknak alkalmaznia. (A jelenlegi fűtési idényre még nem vonatkozik a módosítás.)

S hogy mit kell majd kötelezően használni? Minden lakóközösség köteles lesz módosítani a költségosztós céggel kötött jelenlegi szerződését, amennyiben ezt még nem tette meg. Az elszámolás alapja, hogy a lakóközösségek szabadon dönthetnek arról, hogy minimum 30, maximum 50 százalékban légköbméter szerint osztják el a hőmennyiséget, az afölötti részt pedig a költségelosztók szerint, de a jogszabályban meghatározott korrekciós szorzókat figyelembe véve.

Egyenletes díjfizetés

– Várhatóan nem lesznek extrém különbségek a lakóközösségeken belül, mivel az eltérés maximum 2,5-szerese lehet az épület fajlagos hőfelhasználásának – összegezte a várható eredményt Móricz József. Még elmondta, a lakóközösség, amely továbbra sem elégedett az elszámolás módjával, épületenergetikai szakértőt is felkérhet az igazságos elosztás meghatározására. Az a lakó, aki pedig nem elégedett a lakóközösség döntésével, bírósághoz fordulhat.

A Mihő Kft. kedden arról is tájékoztatta a közös képviselőket, hogy a társasházak ezentúl egyenletes díjfizetést is választhatnak. A lényege, hogy a 11 hónap alatt havonta azonos összegű részszámlát kapnának a fogyasztók, a 12. hónapban érkezne az elszámoló számla. Ezzel elkerülhetőek lennének a téli hónapokra jellemző túl magas számlák. Ez az épület szabad döntésén múlik, az igényt április 15-ig kell jelezni a Mihőnek.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában