Helyi közélet

2014.01.03. 11:37

Az egészséges életmódra nevelnek

Ózd - Szűrő - és egészségnapok valamit Egészségfejlesztési Iroda várja az ózdi kistérségben élőket.

Ózd - Szűrő - és egészségnapok valamit Egészségfejlesztési Iroda várja az ózdi kistérségben élőket.Állami és uniós forrásokat felhasználva több mint nyolcvanmillió forintot fordíthat az egészségtudatosabb szemlélet kialakítására az ózdi Almási Balogh Pál kórház. Ebből az összegből a projekt közel két esztendős időtartama alatt számos szűrő - és egészségnapot rendeznek Ózdon és a környező településeken. Emellett az intézmény területén kialakítanak egy egészségfejlesztő irodát is, ahol a jövőben folyamatos tanácsadással és különféle programokkal várják majd a lakosságot. Járdánházán és Bánrévén egy-egy szűrőnap már lezajlott, mindkét helyszínen sikere volt az új kezdeményezésnek.

- Nagyon sok a problémám az egészségemmel, ezért jöttem el ezen a napon - árulta el érdeklődésünkre a járdánházi Havelant Sándorné. - Innen egyébként is nehezen jutok be az ózdi kórházba, ezért éltem a lehetőséggel, hogy helybe jött a szűrővizsgálat. A cukorral kapcsolatban szerencsére nincs problémám, de a vérnyomásom továbbra is magas, ezt most is megerősítették.

A járdánházi lakosok egy tájékoztató fórumot is meghallgathattak, ahol az egészséges életmódra és a megelőzésre hívták föl a figyelmet. Továbbá az újraélesztéssel kapcsolatos tudnivalókat is elsajátíthatták, ami mindenki számára hasznos lehet a mindennapi élet során.

- Nagyon fontos számunkra az a munka, amit elkezdtünk a kollégákkal - tette hozzá Rolof Orsolya, az Almási Balogh Pál Kórház ápolási igazgatója. - Szeretnénk segíteni a lakosságnak az egészségtudatos életmód kialakításában, másrészt kötelességünknek tekintjük ezen a hátrányos helyzetű vidéken, hogy kiemelten foglalkozzunk az egészségfejlesztéssel. A jövő esztendő közepéig igyekszünk minél több kis településre eljutni, hiszen a falvakban élőknek jóval nehezebben elérhető a kórház. Már eddig is azt tapasztaltuk, hogy jó szívvel fogadják a vizsgálatokat, amelyek felmérik az emberek egészségügyi állapotát. Ha szükséges, akkor tanácsadással, vagy további beutalással igyekszünk a problémákat orvosolni.

EFI

Rolof Orsolya hozzátette: a kórház volt könyvtárszobájának elkezdődött az átalakítása, ahol a jövőben egy Egészségfejlesztési Irodát fognak működtetni, amely meghatározott nyitva tartással fog üzemelni. Az ózdi és a környéken élő lakosok reggel hét és délután három óra között látogathatnak majd el erre a helyszínre, ahol az egészségükkel kapcsolatos tanácsadásokon és a testmozgással kapcsolatos programokon is részt vehetnek.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában