Helyi közélet

2013.12.04. 09:37

„Szuperstadiont” építenek

Miskolc - A DVTK-stadion átépítésével-felújításával az alpolgármester szerint 2015 első felére készülhetnek el.

Miskolc - A DVTK-stadion átépítésével-felújításával az alpolgármester szerint 2015 első felére készülhetnek el.A kivitelezésre, amint azt már megírtuk, az állam 4,5 milliárd forintot fordít majd. Dr. Zsiga Marcell kijelentette, hogy a munkálatok – az időjárás függvényében – 2014 elején kezdődhetnek.

– Először megvolt a szándék, aztán a döntés is megszületett – mondta az alpolgármester. – Amikor elkezdtünk lobbizni, még csak mintegy fél milliárdos beruházásban gondolkodtunk, majd az egyeztetések után már 3.5 milliárd forintos tétel került a költségvetés jövő évi tervezetébe. Ezt az összeget a kormány további 1 milliárddal toldotta meg, így 4.5 milliárdból minden igényt kielégítő, multifunkcionális stadion valósulhat meg Diósgyőrött. Konyhanyelven úgy fogalmazhatok, hogy a pénzből a lehető legszuperebb komplexumot akarjuk kihozni. Terveink szerint még a szurkolókat is bevonjuk az előkészületekben, hiszen ők is az aréna fontos kellékei lesznek.

Akár Mezőkövesden

A politikus a kivitelezés menetrendjéről így beszélt:

– Először természetesen a bontáshoz kell nekiállni. Azt még nem tudjuk, hogy a munkálatok alatt az NB I-es labdarúgócsapat hazai környezetben szerepelhet-e, vagy sem. Amennyiben albérletbe szorul, akkor Mezőkövesden, vagy Debrecenben fogadhatja ellenfeleit, ez a két helyszín tűnik a legideálisabbnak. A diósgyőri építtető az állam lesz, a kivitelezést pedig Vígh László kormánybiztos felügyeli, az ő felelőssége a közbeszerzési eljárás megindítása, a tervező és a kivitelező „személyének” kiválasztása. Az új, fedett stadion – amelynek később nevet is akarunk adni, s várni fogjuk az erre vonatkozó ötleteket – várhatóan 15-20 ezer férőhelyes, komolyabb nemzetközi találkozók lebonyolítására is alkalmas lesz.

Arra a kérdésre, hogy mikor tarthatják az avatóünnepséget, dr. Zsiga Marcell ezt válaszolta:

– Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor 2015 tavaszán vághatjuk át a nemzeti színű szalagot. Azt is el kell mondanom, hogy a kivitelezők igazi fociarénát varázsolnak majd a jelenlegi helyére, az atlétikai pálya ugyanis ott megszűnik. A sportok királynőjének hódolói azonban nem maradnak otthon nélkül, részükre új pályát építünk, erre 350 millió forintot kap az önkormányzat az államtól. Ebből jut majd a teljes infrastruktúra megteremtésére, azaz a kiegészítő létesítményekre, a lelátóra és a futófolyosóra. Ez a beruházás a Miskolci Egyetem sporttelepén, vagy máshol valósulhat meg, erről azonban még nem született döntés.

A több milliárdos beruházással kapcsolatban meg kell említeni, hogy diósgyőri stadion főépületében lévő edzőtermet jelenleg a Diósgyőri Birkózó Club tagjai használják, s kérdés, hogy ez így lesz-e a jövőben is. Repka Attila olimpiai bajnok-vezetőedző érdeklődésünkre megjegyezte: helyükön akarnak maradni, jól érzik magukat a stadionban, szerinte békében megférnek majd a labdarúgókkal. A DBC jövőbeni elhelyezéséről dr. Zsiga Marcell még nem tudott érdemi információval szolgálni.

ÉM-KT


Budapest, 2013. december 3., kedd (MTI) - A diósgyőri futballstadion, amelyre a kormány 4,5 milliárd forintot fordít, 2015 első felére készülhet el Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere szerint. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában