Helyi közélet

2013.11.12. 14:34

Nézőpont: A bennünk élő farkasok

<em>Ahogy mondani szokás, a palackból kihúzták a dugót, s a szellem kinn van</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Ahogy mondani szokás, a palackból kihúzták a dugót, s a szellem kinn van. Kiss László jegyzete.Hihetetlen történet ez, amely egy borsodi kis falu életéhez fűződik. Nagyjából erről volt szó a krónikás újságíró, némi nyomozást követő feldolgozásában, a falubeliek ijesztgették egymást, és a felfokozott idegállapotban lévő emberek dobáltak meg egy kocsit, amiről azt hitték, szkinhedek ülnek benne. Pénteken halottak napja volt, és a romák félnek a halottaktól, ezért az egyik „egyedül élő asszonyka" elterjesztette, hogy szkinhedek vannak a faluban, mert így nem kellett egyedül lennie, mesélte a polgármester. A hír hamar bejárta az egész falut. Más forrásból úgy tudjuk, egyesek még a nádast is fel akarták gyújtani, mert szerintük ott bujkáltak a bőrfejűek."

Szerencsére, nem történt nagyobb baj, az autó megúszta kisebb-nagyobb horpadásokkal, a benne ülő – aki amúgy ráadásul ott élő honpolgár volt – meg egy rossz élménnyel. Nem az első eset – s vélhetően nem az utolsó ez – amikor valami miatt egy hír, értesülés terjed egy közösségben, és a valóságos szörnnyé dagadt pletyka nyomán teljességgel ártatlan emberek járnak majdnem pórul.

Ahogy mondani szokás, a palackból kihúzták a dugót, s a szellem kinn van. Hosszasan lehetne elemezni, vajh melyik volt az első lépés? Melyik mozzanat, erőszakos cselekedet, avagy más történés indította el azt a lavinát, ami ma kiszámíthatatlanul legördülhet ott, ahol a megfelelő tényezők összeállnak ehhez. De nem is jár jó úton, aki ezt a tyúk és tojás logikát követve nyomozza az eredetet.

Ugyanis a megfelelő lavinagördítő avagy tűzgyújtó tényezők állandóan jelen vannak. A többségi társadalom oldaláról masírozó erőszakszervezetek léte, demonstrációk, gyűlöletkeltő megnyilvánulások, nyílt és megvalósuló – lásd a roma gyilkosság sorozatot – vagy csak rejtett fenyegetés. A másik oldalon a sok helyütt teljesen elszabadult bűnözés, tanulatlanság, nyomor, a szocializáció, az önkontroll hiánya. Hogy éppen mikor, melyik ágens kerül túlsúlyba, melyikből mennyi adagolódik, abszolút a véletlenek játéka. A legnagyobb baj akkor történik, amikor a véletlen fogaskerekei közé egy vétlen, rosszkor, rossz helyen lévő valaki keveredik.

A soha nem tudhatóság, a kiszámíthatatlanság viszont félelmet is szül. Mindkét oldalon. És a félelem a legrosszabb melegágya mindenféle erőszaknak. A Farkasokkal táncolóban Kevin Costner nagyszerűen jelenítette meg a félelem és bizalmatlanság gépezetét, ahogy a fehér katona magára maradva indiánokkal kell hogy találkozzon, sőt barátkozzon. Nyilvánvaló a párhuzam a közben lassan az ember mellé szokó, megszelídülő farkassal, hiszen a bennünk lakó farkasokat kellene már végre valahogyan hűséges kutyává formálni.

De nem ilyen időket élünk. Egyre agresszívebb társadalom vesz minket körül, minden rétegben és helyzetben a politikától kezdve egészen a közlekedésig. Ezek a félelem élelmén élő farkasok – mi lesz az állásommal, mi lesz ha ellopják, ami ez enyém, mi lesz, ha megtámadják a gyereket az utcán és így tovább – pedig mindig ugrásra készek, ha úgy hozza a sors. Jó lenne egy magabiztos, félelem nélküli közegben élni. Akkor a véletlenek összjátéka is kevés lenne a bevezetőben idézett történethez.


05.11.2013 | Encs, Gadna, Miskolc - A rendőrség azonosította, előállította, majd bűnügyi őrizetbe vette azt a hét férfit, akik a gyanú szerint a közelmúltban Gadnán egy településre hazatérő autós járművét ütlegelték és megdobálták.

04.11.2013 | Gadna - Támadónak gondolták, ezért autót törtek a gadnai romák.

03.11.2013 | Gadna - Azt hitték, szkinhedek ülnek benne, összetörték az alpolgármester fiának kocsiját.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában