Helyi közélet

2013.09.11. 09:04

Nincs veszélyben a betegellátás Ózdon

Ózd - Az évek óta fennálló orvoshiány csúcsosodott ki az ózdi Almási Balogh Pál kórházban.

Ózd - Az évek óta fennálló orvoshiány csúcsosodott ki az ózdi Almási Balogh Pál kórházban."Nem egyszerre mondott föl az öt orvos az ózdi kórházban, ez egy éves folyat volt - jelentette ki a kialakult helyzettel kapcsolatban dr. Eszenyi Géza, főigazgató. A közvetlen és váratlan problémát az okozta, hogy 2 szakorvos azon szóbeli ígéretét, hogy szeptemberben még műszakokat adnak, az utolsó pillanatban visszavonták. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a betegek biztonságban vannak, mert a sürgős beavatkozásokat elvégezzük. Nem küldtünk el beteget más kórházba, csupán az elektív (tervezett) műtéteket halasztottuk. Ezek a betegnek nem okoznak egészségromlást. Néhány híradás arról szólt, hogy már várólistánk sincs, szeretném hangsúlyozni, hogy eddig sem volt, nem volt rá szükség, mert a betegek az ózdi kórházban többnyire csak annyit várnak a műtétre, ami alatt a műtét előtti kivizsgálás megtörténik. Azonnal próbáltunk megoldásokat keresni, 1 kolléga máris segítségünkre sietett és műszakokat ad, így ezen a héten már 3 olyan nap van, amelyen tervezhető műtéteket is végzünk."

Csábító a külföld

Azt viszont Eszenyi Géza sem tagadta, hogy nehéz a helyzet. Az orvosok már nem is az ország nyugatibb felére, sokkal inkább külföldre vágynak. Az itthon elvégzett munkáért cserébe ugyanis nagyságrendileg tízszeres bért, nyugodtabb munkakörülményeket, magasan fejlett orvostechnikát kapnak cserébe. Ezzel pedig nem lehet versenyre kelni. Ózdról egy orvos házaspár külföldre távozik, egy másik a fővárosba ment, onnan jár vissza gyógyítani. Egy szakorvos teljes állásba a kazincbarcikai kórházba távozott, az ötödik pedig szeptembertől a Megyei Kórházba tette át a székhelyét, de bejelentette, hogy januártól külföldre megy

- A megmaradt kollégákkal, és az egészségügyi szakdolgozókkal még tartjuk a frontot - árulta el dr. Bélteczky János, aki a MOSZ elnökeként is igyekszik tenni a kialakult helyzet ellen. Folyamatosan bent vagyunk, dolgozunk, műtünk, de a mi szellemi és fizikai terhelhetőségünk is véges. Maximum három hónapig lehet ebben a tempóban és ilyen létszámban elvégezni a feladatokat, addig megoldást kell találni a távozó orvosok pótlására.

Az ózdi kórházban mindenki azon dolgozik, hogy a nehézségekből a betegek semmit ne érezzenek. Csak olyan műtéti beavatkozásokat halasztottak el - az érintettel egyeztetve - ami az egészségüket nem veszélyeztetni.

Mindenkit ellátnak

- Várni kell, de most is jó színvonalon és készségesen vizsgáltak meg - mondta egy időskorú férfi a kórházi látogatása után. - Soha nem volt gond, az orvosok ugyan gyakran cserélődnek, de ezzel nem lehet mit kezdeni. Szerintem az a baj, hogy Ózd nagyon messze van a központi helyektől, így rendkívül nehéz a városba orvosokat csábítani. Akkor pedig különösen, amikor mindenhol hasonló a probléma.

- Jelenleg a meglévő 2,5 orvosnak besegít egy szakorvos, így próbáljuk megoldani a feladatokat - folytatta dr. Eszenyi Géza. - Nem egyszerű, de mindenki megfeszítve dolgozik azért, hogy ez sikerüljön. Folyamatosan kapcsolatban állok a GYEMSZI-vel, ÁNTSZ-el, Ózd város polgármesterével és országgyűlési képviselőjével illetve mindenekelőtt a betegekkel. Mindenki a megoldást keresi. Ezzel szemben azt látom, hogy az országos média célpontja lettünk, és vannak, akik a közkút ügyhöz hasonlóan a saját érdekeiket így próbálják meg elérni. Ez zavar, mert az ózdiakban riadalmat is kelthetnek ezek az állítások. Nem tagadom, hogy voltunk már jobb helyzetben is, de a probléma megoldásán dolgozunk.

Hamis állítások

Kedden délután a várost irányító politikusok és a kórház vezetése egy sajtótájékoztatót is tartott, ahol elhangzott: az ellenzék politikai tőkét akar kovácsolni az ózdi orvoskérdésből, az MSZP-s Nyakó István által kiadott közlemény közel sem fedi a valóságot.

- Senki ne játsszon az ózdi emberek egészségével - mondta az eseményen Riz Gábor, országgyűlési képviselő. - Az orvoshiány országos méretű probléma, amivel a jelenlegi kormányzat béremeléssel próbál meg megoldani. A nyugat-Európai, tíz tizenötszörös bérekkel azonban így sem lehet versenyezni. Természetesen azon dolgozunk, hogy újabb orvosokat csábítsunk Ózdra, de ettől függetlenül a betegellátás zökkenőmentes, emiatt senkinek sem kell aggódnia a kórház ellátási területén.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában