Helyi közélet

2013.09.18. 12:28

10. Jameson CineFest - Oktatás és fesztivál: van közös pont?

Miskolc - A filmek többsége nem diákoknak szól, de gondoltak az iskolásokra is.

Miskolc - A filmek többsége nem diákoknak szól, de gondoltak az iskolásokra is.Több diákot is látni a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon. Nagyrészt egyetemisták, de középiskolások is beülnek szép számmal a vetítésekre. Vajon tanárok szervezték a fesztivállátogatást? Vagy egyénenként vonzza őket a CineFest?

– Valószínű, az utóbbi – mondta lapunknak Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója. Mint mondta, ők maguk nem szerveztek diákokat, hiszen bár a fesztiválfilmeknek nincs korhatáros besorolása, az alkotások nagy része felnőttfilm. Szerinte főleg egyetemisták lehetnek, de tény, majdnem minden előadás teljes teltházzal megy, alig akadnak üres helyek a vetítőtermekben.

– Az idén még nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt mint tavaly volt – jegyezte meg.

Segítség filmkluboknak

Bíró Tibortól megtudtuk, ha a filmek nagy részét nem is ajánlják a 18 év alatti korosztálynak, azért a diákokra is gondoltak a szervezésnél. Egyrészt azzal, hogy egész napos konferenciát szerveztek – az elmúlt szombaton tartották – a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége szervezésében az iskolai filmklubok vezetőinek. A fesztiváligazgatótól megtudtuk, hogy az ország minden pontjáról érkeztek szakemberek a konferenciára, ahol többek között arról tanácskoztak, hogy hogyan érdemes működtetni az iskolai filmklubokat, s ha még nincs, hogyan érdemes elindítani. Segítséget nyújtottak a filmes listák kialakításában, és abban is, hogy hogyan lehet felkelteni a diákok figyelmét a vetítendő filmek iránt. Az iskolai filmklub üzemeltetőinek a szakmai szervezetek képviselői nyújtottak segítséget.

Gyermeknap az Avason

Bíró Tibortól megtudjuk, hogy emellett a legkisebbekre is gondoltak a szervezésnél, hiszen immár második alkalommal tartottak gyereknapot a fesztivál keretein belül az iskolákkal karöltve. Ez szintén a múlt szombaton volt, mégpedig az Avasi Gimnáziumban. A gyermeknapra óvodás és alsótagozatos gyerekeket vártak, akiknek a gimnázium színháztermében a Madagaszkár 3 című filmet vetítették le.

A fesztivál egyik szervezője viszont – kérte, nevét ne írjuk le – hiányolja a rendezvényről az iskolákat. Szerinte hatalmas lehetőség lenne pedig számukra, hogy egy ilyen nemzetközi esemény van a városban. Nemcsak azért, mert megfogalmazása szerint elképesztően jó színvonalú filmekkel ismerkedhetnének meg a diákok, hanem azért is, mert a filmek nagy részét angol nyelven (magyar felirattal) vetítik, így kíváló lehetőség lehetne a nyelvgyakorlásra. Mindemellett a fesztiválon sok a külföldi – angolszász, francia – vendég, akikkel remekül lehetne a nyelvet is gyakorolni. Ennek ellenére nem tapasztalta az érdeklődést az iskolák részéről.

Iskolák számára

Van viszont egy program, a fesztivál kiegészítő programja, amit kimondottan iskolák számára szerveztek. Buslig Eszter szervező mesélt a részletekről: két amerikai rendező van jelenleg Miskolcon, az ő filmjeiket vitték el az iskolákba. Egyrészt Andrew Garrison Trashdance című filmjéről van szó, másrészt Ryan Fleck Egy dominikai spíler című alkotásáról. A filmek megtekintése után magukkal az alkotókkal is beszélgethetnek a diákok.

A Trashdance főszereplője azért harcol, hogy átadhassa a tánc örömét a társadalom peremére szorultaknak. Az Egy dominikai spíler pedig egy baseballjátékos története, aki a beilleszkedésért küzd. Nincs könnyű dolga, hiszen latin-amerikaiként kell elfogadtatnia magát az amerikai csapatban. Ryan Fleck filmje a Sundance Fesztivál egyik legnagyobb slágere volt néhány éve, azóta forgatott másik alkotása, a Fél Nelson pedig Ryan Gosling főszereplésével kultúrfilmmé vált. A programot (a vetítést és az azt követő mestrekurzust) az Eötvös József Szakközépiskolába és az egyetem kulturális antropológus hallgatói közé vitték el a szervezők, a foglalkozások nagy sikert arattak. Az Egy dominikai spílert egyébként szerda este 9-től a Nagyteremben – a Kitekintő szekció részeként – bárki megnézheti.

ÉM-HM


A fesztivál programjaiból:

Versenyfilmek premierjei:

Csak saját felelősségre (2013)- brit film

Rendezte: Paul WRIGHT

Szereplők: George MacKay, Kate Dickie, Nichola Burley, Michael Smiley

bemutató: szeptember 18. 18.00, Nagyterem


A nyár császárai (2013)- amerikai film

Rendező: Jordan Vogt-Roberts

Főszereplők: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias

bemutató: szeptember 19. 16.00, Nagyterem


Öld meg kedveseid (2013) amerikai film

Rendezte: John Krokidas

Szereplők: Daniel Radcliffe, Michael C. Hall, Elizabeth Olsen

bemutató: szeptember 19. 18.00, Nagyterem


Miele (2013)- olasz film

Rendezte: Valeria Golino

Szereplők: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Francesco

bemutató: szeptember 19. 21..00, Nagyterem


A Kitekintő szekció filmjei

Egy dominikai spíler (2008)- amerikai, dominikai film

Rendezte: Anna Boden, Ryan Fleck

Szereplők: Jose Rijo, Walki Cuevas, Algenis Perez Soto

Bemutató: 21:00 Nagyterem


Frances Ha- amerikai film

D: Noah Baumbach

Szereplők: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Esper

Bemutató: szeptember 19. 23.00, Nagyterem

Ismétlés: szeptember 20., 24.00: Uránia


Koncertek

Szeptember 18.

20.00: Compact Disco

Szeptember 19.

20.00: Neo

Szeptember 20.

20.00: Magashegyi Underground

Szeptember 21.

20.00: Vad Fruttik


Szakmai program:

A fesztivál immár második alkalommal ad otthont a nemzetközi filmvásárnak szeptember 17-18-án.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában