Helyi közélet

2013.08.29. 16:57

Rendkívüli közgyűlési ülés Miskolcon

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze csütörtökön öt órára dr. Kriza Ákos polgármester. A rendkívüli ülés történéseiről élőben tudósítottunk a Borsod Online-on.

Miskolc - Rendkívüli közgyűlési ülést hívott össze csütörtökön öt órára dr. Kriza Ákos polgármester. A rendkívüli ülés történéseiről élőben tudósítottunk a Borsod Online-on.


21.30: A közgyűlés közepén kiderült a „Miskolc és agglomerációja digitális közösség” című program indokolta a közgyűlés rendkívüliségét. Ennek keretében - a kormány döntése alapján -, a Miskolcon és környékén élők 20 ezer laptop térítésmentes használatát igényelhetik a jövőben. A cél a digitális fejlődés elősegítése, az itt élő közösség info-kommunikációs készségének növelése - fogalmazott a polgármester. Azt is elmondták: fejleszteni fogják a digitális ügyintézést is.

A pályázat szeptemberben kell, hogy elinduljon, ehhez létrejön egy programiroda.

A kormányhatározat végrehajtását, azaz a helyi önkormányzat által elvégezhető feladatokat Miskolc Város Önkormányzata átvett közfeladatként látja el. Ennek érdekében van szükség a város közgyűlésének az ezzel kapcsolatos határozat elfogadására - ismertették.

Olyan jelentkezőket várnak a programra, akik jogkövető magatartást folytatnak - fogalmazott Kiss Gábor alpolgármester.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Ezt az előterjesztést, ezt a kiváló lehetőséget méltatni szeretném. Szeretném megköszönni a kormánynak és a lobbi tevékenységet a kormánynak, hogy az országban egyedülállóan miskolciak hozzájuthassanak. Nagy lehetőség ez a pályázat."

Dr. Tompa Sándor (DK) úgy véli, ebből az előterjesztésből nem derül ki mi történik majd. "Semmi kétség, Miskolc számára ez fontos program, de a közgyűlés lebecsülése, hogy a felvezetőből tudtuk meg, hogy ezért hívták össze ezt a rendkívüli közgyűlést. Az előterjesztés arról szól, van 166 millió forint működési pénz, adjuk oda a holdingnak, amely létrehoz egy programirodát. A többit hiányoljuk belőle. Mit ért agglomeráció alatt. Mi az a szakmai koncepció, amire polgármester utal és múlt időben beszél? És célcsoportokról beszélnek, majd pályázati kiírásról. De pontosan kiírja ki ezeket a pályázatokat. Korábban 30 ezerről szólt, de üsse kánya azt a 10 ezret. Kik szállítják majd be ezeket az eszközöket? Vajon a miskolci vállalkozók részesülnek ebből? A digitális tartalom is fontos munka, a Miskolci Egyetem, a miskolci vállalkozások részt vesznek ebben? Tényleg komoly projekt, de tudni szeretnénk, mi ez valójában. A holdingra ilyet nem bíznék, a holding egy fekete doboz, szeretném, ha egy miskolci városi intézmény végezné ezt."

Kriza Ákos: "Ez az előterjesztés arról szól, hogy Miskolc vállalja azt a közfeladatot, hogy részt vesz a digitális város kialakításában és a laptopok kiosztásában."

Jakab Péter (Jobbik): "Korábban 40 ezret emlegettek, ebből hogy lett 20 ezer...? De pontosan kinek akarjuk odaadni ezeket a laptopokat? Ha tehetséges, tanulni akaró gyerekek kapják, azt támogatni kell. De szerepel a programban, hogy cigány származásúak is kapnának, remélem nem lesz ilyen diszkrimináció. Ráadásul sokuknál nem a digitális írástudás a legfőbb probléma."

Dr. Nehéz Károly (Fidesz): "A pályázat célja a digitális analfabétizmus megszüntetése." Beszélt arról is, hogy a pályázat ki van dolgozva.

A szocialisták hiányolták, hogy ők nem látták, nem kaptak információt a kidolgozott pályázatról.

Tompa Sándor indítványozta, hogy a holding helyett a Miskolci Kulturális Kft. vegye át a programot, illetve az alakulásról havonta kapjon jelentést a testület.

Jakab Péter jobbikos képviselő javasolta, hogy a célcsoportról, a pályázókról a testület döntsön.

Kiss Gábor alpolgármester: "Nem egy szűk réteg előnybe részesítéséről van szó, hanem a város nagy részéről, a miskolci családok komoly aránya be tud kapcsolódni a programba. A város átvesz egy közfeladatot, amiben meg kell határoznia a feltételeket. Arról szavazunk, hogy támogatják-e, hogy a város vegye a kezébe az ügyet és határozza meg a feltételeket."


20.12: A kéményseprői-ipari közszolgálatásról szól a harmadik napirend.

Az előterjesztő elmondta: az önkormányzat ellátási feladata a teljes megyére vonatkozik. A törvény hatására valamennyi megyei jogú városban a szolgáltatást ellátó cégek megkeresték az önkormányzatot és tárgyalnak, annak érdekében, hogy az önkormányzat lássa el ezt a szolgáltatást. Mert a törvény adta feltételek mellett a szolgáltatásra kötelezett ezt nem tudja biztosítani. Illetve megjelentek jegyző úrhoz címzett levelek, hogy önkormányzatok átvállalnák a közszolgáltatást, illetve volt, amelyik kéri Miskolcot, biztosítsa azt - fogalmazott az osztályvezető.

Erre fel kell készülni Miskolcnak, ezért a város saját kezébe venné ezt a közszolgáltatást. Ezért szükséges felkészülni a jövő évi szolgáltatás ellátására, ezért indítványozták ezt a javaslatot - tudtuk meg.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "A rendkívüliség itt sem indokolt, ha decemberig van idő az előkészítésre. Tehát ez sem indokolta a rendkívüli ülés összehívását. De a kérdésem, miért maradt le az üzleti terv, a hatástanulmány, ami alapján mi képviselők felelősen dönthetnénk. Az, hogy a rezsicökkentés következtében milyen haszna lenne ebből Miskolcnak. Miskolc hogyan hidalja át azt a problémát, amit a mostani szolgáltató nem tud? Mi lehet az, amitől Miskolcnak ez nem egy veszteséges üzletága lesz? Mi lesz a dolgozókkal, akik eddig ellátták, átveszi őket Miskolc? Az üzleti terv nélkül gondolhatjuk, kitöltünk egy biankócsekket és várjuk, ezek megteljenek adatokkal, majd elindul valami, aminek eredményét senki nem látja. Talán majd 2014-ben, amikor visszavesszük ennek a városnak a vezetését. Szeretnénk most komolyabb számadatokat látni."

Kriza Ákos: "Amikor létrehoztuk a céget a hulladékgazdálkodásra, azért tettük, hogy a profit itt maradjon Miskolcon. Nem véletlenül kapálózik az AVE. Most azért hoztuk létre a kéményseprő-ipari céget, hogy az önkormányzat végezze. Minden egyes cégnek a gazdasági mutatóit meg lehet nézni az interneten, ezt is megnézheti majd. Természetesen átvesszük azokat, akik eddig is itt dolgoztak, hiszen a célunk nem az, hogy munkanélkülieket termeljünk ki."

Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Mondhatjuk, hogy azt az 50 főt, aki eddig a Thermomentnél dolgozott, a város továbbfoglalkoztatja? Várom polgármester úr válaszát...Volt egy jól működő cég, a Thermoment Kft. A rezsicsökkentéssel azonban nem tudták kigazdálkodni tevékenységüket, miközben a gázkészlékek felülvizsgálatával bővült a szolgáltatási körük. Nem látjuk az üzleti tervet. Ha magántulajdonban nem tudták kitermelni a szolgáltatást, akkor az önkormányzat kitudja? A hulladékgazdálkodási cégnél még nem láttunk eredményeket. Ráadásul az AVE mennyit fejlesztett a városban. Ez egy 3 milliós kft lesz, ami nem kerül be a holdingba? Illetve, ha atzlajdonos el akarta adni a céget, miét nem vette meg a város, akkor is 100 százalékban tulajdonos lett volna."

A polgérmester hangsúlyozta, ki mást foglalkotatnának, ha nem azokat, akik értenek hozzá. Kijelentette: természetesen onnan fognak válogatni. AZt is elmondta: jogszabály gátolja, hogy a holdingba bevigyék ezt a céget.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint a tartalmi összefoglalóból minden kiderül: a törvényi szabályozás megváltozott, a városnak feladatellátási kötelezettsége van és mihamarabb szükséges intézkedéseket meghozni. Az előterjesztésben le van írva, a cégek jelezték, nem tudják ellátni munkájukat - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor(DK): "Mi azt hiányoljuk, hogy nem látjuk, hogyan működik majd ez a cég. Különösen akkor, ha önök is tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi szolgáltató cég sem tudja mint magánvállalkozás folytatni, mert a törvényi változások miatt nem gazdaságos. Nyilván a 3 millió forint nem elég, eszközök, műszerek, gépjárművek is kellenek és szakemberek ehhez a felelősségteljes munkához.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezet szerint logikus, hogy nincsenek még üzleti tervek, hiszen most áll fell a menedzsment, ami elkészíti.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Nincs vita, a törvényeket be kell tartani. Amit viszont hiányolunk, ez eddig csak az önök elmondása alapján lesz jól működő cég. Tegnap este kaptam meg az anyagot, és nehéz így felelősséggel dönteni, hogy szakemberek nem vizsgálták meg ezt az anyagot. Nem látjuk az üzleti tervet."

Dr. Kiss János (Fidesz): "A jogszabály nem úgy működik, hogy ha tudunk csinálni egy jó hatástanulmányt, akkor csinálunk egy céget."

Kriza Ákos azt kérdezte, miért biztosak abban, hogy ez a munka gazdaságtalan lesz.

Pintér Zoltán osztályvezető elmondta: "Könnyű dolgom van, mert a vitában egymásnak válaszoltak a felek. Miért nincs üzleti terv? Azért, mert amikor szükséges lesz, a cég elkészíti. Ez az előterjesztés, a cég alapítás egy biztonsági lépés. Jelenleg ugyanis érvényes szerződésünk van a Thermonettel. Ki állja a bért, ki veszi az eszközöket? Természetesen egy önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlni, ha átveszi a feladatot. Mennyibe kerül, megéri-e az önkormányzatnak? A tűzoltóságnál ki kérdezte meg, megéri-e, Nem lehet kérdés, hogy az önkormányzatnak ezt biztosítani kell.


19.10: Most az építési szabályzat módosítását tárgyalja a testület. Ez tartalmazza a Repülőtéri út 3083 hrsz. és a Fonoda utca 11056/1. hrsz lévő ingatlanok módostását. Az előbbinél a beépíthetőséget 40-ről 60 százalékra emelnék, a másodiknál a mostani 7,5 méter beépíthetőségi magasságot 12,5-re emelnék.

Tompa Sándor (DK): "Nem lettünk okosabbak, hogy mi az igazi oka, hogy ezt rendkívüli ülésre be kell hozni ezt a napirendet. Jó lenne, ha látnánk hogy egy-egy szegmens mi célból alakul át. Tavaly is volt egy építési szabályzat módosítás, akkor kiderült, hogy fideszes képviselőtársunk, Katona Ferenc egyik telkére vonatkozott. Most nem derül ki, hogy mi ennek a két területnek a funkciója, miért kell a szabályozási tervet módosítani. Erre keressük a választ."

Kriza Ákos polgármester szerint Pintér osztályvezető elmondta, mi az indoka.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Technikai jellegű választ adnék, mi indokolja a rendkívüli ülést. Ma már kétlépcsős MÉSZ-módosításra van szükség, ezért logikus volt a döntés, hogy ezt behozták a testületi ülésre, így nem húzódik az ügy. Azt is látni, ez gazdaságélénkítést szolgál."


19.02: Az első napirend a vagyongazdálkodási rendelet módosításáról, illetve a vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési program módosításáról szól.

Az anyag készítője elmondta: a jelen rendelet tervezett arra tesz javaslatot, hogy a testület módosítsa a rendeletet, azért, mert a központi szabályozásokban is változás történt. Ennek kell megfeleltetni a helyi rendeletet. "Érdemi módosítást is tartalmaz a rendelet" - fogalmazott. a mostani rendelet merev és nehézkes, ezeken szeretnének változtatni.

Módosul a vagyongazdálkodásról szóló rendelet is, az előterjesztő szerint technikai jellegű a módosítás.

Pakusza Zoltán (Jobbik): "Szívesen látnék más statisztikát is, azt, hányan költöztek el Miskolcról. Tavaly év közepéig 2500 ember hagyta el Miskolcot. Szomorú, hogy a rendkívüli közgyűlésre csak szerdán kaptam meghívót, miközben az Északban megjelent, kedden, hogy már lesz. Arról nem beszélve, az anyagok megint későn lettek kiküldve....Ez a módosítás egy 2008-as rendelet változtatása. Már akkor sem jöttek a befektetők, erre sem fognak. Sokkal inkább a helyi befektetőket kellene támogatni. Akkor beszélhetünk gazdaságfejlesztésről, ha elmondhatjuk, a város lakóinak száma emelkedett. Ez csupán játék a számokkal. Még a trafikmutyi kapcsán sem sikerült itthon tartani az összes trafikot, azok is Felcsútról jöttek..."

Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Ámulok. Pécsről azért rohantam, mert én vagyok ennek a napirendnek a vezérszónoka....Ez a rendelet az én bábáskodásom alatt jött létre. Amikor hatalomra került ez a városvezetés, Pfliegler Péter alpolgármester dolgozta át, érdemi kiegészítésekkel. Majd elfelejtkeztek erről. Vagy a befektetőknek senki nem tudott segítséget adni, vagy nem is voltak....Miről is szól az előterjesztés és miért kell rendkívüli ülésen tárgyalni? 2012 január elsején módosította a kormány, tehát az önkormányzatnak 20 hónapja meg kellett volna tennie a változtatást. Mi az az egetverő sürgősség, ami most indokolja a módosítást? Nem látjuk. Azt sem, hogy befektetők jönnének Miskolcra. Most azon vitatkozunk, hogy a befektetést ösztönző rendszerben ne és, hanem vagy legyen. Korszakalkotó, valóban magasan felvirágoztathatja Miskolc befektetés ösztönzését."

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "A befektetőket ne keresse az ellenzék, itt vannak a városban. 2600 munkahelyet hoztak létre. A befektetők önök szerint a multikat jelentik. Ez nem így van. Hazánkban a foglalkoztatottak nagy része a kis- és középvállalkozási szektorban van. Minden egyes városlakó, aki a 2600 között van, annak ez maga az élet. Nézzenek az ő szemükbe" - szólította fel az ellenzéket.

Dr. Tompa Sándor (DK): "A jegyzői hivatal rém lustán dolgozik. Több mint 18 hónap kellett ahhoz, hogy észre vegyék, született egy kormányrendelet, amihez a helyi rendeletet hozzá kell igazítani. De spongyát rá, mert, ha a polgármester által emlegetett 33 befektető azt mondja, nekik kell ez a módosítás, hát legyen. Hol vannak azok a cégek, melyek azok a vállalkozások, akik fejlődni tudtak az elmúlt két-három évben. Jelentkezzenek, akik az elmúlt 3 évben munkához jutottak és akik mintaként állítanák más város elé a helyi befektetésösztönzési rendeletet. Szeretnénk megtudni, 2010 óta a polgármester hány egyedi támogatásról döntött, így tudnánk, kik azok a miskolci vállalkozók, akik ennek keretében támogatáshoz jutottak."

Dr. Kriza Ákos: "Rendkívüli közgyűlési ülést hívtam össze más napirendi pont miatt, és úgy gondoltam, más napirendeket is beterjesztünk." Válaszolt arra a kérdésre, hogy mi indokolta a mai ülés rendkívüliségét.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Ha a rendszerből kivennénk a közmunkásokat, akik az önök által nyújtott alamizsnából élnek, akkor a munkahelyteremtési statisztika egészen más volna." Számon kérte a polgármestert, hogy az általuk idehozott befektetők támogatását kifizették-e.

A polgármester hangsúlyozta: a szocialisták által hagyott adósság miatt volt, hogy csak késéssel tudtak fizetni. Úgy véli, olyan gazdasági helyzetet örökölt, ami gúzsba kötötte a városvezetést.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Nem tudunk mit tenni, ismételni kell. Hol vannak a befektetők, kérdezi az MSZP. Ebből látszik a kicsinyesség. Mert az MSZP számára csak a multik a befektetők, ezzel megsértik a kisvállalkozókat. Mi büszkék vagyunk rájuk. Nézzék meg, hogy a helyi iparűzési adó-bevételek 10 százalékkal emelkedtek. Ez persze nem jelenti azt, hogy mi nem örülnénk annak, ha valaki egyszerre akarna ezer munkahelyet teremteni. "

Dr. Tompa Sándor (DK): "Ha én miskolci tévénéző volnék, nyugodtan hátradőlnék, hogy hamarosan nekem is lesz munkám, ha eddig ennyit teremtett Kriza Ákos. Mi azt látjuk, sokan a közmunkáért kuncsorognak. Fontos lett volna egy ilyen napirend előtt bemutatni, hogy milyen hatásokat próbálnak meg javítani a módosítással. Fontos lett volna, ha ezt a szakbizottságok is véleményezik. Mi nem említettünk multikat, önök emlegettek valamikor finn darugyárat, amit azóta sem látunk. Nem beszélve arról, hogy egy másik napirendben szétvernek egy helyi vállalkozást (arra gondolt, hogy egy mai napirend egy új kéményseprői céget hozna létre a mostani helyett - a szerk.)."

Pakusza Zoltán felolvasott az előterjesztésből, ami az idetelepülő befektetőkről szól, azaz szó sincs miskolci vállalkozókról - fogalmazott.

Kriza Ákos: "Képviselő úr, most akkor jöjjenek a befektetők, vagy sem?"

Dr. Mokrai Mihály (MSZP): "Vizsgáljuk meg azt is, ha már kis- és középvállalkozásokról van szó, hogy a trafikpályázat hányat tett tönkre."

A polgármester szerint azt a parlamentben vizsgálják meg.

Jakab Péter (Jobbik): "Felvetődött, jöjjenek a befektetők, vagy sem. Jöjjenek, de az a baj, hogy mindig akkor jöttek, ha valami fideszes mutyi volt. Például trafik, vagy közbeszerzések. Ezek miskolci munkahelyeket tesznek tönkre. A miskolciaknak nincs pénzük kivárni, mikor lesznek a városban munkahelyek. Szakképzett munkaerő nélkül nehéz lesz beruházókat csalogatni. Miskolci lakosok fillérekért is kénytelenek beállni a szalag mellé dolgozni."

Kriza Ákos: "Igen van munkánk abban, hogy a tudásalapú társadalmat erősítsük Miskolcon."

Földesi Norbert ügyrendire jelentkezett, 5 perc tanácskozási szünetet kért, hogy a módosító indítványukat megvitassák, arra hivatkozva, későn kapták meg a napirend anyagát.

Nem szavaztak erről. Folytatódik az ülés.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető is arról beszélt, hogy a szocialisták idején megnőtt a városban a munkanélküliség. A multinacionális cég más területekn telepedtek le, miután Miskolcon is érdeklődtek. "Az ellenzék a sikereknek nem tud örülni. Nem mondjuk, minden jó, van számtalan hiányosság, amit maguk után rendbe kell tenni. De már vannak eredmények. Nem várható el, hogy nyolc évi szocialista rombolásból egy-két év alatt ki lehet majd lábalni"- fogalmazott.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető: "Ha annyira fontos a vállalkozás fejlesztés, miért kellett ezzel az anyaggal 3 évet várni? És miért kellett 20 hónapot várni a kormányrendelet hatályba lépése után. Miért? Mondjuk ki, kit várunk, ki érkezik, kiket szeretnénk ezekben az előnyökben részesíteni. vagy figyelmetlenség? Ki a felelős, hogy a hivatalban 20 hónap alatt nem találnak meg egy ilyen rendeletet? Jegyző úr mondja meg, ki a felelős és mi a szankció. És még egyszer kérdezem, miért lett rendkívüli ez az ülés? Ez az anyag várhatott volna szeptemberig, ha nem, mondjuk ki, ki miatt kellett rendkívüli ülést összehívni."

Fedor Vilmos (MSZP) : "Komolyan vettem az augusztus 20-i intelmeit polgármester úr, hogy Miskolcot együtt kell építeni. Most nem ez zajlik, Miskolc legsúlyosabb válságát éli. Sokan élnek Londonban, a családomból is, mert nem tudnak mire hazajönni. Azzal kellene foglalkozni, ez a mértékű lakossági fogyás, milyen átrendezést csinál a város társadalmában. ha ez a tendencia folytatódik, akkor 10 év múlva mire lehet építeni modern ipart, fejlesztéseket? Mi a koncepció, ami ezt a várost kivezeti? Mondja meg és maga mellé állunk. Szégyen, hogy Benczés Miklósnak a legnagyobb a lobbi ereje Miskolcon, hiszen 15 millió forintot kapott tegnap Lyukóvölgy útfejlesztésre a kormánytól."

A polgármester szerint sok más fejlesztésre is kapott pénzt a város.

Az ellenzék kérte a polgármestert, sorolja fel, mire. Nem sorolta fel.

Dr. Kovács László (KDNP): "Ha demagóg akarnék lenni, azt mondanám, a szocialistáknak savanyú a szőlő. Inkább azt mondom, szégyellem magam a szocialisták viselkedése miatt...Senki nem vonja kétségbe, hogy Miskolc nagy válságát éli. De ez nem most, a 80-as években kezdődött. Nyilván abban nem értünk egyet, ezért melyik városvezetés, melyik párt a felelős ezért. Ha már felszólították polgármester úr, sorolja fel, milyen fejlesztésekre kapott a város pénzt, kérem tegye meg."

Földesi Norbert (MSZP): "Még mindig nem kaptunk választ, miért volt sürgős ez az ülés. Nem lehet, hogy önök remegve várták a tegnapi kormányülést, ahol Szombathely végül arcul csapta Miskolcot. Várták, hogy valami fejlesztésre kap pénzt Miskolc? Mert, ha igen, mondják meg. Vártuk, de nem sikerült."

Varga Gergő (DK) arról beszélt, amíg Szombathely 9 milliárdot kapott tegnap a kormánytól, addig Miskolc 15 milliót útra, ami egy murvás útra elegendő is - fogalmazott. Hozzátette: Miskolc Ózd irányába tart.

Molnár Péter (KDNP): "Látszik, az ellenzék folyamatosan másról beszél, fecsérlik a szót. Szombathelyet emlegették. Miért is? nem néztek utána rendesen. Hiszen a kormány, amikor a konszolidációról döntött, akkor Miskolc adósságállományának 70 százalékát vállalta át a kormány, Szombathely sokkal kevesebb pénzben részesül. Ebből kiderül a kormánynak mennyire fontos ez a város, ez a régió."

Fedor Vilmos arra kérte a várost vezető frakciót, Miskolcból őt ne oktassák ki. "Vannak ebben a városban tények. Az itt lakók nem gondolták, valami véget ér, amiben hittek. Nem az segít, ha magyarázzuk, ki az okosabb, hanem, ha együtt dolgoznánk. Van-e Miskolcnak lobbi ereje? Mit tehetnek a pártok, hogy Miskolc jobb legyen..."

Dr. Nánási-Kocsis Norbert (Fidesz): "Gyurcsány azt mondta, el lehet menni..."

Fedor Vilmos: "Hogy jön ez ide? ....Nem érzik, hogy valami nincs jól ebben az országban?"

Kriza Ákos: "Egyetértünk abban, hogy közösen kell kitalálni Miskolc jövőjét. A közel kétórás vita pont nem arról szólt, hogy együtt, hogy találjuk ki, hanem arról, hogy lehet szétverni azokat a kezdeményezéseket, amelyek előremutatóak. Azt, hogy átadtuk a selyemréti strandot, önk nyerték, de több éven keresztül nem indult el. Vért izzadva létrehoztuk. Megépítjük az Y-hídat, amelyre 40 éve várnak a miskolciak, megépítjük az elkerülő utat. Elkezdjük Tapolca fejlesztését. Hallották Semjén úr válaszát, hogy szeptemberben megindul a fejlesztés. De beszéljünk Diósgyőr fejlesztéséről. Ez is elindul, megépül a lovagi tornák tere, ez komplex látványosság lesz. Reméljük jövőre a strandfejlesztését is elkezdhetjük. Lesz kalandtúrapark Lillafüreden, lesz komplett stadionfejlesztés, a környezetet is rehabilitáljuk. 500 millió forint értékben jönnek a digitális táblák, négymilliárd forint értékben folytatódik a digitális forradalom. Erre mondják önök, hogy nincs itt fejlesztés? És akkor még nem mondtam az óvodafejlesztést, vagy azt, hogy kirakjuk a fészekrakókat."

A rendelet tervezet azért született meg, hogy Miskolc tudja az idetelepülő és a már itt lévő vállalkozásokat fejleszteni - mondta az anyag készítője.


17.33: Megkezdődött a rendkívüli testületi ülés.

Hosszú volt a nyár, annyi munka tolódott fel, hogy még ősz előtt el kellett kezdeni a munkát - kezdte dr. Kriza Ákos polgármester.

"2010-ben, mikor megkezdte munkáját a Fidesz-KDNP koalíció Miskolcon, a legfontosabb az volt... - kezdte Kriza Ákos.

Közben a szocialista frakció jelezte, hogy ügyrendi javaslatot "nyomtak". A polgármester kérte a technikai személyzetet, hogy ha a képviselő nem nyugszik, vegyék el a megszólalási lehetőséget tőle. Elvették.

A polgármester folytatta: a szocialisták idején 50 százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma. "Ha megnézzük a statisztikai hivatal által kibocsátott számokat, valamint a munkaügyi központ statisztikáit, látszik, három év alatt 10 ezer alá csökkent a munkanélküliek száma. Ez nem csekély eredmény" - fogalmazott. Hozzátette: van még más is a tarsolyukban, és tovább csökkenhet ez a szám.

"Másik örömteli dolgot is bejelentenék, ez a Selyemréti Strand fejlesztés..." Tompa Sándor (DK) képviselő bekiabálta: hova lett Anikó? (Utalva arra, hogy Czinkné Sztán Anikót, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetőjét menesztették.)

A polgármester kérte a jegyzőt, hogy utasítsa rendre a képvisleőket.

A polgármester folytatta: két hónap alatt 88 ezren fordultak meg a strandon. "Van Miskolcnak egy olyan strandja, ahova el lehet menni. Igen, voltak kezdeti nehézségek, de zéró tolerancia bevezetésével sikerült a helyzetet stabilizálni" - fogalmazott.

Az ellenzék soraiból felhangzott: "Éljen, Rákosi, éljen Rákosi...!"

Dr. Tompa Sándor továbbra is ügyrendire jelentkezik. Már a jegyzőt kérik, hogy vegye figyelembe jelentkezését. A jegyző nem reagál.

A polgármester megadja az ügyrendit, arra kérve a képviselőt, mutasson rá, az SZMSZ mely pontja alapján kéri. "AZ SZMSZ hatos pontja alapján kérem, a rendkívüli ülést halasszuk el" - mondta Tompa Sándor. Azért kérte, mert az ülést 17 órára hívták össze, de szerdán 17 óra után kapták csak meg a meghívót, azaz nem teljesült, hogy az ülés előtt 24 órával hívták össze.

Dr. Csiszár Miklós jegyző szerint lehetne olyan felfogás, hogy előtte 24 órával, de a jogi bizottság elnökével egyeztetett, és elegendő, ha az előtte való napon küldik ki a meghívót, azaz, a jegyző szerint szerdán bármikor kiküldhették volna.

Szavaztak, a közgyűlést folytatják.

Földesi Norbert, az MSZP frakcióvezetője újra ügyrendit nyomott. "Azt hittük a kórházban történtek miatt, vagy a selyemréti strandon kialakult helyzet miatt hívták össze..." - kezdte.

A polgármester rászólt, az ügyrendiről beszéljen.

A frakcióvezető arra kérte a polgármestert, minden napirendet ismertessen, illetve mondja meg, mi indokolta azt, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze. A polgármester nem bocsátotta szavazásra.

Jelenleg a napirendi pontok elfogadásáról szavaznak.


16.45: Várhatóan hat napirend lesz, köztük a város építési szabályzatának módosítása, a digitális otthon program megvalósításához szükséges intézkedések meghozatala, illetve új kéményseprő-ipari közszolgáltatást ellátó társaságot is létrehozna a város.

Ez utóbbit - a javaslat szerint - az indokolja, hogy a szolgáltatást eddig végző cégek jelezték az önkormányzat felé, hogy működésükben a következő negyedévben fennakadások állhatnak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában