Helyi közélet

2013.08.07. 13:14

I. Harsányi Szürkemarha Fesztivál

Harsány - A szakmai zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács.

Harsány - A szakmai zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács.A jövő szombaton, augusztus 17-én Harsányban a Szilvási tanya és környékén rendezik meg az I. Harsányi Szürkemarha Fesztivált - közölte szerkesztőségünkkel Szabó Gergely, a település polgármestere. Reggel 8 órától kezdődik a „Szürkemarhából készült ételek főzőversenye". A szürkemarhahúst, a főzőhelyet és a tűzifát a szervezők biztosítják. Nevezni lehet Szilvási Mária szervezőnél (30/496-1289, [email protected]) augusztus 12-ig. A nevezés egyébként díjtalan! A szakmai zsűri elnöke Benke László olimpiai bajnok mesterszakács.

Egyedi logós tányér

A fesztiválon készített ételek kóstolására egyedi logóval ellátott porcelántányér vásárolható. Délelőtt tíztől a Kisötlet Gyermek Színpad előadása szórakoztatja a közönséget, majd sorra következnek az események: a Csiribi Együttes műsora, bábszinház és zenebölcsőde Arnóczkiné File Adrienn vezetésével, a Harsányi Hunyadi Majorette Csoport bemutatója. A Fortuna Tánc és Divat Stúdió növendékeinek produkciója, a „Jó ebédhez szól a nóta" A Harsányi Kéknefelejcs Népdalkör, valamint a Kökörcsin Néptánccsoport és a Bükkaranyosi Huszár Bandérium műsora. Bemutatkoznak a Kisgyőri Lovas Iskola növendékei is. Sokak érdeklődésére tarthat számot a Baranta Tradicionális Magyar Harcművészeti és a Szabír Harcművészeti Egyesület lovas íjász és a jászsági csikós bemutató. Délután háromkor a szürkemarhából készült ételek főzőversenyének eredményét kihirdeti a zsűri elnöke. Ezután a hagyományos cséplés és gabonatisztítási bemutatóval ismerkedhet meg a publikum. Cséplés cséplőgéppel,gabonatisztítás rostával, szelelőrostával és triőrrel.

Az Államalapító Szent István Király és az új kenyér ünnepe délután fél ötkor veszi kezdetét. A programban köszöntők hangzanak el, majd megáldják, megszegik az új kenyeret. Utána Kiss Kata Zenekar koncert lesz, végül Janicsák István és a Veresegyházi Asszonykórus lép a színpadra. Este nyolctól utcabál az MRX együttessel és tíztől tűzijáték.

Az egész nap folyamán kirakodóvásár kézműves termékekből, malacsütés nyárson. Kóstoló a „hagyományos harsányi ízekből" (tócsni, kalka). Fogyaszthatók a hortobágyi gulyások által készített ételek (slambuc, pörkölt). Régi idők játszótere, kézzel hajtott kosaras körhinta, népi ügyességi játékok, arcfestés, kézműves foglalkozás, karikás ostor és szürkemarha tülök (kürt) ismeretének elsajátítása, ingyenes barantázás. Állatsimogató, lovaglási lehetőség, íjászat (ingyenes). Műsorvezető Vajtó László. A rendezvény fővédnöke Tállai András önkormányzati államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, védnöke pedig Szabó Gergely, Harsány polgármestere.

ÉM-Gy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában