Helyi közélet

2013.07.09. 20:18

Csúcsminőségű eszközök a legkisebbeknek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Végéhez érkezett az Észak-Magyarország kicsinyeiért projekt, megújult a PIC.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Végéhez érkezett az Észak-Magyarország kicsinyeiért projekt, megújult a PIC.Ahhoz hogy megértsük ennek jelentőségét, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó centrumának (PIC) osztályvezető főorvosa, dr. Szűcs Ildikó ismertetett néhány tényt. Magyarországon igen magas a koraszülések és a csecsemőhalálozások aránya, s a helyzet megyénkben még ennél is rosszabb. Az okok között említhető, hogy a régióban sok a hátrányos helyzetű, szegény ember. A PIC-ben ellátott újszülöttek közel 20 százaléka 1500 gramm alatti, ami azzal is összefügg, hogy a megyében ez a kórház fogadja a veszélyeztetett terhesek zömét.

Kulcs a kézben

– A csecsemőhalálozási adatok javítása nemcsak az intézmény, de az ország számára is kulcsfontosságú felelősség és feladat. A célkitűzések eléréséhez a projekt kapcsán megvalósuló műszerezettség javítása nagy mértékben hozzájárul – jelentette ki a főorvos. A számokban kifejezett vállalás: a súlyos III.-IV. stádiumú agyvérzést elszenvedett, 1500 gramm alatt születettek aránya 25 százalékról 20-ra csökken, míg az 1500 gramm alatti testsúllyal született koraszülöttek halálozási arányát 36 százalékról 31-re javítják az elkövetkezendő öt év alatt. Ám az osztályvezető reményei szerint ennél még jobb eredményt is elérnek majd a korszerű, csúcsminőséget képviselő új felszereltségnek (is) köszönhetően.

A főorvos lelkesen mutatta be a média képviselőinek az új lehetőségeket nyújtó berendezéseket (szám szerint 137 darabot, amellyel 157 „matuzsálemet” válthattak ki).

A tájékoztatón elhangzott az is: a koraszülöttség nem csak annyit jelent, hogy az újszülött kisebb súlyú. A koraszülöttség betegség, s az első 1-2 hónapban 90 százalékban eldől az életben maradottak életminősége. „A koraszülötteket meg kell gyógyítani!”

ÉM-SzK


Az Észak-Magyarország kicsinyeiért tényei

  • Megújult a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó 30 ágyas centruma
  • A projektet az egri Markhot Ferenc Kórházzal közösen nyújtották be
  • A pályázat teljes költségvetése: 399.948.715 Ft / 405.025.784 Ft, ebből 90% uniós támogatás; 10 % önerő: a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházon keresztül a GYEMSZI
  • A projekt költségvetése szinte kizárólag az eszközbeszerzést szolgálja (381 millió Ft), a szükséges építészeti felújításokat az intézet saját költségvetése terhére oldja meg.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában