Helyi közélet

2013.05.10. 19:27

Patrícius köszönti a fagyosszenteket

Bodrogkisfalud - A pünkösdi hosszú hétvégén fagyosszenteket engesztelnek a Patricius Borházban.

Bodrogkisfalud - A pünkösdi hosszú hétvégén fagyosszenteket engesztelnek a Patricius Borházban.Közeledik a fagyosszentek ünnepe. A magyar népi hagyomány szerint ez a Pongrác, Szervác, Bonifác napok, valamint Orbán napjának a közös elnevezése.

Bár a hőmérséklet csökkenése az év során tavasszal vagy nyáron máskor is előfordul; a májusi fagyok valószínűleg azért kaptak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel foglalkozó meteorológusok közül Wilhelm von Bezold szerint a fagyosszentek idején Északnyugat-Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A lehűlés jelenségét nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték. A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették.

A naphoz időjóslatok is kapcsolódtak: például Nagydobronyban úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Több vidéken is azt tartották, hogy ha az időjárás felhőtlen, akkor jó bortermés várható.

A jó borért

Éppen emiatt, hogy a fagyosszenteket kiengeszteljék és ne maradjon el az idei jó szőlőtermés, a bodrogkisfaludi Patricius Borház május 18-án, szombaton nyílt napot rendez, ami remek program lehet azok számára, akik a hosszú hétvégét Tokaj-Hegyalján tervezik eltölteni. A program során háromféle tematikus borkóstolót is rendeznek, de nem hiányoznak majd a kulturális programok sem a kínálatból. A borászat autóval megközelíthető a 37-es útról, a 41-42 kilométerszelvény között tábla jelzi a borászathoz vezető utat. A rendezvény programjai ezúttal is ingyenesen látogathatók.

ÉM-BG


Program

  • 11.00, 13.00, 15.00. 17.00: Vezetett pincetúra és háromféle tematikus borkóstoló
  • 11.00: Májer Rajmund: Félig nyúzott bakkecske című mesejátéka gyerekeknek
  • 14.00: Stark István festményeinek kiállítás megnyitója a Vinotékában
  • 16.00: Herczku Ágnes és Nikola Parov Duó koncert
  • A Grillteraszon a Sárga Borház Étterem
  • Kézműves sajtok az Ambrozsoki tanyáról
  • Gyerekeknek egész nap szövés, korongozás, nemezlabda készítés, házi szörp
  • Felnőtteknek közösségi játékok és fotóverseny – bornyereményekért!
  • További információk: facebook.com/patriciuswinery

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában